Gemeente verbiedt happy hours

bierglas2[1]Het is binnenkort afgelopen met de zogenoemde happy hours in café’s. Dat is een van de regels in de nieuwe verordening, die B&W aan de gemeenteraad voorleggen. Verder mag in sportkantines geen sterkte drank meer worden geschonken. Tot 26 juli ligt het concept voort de verordening nog ter inzage en kunnen bezwaarschriften daartegen worden ingediend. De gemeente zegt overigens dat de regels ter beteugeling van het alcoholgebruik in overleg met zowel de horeca als paracommerciële instellingen zijn opgesteld. De verordening is gebaseerd op de per 1 januari gewijzigde Drank- en Horecawet, die er vooral op is gericht het schadelijk alcoholgebruik onder jongeren tegen te gaan. De wet geeft gemeenten de bevoegdheid én de verplichting zelf regels op te stellen voor het verstrekken van alcohol. De concept verordening heeft betrekking op alle alcohol verstrekkende organisaties, variërend van cafés tot wijkcentra en van sportkantines tot culturele instellingen en verenigingen.

De gemeente zegt alcoholverstrekking door de paracommerciële horeca te willen reguleren en oneerlijke concurrentie met de commerciële horeca te willen voorkomen. De paracommercie bij sportaccommodaties mag van maandag tot en met zaterdag tussen 16.00 en 23.00 uur alcohol blijven schenken en op zondag van 13.00 uur af. Maximaal twaalf keer per jaar kan de burgemeester daarvoor op aanvraag ontheffing verlenen. Buiten de sportvelden mogen paracommerciële rechtspersonen een uur vóór en na de statutaire activiteiten alcohol schenken.  Persoonlijke bijeenkomsten, zoals bruiloften en partijen bij paracommerciële instellingen, worden aan regels onderworpen. Maximaal vier keer per jaar mag zo’n feestje worden gehouden met gebruik van alcohol.

Wijkcentra en culturele instellingen en kerken krijgen geen verbod op het schenken van sterke drank. Die wordt volgens de gemeente van de drie voornamelijk in wijkcentra geschonken, maar dan uitsluitend aan de oudere doelgroep. De gemeente wil nog met de horeca en andere instellingen praten over wat zij van de nieuwe regels vinden. De stukken zijn, behalve bij de balie Bouwen & Vergunningen in het raadhuis, ook te vinden op de gemeentelijke website: www.amstelveen.nl. Via mail kan met op de regeling reageren.

 

Lees ook:Sterke drank uit sportkantines
Lees ook:Gemeenteraad kan gaan optreden tegen happy hours
Lees ook:‘Happy hours’ mogen toch blijven in cafés
Lees ook:Alcohol kopen gemakkelijk voor Amstelveense tieners
Lees ook:D66 tegen verbod ‘happy hours’ in cafés

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.