PvdA-wethouder voor sluiting Down Town

 

Jeroen Brandes

Hoewel de PvdA, toen nog in de oppositie, daar in het verleden wel eens anders over heeft gedacht, is nu de wethouder Welzijn en Jeugd van die partij, Jeroen Brandes, voor het definitief sluiten van jongerencentrum Down Town in Westwijk. Dat is nu eenmaal het beleid van het college van B&W en de PvdA, die bij de jongste verkiezingen dramatisch verloor is al lang blij desondanks in het college terecht te zijn gekomen.

En dus verdedigt Brandes alles wat het verder uit vertegenwoordigers van de grotere fracties, vooral VVD en D66, bestaande college wil. Er is, laat de PvdA-wethouder nu in een interview met dichtbij.nl weten, écht geen ruimte meet voor een jongerencentrum á la Down Town. Althans niet bij dit col;lege van B&W. Ook niet bij het vorige trouwens, maar toen zat de PvdA nog in de oppositie en had best moeite met het door VVD-wethouder Herbert Raat gedomineerde jeugdbeleid.
In het interview met Dichtbij spreekt Brandes ook consistent over wet het college van B&W wil, alsof hij daar zelf niet helemaal bij hoort. En dat college wil, meldt hij, dat bestaande wijkcentra multifunctioneel worden. Met dus ook plaats voor activiteiten van en voor jongeren uit de wijk zelf. En ja, als die dan willen optrekken met jongeren uit andere wijken hebben ze pech gehad. Ze moeten dan de voor de gemeente bedachte Bewonersinitiatiefgroepen maar inschakelen, waarmee overigens nog proeven (pardon: pilots, want je wie het in het Nederlands wil zeggen, is per definitie belachelijk) worden genomen. Wijkcentra moeten de deuren maar openzetten voor jongeren, vindt het college. Of die en de wijkbewoners dat nou willen of niet.  Dat is nu eenmaal jongerenwerk Nieuwe Stijl, meldt Brandes.

Multifunctioneel

Die wijkcentra moeten namelijk multifunctioneel gaan functioneren, afgezien van de vraag of dat al niet gebeurt. “Natuurlijk vindt er in een aantal wijkcentra al een breed scala aan activiteiten plaats”, geeft Brandes toe. Maar dat moet wat hem (het college dus) betreft structureel ‘worden meegenomen in het beleid’. En dus gaan B&W onderzoeken of het bestaande aanbod van wijkcentra is toegerust op het organiseren van multifunctionele activiteiten.

Maar ja, of daar dan ook jongerenactiviteiten bij horen, is nog de vraag. In elk geval moet De Bolder, vorig jaar aangekocht door de gemeente, multifunctioneel worden. Was die toko natuurlijk al, maar nu moeten daar volgens de gemeente ook activiteiten voor jongeren gaat plaatsvinden. Dat Down Town in Westwijk zou verdwijnen, was al bekend, meldt Brandes. Het winkelcentrum Westwijk wordt namelijk uitgebreid en dat betekent dat er gewoon geen plaats meer is voor een jongerencentrum.  

Brandes tegen Dichtbij: “De verwachting was wellicht dat er dan op een andere, meer centrale, plek in Amstelveen, een nieuw jongerencentrum zou komen”. Maar nee.  B&W willen nu eenmaal jongerenwerk over de wijken verdelen. “Wij denken dat we het jongerenwerk functioneler en efficiënter kunnen organiseren”, zegt Brandes. Hij heeft, zegt hij, gepraat met  jongerenwerkers en vertegenwoordigers van de wijkcentra. En die overtuigden hem er naar zijn zeggen van dat een “kleinschalige, flexibele aanpak meer effect zal hebben”. Zo raakt een politicus dus snel overtuigd, al is de vraag of hij ook met de jongeren zelf heeft gepraat.

Intussen kost Down Town wel 132.000 euro per jaar, voor beveiliging en exploitatie. Dat geld kan men beter besteden aan over de wijken verspreide activiteiten, denkt Brandes.  Maar helemaal zeker van het beleid is hij kennelijk niet. “We zijn nog wel aan het kijken of we in een van de wijkcentra een kleine voorziening, als een soort huiskamer, kunnen realiseren voor jongeren”. Ofwel toch een soort centraal jeugdcentrum, maar dan zo bescheiden dat weinig jongeren er heen zullen trekken. Brandes, wiens partij ooit een tegenstander was van een vorm van op bestrijden van overlast gestoeld jongerenwerk, denkt dat het nu zittende college bezig is met een door de raad gesteund jongerenwerk Nieuwe Stijl, ingevoerd in 2011. Het werd toen door de gemeente overgenomen van Cardanus. “De jongerenwerkers kwamen steeds vaker op straat, gingen naar de jongeren toe”, zegt Brandes in de krant. “Dat heeft geleid tot een aanhoudende daling van het aantal overlastgevallen. Die flexibele aanpak zetten we voort door in de verschillende wijkcentra activiteiten voor en door jongeren te organiseren. Zo creëren we meer plekken waar de jongeren naar toe kunnen en hebben jongerenwerkers en de vrijwilligers in de wijkcentra meer mogelijkheden om te signaleren als jongeren buiten de boot dreigen te vallen”.

 

Lees ook:Down Town: nog 25 bezoekers
Lees ook:Huis voor jongerenwerkers geopend
Lees ook:Vernieuwd Downtown alleen open voor pasjeshouders
Lees ook:D66 nu achter jongerenbeleid B&W
Lees ook:Jongeren voetballen tegen politici en handhavers

Eén reactie op “PvdA-wethouder voor sluiting Down Town

  1. Jan Demming

    Wethouder Brandes en zijn collega’s denken het wiel opnieuw te hebben uitgevonden, maar niets is minder waar. Begin jaren tachtig, toen ik al vrijwilligerswerk in De Meent deed en Brandes hoogstwaarschijnlijk nog in de poepluiers liep, was daar vaak een mix van jong & oud aanwezig. Op papier moest dat natuurlijk kunnen, maar de praktijk bleek het weer eens niet mee eens te zijn. Aan de ene kant in het ontmoetingsgedeelte werd gebiljart door ouderen en tien meter verderop in dat zelfde ontmoetingsgedeelte joelde en feestte de jeugd. Dat ging goed zolang het goed ging, totdat uiteindelijk de bom barstte en het flink matten werd. Ik weet niet of men in het raadhuis daar weer op wacht – sommigen leren van de geschiedenis – maar ik ben ervan overtuigd dat het weer totaal de verkeerde kant opgaat als de plannen doorgaan. Ik wens het college heel veel wijsheid in deze. Nu kan het nog!H

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.