Subsidie van Rijk voor heemparken

Voor de heemparken Dr. Jac. P. Thijssepark en De Braak krijgt de gemeente van het Rijk de komende zes jaar in totaal € 475.000 subsidie. Beide parken zijn Rijksmonumenten en het geld is bestemd voor onderhoud en beheer ervan.

De gemeente heeft een beheerplan laten maken door de specialisten groen erfgoed van bureau SB4 voor de komende zes jaar voor de instandhouding. Daarop is de subsidie van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed gebaseerd. In dit plan is ook alle bij de gemeente aanwezige vakkennis verzameld. Daardoor kan de specialistische kennis niet verloren gaan, zegt de gemeente.

Speels

BBA-Wethouder Peter Bot (Wijkbeheer): “De heemparken van Amstelveen zijn vermaard wegens hun grote schoonheid in alle seizoenen. Je kunt er heerlijk wandelen. Het lijkt ongerepte natuur maar het zijn door onze medewerkers vakkundig en handmatig beheerde parken. Nu kunnen we de speelse en natuurlijke oeverbeschoeiingen met boomstammen vernieuwen, de bodem van de heemparken ophogen en verstevigen en bomen die te groot zijn geworden laten snoeien.”

Inspiratiebron

Beide rond de jaren veertig aangelegde parken kennen internationale faam. Verantwoordelijk landschapsarchitect Christiaan Pieter Broerse tekende in dienst van de gemeente voor de opzet en vormgeving van woonwijken en parken. Zijn assistent Koos Landwehr detailleerde de ontwerpen en is zo medeverantwoordelijk voor het uiteindelijke resultaat. Het meest in het oog springend in de parken is de enorme variatie aan heemplanten. Broerse had een grote botanische kennis en zijn tuinontwerpen zijn een inspiratiebron voor tuinieren met wilde planten.

Kijk voor info over de heemparken op www.thijssepark.nl

 

Lees ook:Presentatie over heemparken in bibliotheek
Lees ook:Bordjes naar de heemparken
Lees ook:Lezingen en expositie in bieb over heemparken in boek
Lees ook:Burgerbelangen tegen opblaasbare tennishal
Lees ook:Twee heemparken op Rijksmonumentenlijst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.