Het JIP Amstelveen is geboren!

Wijkcoach Caron Honold maakte een dag na ‘Parijs’ de een persoonlijk verslag van de oprichtingsbijeenkomst van JIP Amstelland, het Joods-Islamitisch Platform.

Ruth, Hafida, Hadassa en Omar zetten de laatste stoelen recht, snijden nog een koosjere cake aan en testen de beamer. Het wachten is op joden en moslims uit Amstelveen: zouden ze komen? Zouden joden en moslims bij elkaar willen komen, een dag na de verschrikkelijke aanslagen in Parijs?

Al vijf maanden was deze bijeenkomst van 15 november voorbereid door het joods-islamitisch platform (JIP). Omar, Hadassa, Hafida en Ruth hebben vele gesprekken gehad over de overeenkomsten tussen joden en moslims en het recht voor iedereen om zichzelf te mogen zijn, ook in Amstelveen. En nu was iedereen uitgenodigd om mee te praten, elkaar te ontmoeten en elkaar te leren kennen.

Hoop

Dat is precies wat er gebeurde. Vijfenveertig mensen waren aanwezig om naar rabbijn Groenewoudt te luisteren, om te horen wat Aise Turk, geestelijk verzorger, vanuit Islamitisch perspectief vertelde en om naar elkaar te luisteren. Gesprekken van hoop.

Thema’s die tot in de diepte werden besproken waren ontmoeting, eerlijkheid naar elkaar, echte interesse in elkaar, kinderen leren omgaan met diversiteit, kinderen een spiritueel houvast bieden.

“De dag na Parijs” spraken Amstelveense moslims en joden zich uit voor meer bijeenkomsten van deze aard. Citaten werden voorgelezen uit de Thora en de Koran, waaruit naar voren komt dat moslims en joden, ook volgens de geschriften, dicht bij elkaar staan.

De eerste bijeenkomst van het JIP was mooi en belangrijk. Suggesties voor volgende bijeenkomsten werden al aangereikt. Zo wil Rabbijn Groenewoudt mensen uit het onderwijsveld betrekken, om in gesprek te gaan over en met jongeren. Een ander idee was om op bezoek te gaan bij elkaar.

Heel Amstelveen

Ik blik terug . Januari 2015 vroeg Omar el Hri van de CEA (Centrum eenheid Amstelveen) of ik hem in contact kon brengen met iemand uit de joodse gemeenschap. Als wijkcoach doe ik dat beroepshalve: vinden, versterken en verbinden. Al snel vond ik Hadassa, toen voorzitter van de sjoel Amstelveen, bereid om met Omar in gesprek te gaan en daarmee startten de, voor mij zeer leerzame, gesprekken tussen Ruth, Omar, Hadassa en Hafida.

Het is belangrijk dat joden en moslims elkaar leren kennen en opzoeken, het was belangrijk dat de bijeenkomst in eerste instantie, een bijeenkomst tussen joden en moslims was.

Toch zie ik vooruitblikkend hoe over een tijd heel Amstelveen erbij betrokken is: joods, moslim en andere geloven. Ik was bij de geboorte van het JIP en zal de groei volgen!

 

 

 

Lees ook:Weer meeting Joods Islamitisch Platform
Lees ook:JIP Amstelland: Ontmoeting joden en moslims
Lees ook:Niet meer welkom…
Lees ook:‘Adam en Eva’ in de Kruiskerk
Lees ook:Meeting over godsdienst en geweld in Kruiskerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.