Mag het een onsje minder zijn?

Door Jacqueline Koops, fractievoorzitter ChristenUnie

Als vrouw maak ik me al tijden ernstig zorgen over de waardigheid van de vrouw in onze maatschappij en dan met name wat we onze jongeren daarover leren. In onze huidige tijd wordt de vrouw op zenders als MTV of TMC neergezet als een schaars geklede dame die zich laat omringen door pooierachtige figuren en gewillig is om verleidelijke acts te laten zien.

Vrouwen moeten verleidelijk zijn, is blijkbaar dé boodschap die we hebben voor onze jeugd. Zelfs als je een simpel of mooi jurkje wil kopen, heb je bijna geen keus anders dan één met een zeer laag decolleté. Het lijkt wel of het allemaal zo bloot mogelijk moet. Ook in allerlei advertenties op straat, op tv en in magazines worden vrouwen neergezet als verleidelijke dame of moet het allemaal zo bloot mogelijk.

De billboards van Sloggy met de rij blote billen is iedereen bekend. Maar ook reclame voor lingerie of drank of parfum, you name it, maken bijna allen zonder uitzondering gebruik van verleidelijk kijkende of zelfs verleidelijk liggende vrouwen. En op dit moment worden wij in Amstelveen op straat zelfs geconfronteerd met een geheel naakte mevrouw op een schommel die van onderen is gefotografeerd. Dankjewel. Fijn dat we daar elke dag in het voorbij rijden even naar kunnen kijken.

Voor mij vormt dit een aantasting van de waardigheid van de vrouw. Dit is ook niet wat ik onze jonge meiden zou willen (aan)leren. Het lijkt mij een verwarrende tijd voor jonge meiden om op te groeien. Vorig jaar werd uit onderzoek bekend dat jonge meisjes voor een pakje sigaretten, een telefoonkaart of een breezer bereid waren om seksuele diensten te verrichten. Bloot is immers al gewoon en seks wordt dat vanzelf ook. En nu kunnen ze van Cardanus ook nog eens aan het paaldansen. Voor mij is dit echt onbegrijpelijk. Is het niet beter onze jeugd te leren hun waardigheid te behouden in plaats van zo verleidelijk mogelijk in een paal te hangen? Cardanus zal wel zeggen dat je het moet zien als een sport, maar dat gaat er bij mij niet in. Als je je spieren wil trainen, kan dat ook zonder verleidelijke poses aan een paal. Overigens is het plaatje dat bij de cursus werd geplaatst ook niet gespeend van verleidelijkheid. Wat is de volgende stap? Een striptease-cursus of een cursus "hoe word ik raamprostituée"? Als er genoeg animo voor is, is Cardanus vast niet te beroerd om dat ook aan te bieden. Het past dan immers in het beeld van de verleidelijke en sensuele vrouw dat we zo graag willen hebben. Zo creëren we zelf de vrouw-onwaardige maatschappij waarin we leven. Met Cardanus voorop. Mijn vraag aan Cardanus: Mag het misschien een onsje minder?

 

Lees ook:ChristenUnie in actie tegen paaldansen De Laagte
Lees ook:Cursus ‘Rots en water’ voor kinderen
Lees ook:Vrouwen als ‘godinnen’ op Vrouwendag Cardanus
Lees ook:Aparte ruimte voor vrouwen in buurtkamer
Lees ook:Curcus vergadertechniek allochtone vrouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.