‘Waarom vrijwillig afval opruimen als ik er voor betaal?’

Amstelvener Jan van der Kraats zal zeker niet als zogenoemde ‘zapper’ bij de gemeente melden, om met een daartoe beschikbaar gesteld apparaat zwerfvuil in bosjes en op straat te verwijderen. Hij heeft naar zijn zeggen in de lokale pers met verbazing de gemeentelijke oproep gelezen mee te helpen met het reinigen van de leefomgeving en daartoe grijpers en zakken te komen ophalen. ‘Waar gaat het naar toe?’ vraagt hij in een brief aan de gemeentelijke afdeling Natuur en Milieu Educatie (NME), die blijkbaar voor de actie verantwoordelijk is. Van der Kraats: ‘De gemeente vraagt ons al plastic in te zamelen en die in de door de haar gratis aangeboden zakken te doen en wekenlang in ons huis te bewaren. Nu vraagt de gemeente om het zwerfvuil op te rapen en stelt hiervoor een grijper en plastic zakken beschikbaar. In de winter verstrekte de gemeente zogenaamd strooizout om rond huis of bedrijf te strooien.’‘Ik betaal de gemeente jaarlijks diverse bedragen en deze bovengenoemde zaken verwacht ik van daarvoor van haar en niet van vrijwilligers. De gemeente Amstelveen heeft in de afgelopen jaren geld belegd in het buitenland, zonder toestemming van de inwoners. Dit is belegd door mensen die totaal geen opleiding op het gebied van geldbelegging hebben genoten, doch Dagobert Duck dollartekens in hun ogen hadden. Van dit geld had de gemeente mensen in dienst kunnen nemen. UWV betaalt maandelijks enorm veel geld aan mensen die kunnen werken, maar gen baan vinden. Maak een deel van hen “Zapper” en ze kunnen hun uitkering hiermee verdienen. Waarom zou ik mijn buurt schoon moeten houden als ik hiervoor de gemeente betaal? Waarom moet ik mijn plastic vuil verzamelen zonder dat hiervoor de beschikbare afvalbakken bestaan? Waarom gaan de afvalbakken twee wekelijks geleegd worden?’

Van der Kraats heeft snel antwoord gekregen van de teamleider NME bij de gemeente. Die wees er op dat de heffingen lager worden als mensen afval scheiden (waarmee Amstelveen achterloopt op het landelijk gemiddelde), de frequentie van ophalen voor de meeste huishoudens voldoende blijkt, uit onderzoek blijkt dat in zakken driemaal zoveel plastic wordt ingezameld als met onder- of bovengrondse containers, het Rijk pas in 2013 de plastic inzameling evalueert (zodat nu dure containers met noodzakelijke persen kopen mogelijk voor niets zal zijn) en vrijwilligerswerk in Nederland nu eenmaal gebruikelijk is. “Zo zijn er vrijwilligers binnen de gemeente betrokken bij o.a. Speelboerderij Elsenhove en bij de schooltuinen. Andere vrijwilligers vinden het een prettig idee dat ze actief hun eigen leefomgeving kunnen schoonhouden, in samenwerking met de medewerkers van de gemeente. De laatste groep vrijwilligers zoeken we, in samenwerking met raadsleden. Als u zich niet geroepen voelt om als vrijwilliger zwerfvuil op te ruimen hoeft u niet te reageren op de oproep.” Aldus teamleider NME Ruud Oosterhof van de gemeente.

Lees ook:Gratis compost voor inwoners
Lees ook:Zaterdag gratis compost halen
Lees ook:Steeds meer karton en blik bij plastic
Lees ook:Elf kilo plastic afval per huishouden
Lees ook:Hoeveelheid afzonderlijk ingeleverd plastic steeg 40%

17 reacties op “‘Waarom vrijwillig afval opruimen als ik er voor betaal?’

 1. Jan Demming

  Beide partijen hebben wat mij betreft gelijk. Alleen geloof ik er niets van dat, als mensen hun afval scheiden, de heffingen verlaagd zouden worden. Zoiets zou een primeur voor Amstelveen, voor Nedderland én voor de wereld zijn. Geloof er niks van!

