Sint verdreven door Kerstbomen

Geert Janssen

Terwijl het nog Sinterklaas moest worden, stonden er bij de Bijenkorf al kerstbomen bij de ingang. Voormalig raadslid mr. G.A. Janssen (CDA) neemt de klacht van zijn 6-jarige dochter over. Hij heeft een open brief aan de Bijenkorf gestuurd, omdat de kerstbomen er zelfs al stonden tijdens de intocht van de Sint op het Stadsplein.

(Door Geert Janssen)

Mijn dochter van 6 jaar merkte het op 12 november jl. tijdens de intocht van Sinterklaas in Amstelveen: bij de entree van uw Bijenkorf stonden twee grote kerstbomen. Zij vroeg volkomen terecht en begrijpelijk aan mij: “Papa, het is toch eerst Sinterklaas en dan pas Kerst ?”. Mooier had zij mijn ergernis en irritatie hierover niet kunnen verwoorden.

In versneld tempo dreigen namelijk diverse eeuwenoude tradities in ons land te worden afgezwakt en uitgehold en op den duur misschien zelfs wel helemaal te verdwijnen als we daar ons nu niet zwaar voor gaan inspannen om ze in stand te houden. Tradities kennen vaak een religieuze oorsprong, zeker Kerst, en uit wetenschappelijk onderzoek is bewezen dat tradities voor volkeren en culturen van groot belang zijn. Ze bevorderen het saamhorigheidsgevoel, het historisch besef en de onderlinge cohesie en worden van generatie op generatie doorgegeven. Daarnaast is het Sinterklaasfeest een uniek kinderfeest in de wereld waar velen plezier aan beleven.

Commercie

Door deze tradities af te zwakken, van de Sint was in uw winkel in Amstelveen nauwelijks nog iets terug te vinden, en in casu Sint en Kerst in uw etalages met elkaar te vermengen vanwege louter commerciele doeleinden en zogenaamde ‘politieke correctheid’ (zie onder meer de Pietendiscussie in dit land) vind ik dat u onze eigen cultuur en twee van de voor ons land belangrijkste tradities verwaarloost en uitholt. Als we zo doorgaan dan is er over pakweg 10 jaar niets meer van deze tradities over. Nog een voorbeeld hiervan is dat ik gisteren, 3 december, weer met mijn dochter in het Stadshart van Amstelveen was en daar een stadsplein volledig in kerstsfeer en een fietsende kerstman aantrof, terwijl verderop een Pietenband muziek maakte en het dus nog 5 december moest worden. Een hogeschoolvoorbeeld van oppervlakkige commerciele jolijt en vervlakking van beide tradities !!

Bezwaar

Gelet op het bovenstaande is het dan ook de hoogste tijd dat tegen deze steeds verdergaande vercommercialisering en vervlakking van bovengenoemde tradities bezwaar wordt aangetekend. Bij deze doe ik dat dan ook en ik hoop dat velen dat met mij zullen doen in de hoop dat u en ook enkele andere grootwarenhuizen hun beleid ten aanzien van het Sinterklaasfeest en Kerst grondig gaan herzien. Het is wat dit onderwerp aangaat mijns inziens 2 voor 12 in Nederland !

Ik zie graag uw reactie tegemoet. Met vriendelijke groet,

Mr. G.A. Janssen

 

Lees ook:Sint op 5 december in Buurtkamer
Lees ook:Feest in Stadshart na intocht Sinterklaas
Lees ook:Sinterklaas in Patrimonium bij De Zonnebloem
Lees ook:Sinterklaasfeest voor kinderen van de Voedselbank
Lees ook:Sint komt met echte zwarte Pieten

4 reacties op “Sint verdreven door Kerstbomen

 1. Simon sluitspier

  Helemaal gelijk. Laten we nu na Sylvana nu eens de Bijenkorf , UR publiekelijk te kakke zetten en kamervragen over stellen.

  De ware schijnheiligheid van de ” liberale” Nederlandse cultuur komt weer boven drijven.

    /   Beantwoorden  / 
  1. PeterPC

   “Laten we nu na Sylvana” We? Wil je mij daar niet bij betrekken. Dat jij aan dat te kakken zetten van deze dappere vrouw hebt meegewerkt stelt mij zeer te leur.

   Verder ben ik van mening dat het vieren van kerst, sinterklaas, pasen, pinksteren etc, best wel op één dag gedaan kan worden.
   En geen vakanties er meer aan vastplakken, zodat iedereen weer keihard aan het werk kan.

   Al dat feestvieren en lanterfanten is nergens goed voor.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Gerben

  De B korf moet wat gegeven de peperdure locatie. Denk dat Valentijsdag en Pasen en Pinksteren al in de steigers staan. De Sint al eeuwen onder ons. Of B korf voordeel geniet aan die treurige kerstmarkt boven de weekelijkse vrijdagmarkt op het Rode Plein?
  Jammer dat Janssen spreekt over tradities. Kinderen weten van St. Nicolaas, zeelieden ook …etc.
  En: keep Christ in your Chritsmas. Midden onder u staat Hij die gij niet kent.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Frank

  De commercie volgt de consument. Het is nu eenmaal zo dat velen de Sint inruilen voor de Kerst, ondanks het het hysterische gekrijs over de teloorgang van ” de Hollandse tradities”.
  In onze seculiere maatschappij weten velen zelfs niet meer waarvoor de christenlijke feestdagen staan en maar jammeren over onze beschaving.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.