‘Gemeente verplicht RTVA te bekostigen’

Eigenlijk moet de gemeente de lokale omroep geen subsidie geven, maar gewoon ophoesten wat die kost. Voorzitter Pieter Monkelbaan van RTV Amstelveen zei dat donderdagavond tegen de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM), die de gemeentelijke begroting voor volgend jaar behandelde. Daarin moet een groter bedrag voor de omroep worden opgevoerd, vindt hij. Helemaal wars van extra geld voor RTVA is de complete lokale politiek niet, al hebben B&W een aanvraag van het station afgewezen, maar de tonnen die zij denkt nodig te hebben, vinden de meeste fracties teveel.

Monkelbaan baseerde zich op de Mediawet 2008, waarin staat dat een gemeente de daar aanwezige publieke omroep moet ‘bekostigen’. Op vragen van commissieleden hoeveel geld er dan nodig zou zijn, wist hij geen onderbouwd antwoord te geven.

Volgens Monkelbaan verandert er door de nieuwe wetgeving en een convenant tussen Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de landelijke koepel van lokale omroepen OLON (Organisatie Lokale Omroepen Nederland) nogal wat in het regionale medialandschap. Er moet een streekomroep voor 100.000 mensen – omdat alleen dat aantal kans maakt op een zendmachtiging – komen, zodat ook Aalsmeer en Uithoorn (mogelijk ook Ouder-Amstel) zich bij RTVA aansluiten. Waarop CDA-fractievoorzitter Jan-Willem Groot benadrukte dat die dan ook geld meebrengen. Als die streekomroep er niet komt is er na 2017 geen lokaal toereikend media-aanbod in Amstelveen, zei de voorzitter.

Zodat de gemeenteraad in actie moet komen, omdat die – samen met raden van omliggende gemeenten – positief kan adviseren en B&W verplichten over de brug te komen.

Hoewel niet perfect heeft RTVA met een multimediale aanpak (radio, tv en internet) bewezen kansrijk te zijn om door te groeien naar wat de wet eist, zei de voorzitter. Maar dan moet er wel geld van de gemeente op tafel komen.

Huurschuld

Er is op dit moment een huurschuld bij de gemeente van € 21.000 en er moet nog eens € 14.000 aan andere crediteuren worden betaald. Vandaar de vraag aan de gemeente 35 mille te geven om dit jaar de schuldeisers te kunnen betalen. RTVA krijgt nu € 77.000 per jaar (volgens wethouder Veeningen hing er dit jaar al € 82.000 heen). Dat is 25 mille boven de wettelijk verplichte bijdrage, maar volgens de omroep veel te weinig om door te kunnen gaan. “De huidige bekostiging is niet voldoende om ons in staat te stellen onze werkzaamheden op een verantwoorde wijze uit te voeren. De Mediawet stelt dit laatste nadrukkelijk als een verplichting voor de gemeenten die over een lokale omroep beschikken”, zei Montelbaan, die bleef herhalen dat de gemeente geen subsidie moet geven, maar gewoon de omroep instandhouden, door die te bekostigen.

Half miljoen

Volgens hem gaat de streekomroep waarvan RTVA droomt minstens een half miljoen euro kosten, waarvan de helft door de overheid en de rest door de omroep zelf wordt betaald. Dinsdag bespreken B&W de resultaten van de door de gemeente betaalde onderzoeken (kosten € 11.000), die betrekking hadden op respectievelijk kijk- en luistercijfers en verbetering van de organisatie. De inhoud van de rapporten wordt nog met RTVA besproken, maar Monkelbaan zei al van de onderzoekers te hebben vernomen dat de uitslag recht doet aan het vragen van meer geld. Voor volgend jaar (en jaren daarna) vraagt de omroep € 170.000. “Hiermee kunnen wij met een schone lei de broodnodige vervangingsinvesteringen doen, hebben wij geen zorg over onze vaste en voor 66% niet beïnvloedbare lasten en krijgen wij meer armslag om onze medewerkers nog betere en nieuwe programma’s te laten maken” zei de voorzitter.

Fractievoorzitter Axel Boomgaars van GroenLinks gaf toe zelf ook wel graag voor de camera te verschijnen als lokale politicus, maar vond het drie- of viervoudige gevraagde bedrag van wat nu aan de omroep wordt betaald wel veel. Hij herinnerde aan de niet ongerept schone historie van de lokale omroep, die keer op keer geld kreeg van de gemeente om overeind te blijven en tekorten weg te werken. ‘Maar ik zou er niet blij om zijn als wij de lokale omroep verliezen”, zei hij.

Op zijn vraag aan Monkelbaan of RTVA juridische stappen overweegt – wegens volgens hem niet nakomen door de gemeente van een wettelijke plicht – gaf die in feite geen antwoord. Hij zei te hopen dat het zover niet komt.