    /   Beantwoorden  / 
 2. frank bikker

  Laten die mensen die vrijwilligerswerk willen doen, zich met nuttiger zaken bezig houden als weggegooide blikjes en plastic zakjes. Cardanus (verfoeid door de gemeente) zal deze mensen met open armen ontvangen en diverse sportverenigingen ook! De politie kan ondertussen die rotzooimakers een prent geven. Moet je kijken als je een paar keer 50 euro aan je broek hebt gekregen voor een weggegooid blikje.

    /   Beantwoorden  / 
  1. jan van der kraats

   Dhr. Bikker heeft gelijk. Laat vrijwilligers zich bezig houden met instanties die dit werkelijk nodig hebben. De gemeente, provincie en het Rijk kunnen mensen zelf betalen, maar door verkeerde beleggingen van idioten is er veel geld weg. Dit begint bij de gemeente (Ijsland, Reykjavik is trouwens heel leuk voor een weekend)de regering met Griekenland en wie draait voor de ellende op, de werkende Nederlander.

     /   Beantwoorden  / 
   1. pepe

    De essentie van vrijwilligerswerk is dat het vrijwillig is. Mensen kiezen zelf wat ze nuttig vinden. Voor de één is dat werk in een verzorgingstehuis, voor de ander is dat zwerfafval prikken. Dat mogen mensen helemaal zelf weten. Iemand die geen zwerfafval wil prikken, moet dat vooral niet doen. Maar als mensen dat wel willen, wie zijn jullie dan om te zeggen dat ze op een “nuttiger” plek vrijwilligerswerk moeten gaan doen.
    Ik ruim zelf ook zwerfafval op. Verder ben ik vrijwilliger bij Landschapsbeheer en bij een vogelopvang. Gewoon omdat ik dat nuttig werk vind. En daar heeft verder helemaal niemand iets mee te maken.

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank bikker

     Zonder aan uw inzet afbreuk te willen doen vind ik vrijwilligerswerk met mensen en voor mensen toch een hogere prioriteit hebben vooral gezien de nood die er heerst onder veel ouderen op allerlei vlak.

       /   Beantwoorden  / 
 3. gerben

  Eerste stampvolle papierbak heden keurig geleegd. Heerlijk.

    /   Beantwoorden  / 
  1. frank bikker

   Fijn dat jij je voor dit soort vrijwilligerswerk hebt opgegeven!

     /   Beantwoorden  / 
  2. jan van der kraats

   Gerben, is de bak door de gemeente geleegd of door jou. Wees aub een beetje duidelijk. Papierbakken worden nl. door de gemeente geleegd.

     /   Beantwoorden  / 
   1. gerben

    Alle lof voor de medewerkers van de gemeentereiniging. En de gemeente. Met veel verontschuldiging voor het misverstand dat ik onbedoeld veroorzaakte.

      /   Beantwoorden  / 
 4. Jan van der Kraats

  Dhr. Ruud Oosterhof van NME praat natuurlijk in zijn eigen(schone) straatje.Ik begrijp nog steeds niet waarom ik de nabije omgeving van mijn duur betaalde woning in Amstelveen als vrijwilliger moet schoonhouden, terwijl de meeste vervuiling bij mij wordt veroorzaakt door parkerende voorbijgangers, die in het nabijgelegen winkelcentrum komen winkelen. Ik heb het dan nog niet eens over het feit dat ik op bepaalde dagen mijn auto niet kan parkeren, omdat alle parkeerplaatsen bezet zijn door bezoekers van het winkelcentrum. Hij gaat ook niet in op mijn opmerking over mensen die gemeenschapsgeld ontvangen van het UWV en gewoon kunnen werken. Er is een wachtlijst voor het kunnen werken bij de AM groep(voorheen Sociale Werkplaats) om te mogen werken. Dus deze mensen kunnen ingezet worden om als Zapper aan de slag te gaan.Voor wat hoort wat.
  In bepaalde landen in het buitenland is er geen zwerfvuil omdat de mensen daar de blikjes en kleine flesjes opprikken in een bepaalde wijk omdat hier statiegeld opzit en zij dit voor hun zelf mogen houden mits zij de rest ook opprikken. In deze landen zie je dan ook geen zwerfvuil.
  Deze mensen, die homeless zijn of uit de lagere inkomengroepen komen, doen dit met plezier omdat voor zo’n blikje of flesje zo’n 10 a 15 eurocent wordt teruggegeven, die zo wie zo door de koper al zijn betaald.
  Ik zelf doe bij diverse instanties in Amstelveen als in een andere gemeente vrijwilligerswerk voor stichtingen, waaronder Humanitas.
  Ik zie niet in dat ik vrijwilligerswerk zou willen of moeten doen voor een gemeente, omdat door een slecht bestuursbeleid deze moeten bezuinigen. Niet iedere Nederlander is naief en ik verwacht voor het geld dat ik aan de gemeente betaal ook de service die zij mij beloven.
  Een zak strooizout, een prikker en vuilniszakken horen hier niet bij. Dezelfde service verleen ik ook aan de klanten die bij mij iets komen kopen Ik had van de gemeente Amstelveen wel een andere reactie verwacht waarin onder meer wordt uitgelegd, waarom mensen met een bijstandsuitkering of WW uitkering hiervoor niet kunnen worden ingezet. Wie heeft per slot van rekening het Amsterdamse bos aangelegd?

