Kinderopvangers zien geen brood in sommige speelzalen

De drie commerciële aanbieders van kinderopvang nemen niet alle peuterspeelzalen over. Alleen die waar zij brood in zien. Dat blijkt uit een notitie van B&W over de stand van zaken rond de overname. ‘Het overnemen van alle twaalf peuterspeelzalen van Cardanus achten de aanbieders bedrijfseconomisch en organisatorisch niet haalbaar,’ meldt het college daarin. Cardanus exploiteerde twaalf van de veertien door de gemeente gesubsidieerde speelzalen. Daarvan zijn er zes overgenomen door KinderRijk, twee door De Stoel, één door Kids Palace en één door Stichting Opvang Anders (Vrije School). KinderRijk heeft er van de zes overigens twee samengevoegd. Naar overnamemogelijkheden van in totaal vier speelzalen is nog onderzoek gaande. De gemeente koopt plaatsen in voor kinderen van ouders die geen kinderopvangtoeslag via de Belastingdienst ontvangen. Een bezwaar van Ouderraad, GroenLinks en andere ouders was dat kinderopvangaanbieders alleen vijf aaneengesloten uren per kind wilden verkopen, terwijl bij peuterspeelzalen kindgerichte programma’s van drie uren worden afgewerkt. Die programma’s kunnen na de integratie in de kinderdagverblijven worden gehandhaafd, zeggen B&W. Er blijven dan alleen twee wel betaalde maar over het algemeen niet gebruikte uren over.Kinderdagverblijven bieden onderdak aan kinderen van werkende ouders en hebben daarmee een andere aanpak dan de ‘voorschoolse’ educatie bij de peuterspeelzalen. Die laatste functie moet tenminste twee jaar in stand worden gehouden, heeft de gemeenteraad bepaald. Voor overname van de Cardanus-speelzalen Dikkertje Dap, Blokkendoos en Wolkewietje vond aanbesteding plaats, maar niemand schreef daarop in. Wel hebben zich volgens de gemeente enkele geïnteresseerden gemeld. Van Olleke Bolleke is de toekomst nog onzeker. Ouders van daar geplaatste kinderen kunnen terecht bij De Stoel. Als zij dat niet doen lopen zij de kans op een wachtlijst te belanden. De gemeente geeft ouders tot 1 maart de tijd een alternatief te zoeken. Met speelgroep De Meent wil een van de vrijwilligers een doorstart als ongesubsidieerde peuterspeelzaal maken. Het Zwaluwnestje in Nes is overgenomen door De Klimboom. De gemeente denkt door de integratie van de peuterspeelzalen in de kinderdagverblijven een besparing van 181 duizend euro te halen, die in 2014 is opgelopen tot 566 duizend euro. Intussen kleven er aan de operatie nog wel risico’s. Als de vier nog niet overgenomen zalen ontstaan zogenoemde frictiekosten, bijvoorbeeld. Ook kunnen Rijksmaatregelen tot vraaguitval bij de kinderopvangaanbieders – en de gevolgen daarvan voor de exploitatie – leiden.

Lees ook:Voor meeste speelzalen al nieuwe exploitant gevonden
Lees ook:Harmonisatie kinder- en peuteropvang gaat door
Lees ook:Koops wil peuterspeelzalen sneller bij dagverblijven inlijven
Lees ook:Koops bekrachtigt overname peuterspeelzalen
Lees ook:Peuterspeelzalen nu onderdeel van kinderdagverblijven

3 reacties op “Kinderopvangers zien geen brood in sommige speelzalen

 1. Paul

  En zo zien we dat het uiteindelijk allemaal om het geld gaat, en niet om de kwaliteit.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Gerben

   Het draait om geld en vrouwen.

     /   Beantwoorden  / 
 2. frank bikker

  Gaat het hier nou over Hema rookworst of over kinderen?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.