Sterke drank uit sportkantines

Geen sterke drank meer in sportkantines en een verbod op zogenoemde happy hours. Dat zijn twee maatregelen die voorvloeien uit een aan de gemeenteraad voorgestelde nota over paracommerciële horeca en een verordening voor paracommercie in de gemeente. Die zijn weer gebaseerd op de nieuwe Drank- en Horecawet. Op 12 september praat de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen er over.

De gemeente is verplicht voor 1 januari een op de nieuwe wet gegronde lokale verordening vast te stellen om alcoholverstrekking in de paracommerciële horeca te reguleren. Doel is de alcoholverstrekking daar niet de spuigaten uit te laten lopen en oneerlijke concurrentie met de reguliere horeca te voorkomen. De gemeente evalueert een jaar na de inwerkingtreding van de verordening de uitwerking van de regels in de praktijk.

Om drankgebruik onder jongeren te verminderen wordt het voor instellingen gericht op jeugd, sport en onderwijs verboden sterke drank te schenken. In de conceptverordening worden persoonlijke bijeenkomsten waarbij alcohol wordt geschonken, zoals bruiloften en partijen, bij paracommerciële instellingen aan regels onderworpen. Zo’n feestje mag hooguit vier keer per jaar plaatsvinden worden gevoerd en Happy hours worden verboden.

De schenktijden zijn, werd door opmerkingen van de organisaties duidelijk, niet in één regel te vangen. Er bestaat in Amstelveen een breed scala aan sportvoorzieningen. De zeer uiteenlopende sporttijden, vergen ook op maat gesneden schenktijden, gekoppeld aan activiteiten van de verenging.  Sportverenigingen die behoefte hebben aan beperktere schenktijden kunnen dat aanvullend in hun bestuursreglement opnemen, vindt de gemeente. Bij de overige paracommerciële instellingen, zoals sociaal-culturele en wijkcentra, mag een uur voor en na de activiteit – bijvoorbeeld een voorstelling of wedstrijd – alcohol worden geschonken.

B&W gaan bij het handhaven van de schenktijden ervan uit dat de verenigingen op verantwoorde wijze alcoholhoudende drank zullen verstrekken. En dat de verenigingen ook zelf maatregelen nemen om alcoholmisbruik onder vooral jongeren tegen te gaan. De wettelijke leeftijdsgrens voor nuttigen van alcoholhoudende drank gaat wettelijk omhoog naar 18 jaar.

 

 

Lees ook:Gemeente verbiedt happy hours
Lees ook:D66 tegen verbod ‘happy hours’ in cafés
Lees ook:Gemeenteraad kan gaan optreden tegen happy hours
Lees ook:‘Happy hours’ mogen toch blijven in cafés
Lees ook:Van Zanen voor de klas over alcohol

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.