    /   Beantwoorden  / 
  1. frank bikker

   Meneer van der Kraats, waarom wordt er altijd gewezen naar mensen die een uitkering genieten van ons belastinggeld als er karweitjes als papierprikken moeten worden opgeknapt. Vele van deze mensen kunnen geen sneeuwruimen of papierprikken, want ze zijn bijvoorbeeld afgekeurd op een slechte rug. U praat over het A’damse bos, wist u dat deze mensen per dag 3 kuub aarde moesten scheppen. Gaat u dat maar eens doen als je werkeloos bent geraakt na 20 jaar kantoorwerk te hebben gedaan. Na 5 kruiwagentjes val je al om. (eigen ervaring) De waarheid is wat genuanceerder. Daarnaast, uw hypotheekrenteaftrek is toch ook belastinggeld of niet soms?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Johan Bos

    Alle reparaties en onderhoudskosten aan eigen woning, die een huurder door de eigenaar – zoals de corporatie – laat ophoesten, zijn allerminst belastinggeld. Ook niet vor de mensen die de overheid nu hun huurhuis uit wil jaren, terwijl zij niet of nauwelijks een hypotheek vor een eigen woning kunnen krijgen…

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank bikker

     Ik begrijp je niet.

       /   Beantwoorden  / 
    2. ha

     Eigen Haard, verhoogt zeer vele sociale huurwoningen met meer dan €100,- zodat ze net in de ‘vrije sector’ komen, dit gebeurd als huidige huurder vertrekt en zonder opknappen etc.en verhoogt het aantal punten alvast bij alle huurders met 25 punten (mag want schaarste gebied)
     ASOCIAAL + zo blijven er geen fatsoenlijke soc.huurwoningen meer over!!!!

       /   Beantwoorden  / 
     1. x

      En dat alles dankzij Jolande Slap tot Stekkerdoos van Groen rechts!

        /  
   2. peter

    frank, na 5 x een gebietst shaggie aansteken val je al om. En heb jij ooit enig vrijwilligers werk verricht? Ik dacht het niet. Tevens zie ik jou in jouw straatje ook niet de rotzooi opruimen hoor. Daarnaast heeft de zeer geachte heer van der Kraats volkomen gelijk iets te verwachten van een gemeente die alleen maar incasseerd en weinig terug doet.
    En om nog maar een passage uit het verhaal van de zeer gewaardeerde heer van der Kraats (dat over bepaalde buitenlanden) te onderstrepen in Azie zijn er landen waar je ongeveer geexecuteerd word als je iets op straat gooit. Prima systeem. Uiteindelijk zijn het hier toch linkse lanterfanters/klaplopers etc. die de boel vervuilen.

      /   Beantwoorden  / 
 5. frank

  VOOR ZWERAFVAL PRIKKEN KAN BESATELLEN EN DE PRIJS GRAAG. DANK U VOOR DE TOE ZO VER.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.