Hema-hulp: Ontwikkeling of verdienmodel?

Wil Roode

Wil Roode van Vrijwilligersraad Minima Amstelveen (VMA) is het niet eens met wat de gemeente namens wethouder Maaike Veeningen naar buiten bracht over de banen die de HEMA in het kader van integratie in het arbeidsproces statushouders aanbiedt. Zij vindt dat de gemeente niet helemaal het juiste verhaal vertelt. en wederhoor van statushouders in het gemeentelijke persbericht niet voorkwam. Zij schrijft het volgende:

Wethouder Maaike Veeningen geeft een verkeerde voorstelling van zaken in het artikel waarin zij zegt dat de Hema statushouders helpt. Met een mooie foto en een blije statushouder staat er mooi stukje in de krant. Het lijken allemaal gelukkige mensen op de foto. Wat er zich in werkelijkheid afspeelt zal de HEMA zelf en de wethouder niet vertellen.

Drie euro

Wederhoor van statushouders heb ik niet gelezen in dit stukje. En al helemaal niet van de ontslagen statushouder, de mevrouw die na anderhalf jaar contract geen vast contract is geboden.  Zij kreeg een briefje dat de Hema haar nog maar 16 uur wilde laten werken, in plaats van de 24 uur die zij er al een jaar werkte.   Zij mocht ook meermalen per week, na haar werk als vakkenvuller, doorlopen naar de afdeling brood en banket, om daar de Nederlandse taal te leren. Gratis wel te verstaan. Dit noemt de gemeente een taalstage.

Van de anderhalf jaar werken bij de Hema mocht ze het laatste half jaar ineens nog maar 16 uur werken. Er kwamen plotseling vier statushouders uit Syrië.  Die mochten in de avonduren voor drie euro vakken vullen. Ook dit noemt men een taalstage. In een gesloten Hema, zonder klanten, zonder stagebegeleider mensen vakken laten vullen is een ernstige vorm van verdringing op de arbeidsmarkt.

Dwang

Deze gevluchte mensen willen natuurlijk graag werken. Maar niet voor deze prijs. Wat niet stond in het persbericht van de gemeente, waarop het artikel in de krant was gebaseerd,  is dat de gemeente vluchtelingen dwingt bijna gratis te werken. En dat terwijl zij nog maar net in Amstelveen wonen, drie dagen per week naar school gaan en heel veel moeten regelen. Zelfs schooltijden van de vluchtelingen moeten worden aangepast, omdat werken voor gaat volgens de gemeente. Dat dit met veel stress gepaard gaat, omdat deze mensen uit een dictatuur komen, daar heeft zij kennelijk niet zoveel mee te maken. In Amstelveen bestaat er namelijk geen beleid voor mensen die zijn gevlucht.

De wethouder is er zelfs trots op dat zij ‘als gewone Amstelveners’ worden behandeld. Zelfs Amstelveense kinderen met een bijbaantje bij de Hema weten wat hun rechten zijn. En als zij niet meekomen op school worden ze toch ook niet gedwongen om gratis hun Nederlands bij te spijkeren als vakkenvuller? Nee, dan zorgen we dat zij naar bijles gaan.

Huiswerk

Dat deze vluchtelingen zich veel zorgen maken omdat er nog maar amper tijd over is voor hun huiswerk, maar wel verplicht zijn geld te lenen om het inburgeringsexamen te halen, wordt gemakshalve buiten beschouwing gelaten in het artikel / persbericht. Natuurlijk kregen deze vluchtelingen een contract, maar pas na maandenlang gratis te hebben gewerkt. Denkt de wethouder nu echt dat vluchtelingen na drie keer een verlenging van zes maanden in vaste dienst worden genomen bij de Hema? Wat denkt zij zelf?

Vrijwilligersraad Minima Amstelveen

Wil Roode

 

Lees ook:Wethouder met SP naar statushouders bij HEMA
Lees ook:Workshops voor scholieren bij Hema
Lees ook:Hema academie voor leden bibliotheek
Lees ook:HEMA laat kerstwensen uitkomen
Lees ook:GroenLinks: sneller vluchtelingen huisvesten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.