 

Lees ook:Geen gefuseerde streekomroep
Lees ook:RTVA-bestuur van 2 naar 5 Bekende AV-ers
Lees ook:Raad ziet als lokale journalistiek vooral RTVA
Lees ook:RTVA-hoofdredacteur moet zelf sponsors zoeken
Lees ook:Hoofdredacteur RTVA stapt alweer op

9 reacties op “‘Gemeente verplicht RTVA te bekostigen’

 1. Olaf Oomes

  Het door RTVA op deze agressieve wijze willen graaien in onze gemeenschappelijke portemonnee, terwijl er alleen maar sinds jaar en dag een slecht product wordt afgeleverd, heeft iets misdadigs in zich.

  Amstelveen is toe aan andere prioriteiten. RTVA ga heen!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Rotary-vriendje

  Ik zit soms met plaatsvervangende schaamte en kromme tenen naar hun nieuwsrubriek te kijken. Vreselijk slecht en oppervlakkig. € 82.000 voor zender waar aankomende journalisten wat ervaring op mogen doen vind ik wel erg veel geld. Hoeveel kijkers trekt deze zender ? Weet iemand dat ?

    /   Beantwoorden  / 
 3. Herrie

  Het heroinemodel van RTV Amstelveen:
  Je geeft meer geld uit dan je hebt.

  Vervolgens lopen je schulden op.
  Je maakt elke dag televisie terwijl niemand je er toe verplicht. Je kan ook een weekjournaal maken!
  Niet dat televisie per se erg hoogdravend is, maar toch politici kunnen hun kop laten zien.

  Als je schulden te hoog worden kom je aanzetten met dat je dreigt uit de lucht te gaan en meer geld nodig te hebben.
  Je schermt met termen als bekostiging. En roept moord en brand.

  Gebruikt/misbruikt ook het eigen medium ter propaganda van zichzelf om nog even uit te leggen dat heroine echt betaald moet worden.
  En dat medium wordt helemaal niet voor dat doel ‘bekostigt’ (propaganda bedrijven voor zichzelf)!

  En roept ook nog daarbij dat je meer commercie wil met belastinggeld. En met belastinggeld gefinancierde onderzoeken.

  Hoe bizar kan je het hebben. Roept ook dat je streekomroep wilt worden en dat dat mediawettelijk zo zou moeten (terwijl dat NIET zo is, en ook bizar wordt als het parlement daarmee lokale omroepen de nek omdraait, die wet waarmee zij schermen is er NIET), dus Amstelveen moet betalen voor Aalsmeer en Uithoorn; Aalsmeer zit daar trouwens helemaal niet op te wachten.

  Zie hier het heroinemodel van RTV Amstelveen. Benieuwd wie er in trapt!
  Een publieke lokale omroep heeft publieke verplichtingen, niet het opzetten van heroinemodellen.

  En: houdt RTV Amstelveen zich uberhaupt zelf aan de Mediawet: de radio moet ook aan de Informatie, cultuur en educatie norm voldoen. 50 % tussen 07 en 23 uur.
  De sponsortcontracten zouden die wel het daglicht verdragen van de Mediawet?
  Is hun Programmabeleidsbepalend orgaan wel representatief? Met vooral (oud-)politici en kaal/grijzende mannen?

    /   Beantwoorden  / 
 4. kareltje

  En ondertussen draait de gemeente maar om de hete brei heen.
  Aan ene kant willen ze dat geld niet uitgeven, maar aan de andere kant willen hun propagandaTV niet kwijt.

  Wanneer wordt er nu eens een beslissing genomen.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Herrie

  Zouden B&W deze week niet eea bekend maken?
  Tijdens de B&W vergadering was wethouder Veeningen afwezig en het onderwerp stond niet op de openbare besluitenlijst. Week uitgesteld?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Keesje

   Ik hoor zo vaak dat mevr. Veeningen afwezig is. Ben ik niet goed ingelicht of zo?

     /   Beantwoorden  / 
  2. CeeBee

   Wat bedoel je met B&W vergadering en op welke datum?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Herrie

    Met B&W vergadering bedoel ik de dinsdagse vergaderingen van het College van Burgemeester & Wethouders.

    Ff checken:
    Vorige week donderdagavond stelde volgens de conceptbesluitenlijst wethouder Veeningen dit in de openbare vergadering van de raadscommissie Algemeen Bestuur & Middelen:
    De conceptrapportages van de onderzoeken naar RTVA worden komende week in de collegevergadering besproken. Na een gesprekmet RTVA komen ze naar de raad. Waarschijnlijk is dat in de loop van volgende week.

    De openbare conceptbesluitenlijsten van de vergadering van het College van B&W van 3 november jl. staat Afwezig: H. Raat en M Veeningen, wethouders.
    RTV Amstelveen staat NIET vermeld.

      /   Beantwoorden  / 
    1. CeeBee

     Ah juist, dat bedoel je. Het staat er inderdaad niet bij, maar het eerdere besluit om te stoppen lees ik ook nergens. Dus hoe dat precies zit weet ik ook niet.

       /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.