Twee heemparken op Rijksmonumentenlijst

De Braak

De Amstelveense heemparken De Braak en het J.P. Thijssepark zijn als eerste in ons land geplaatst op de Rijksmonumentenlijst. Daarvoor verrichten zondag, op de Dag van het Park, wethouder John Levie en directeur van de Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed Cees van ’t Veen, een officiële handeling. Volgens de gemeente staat Amstelveen internationaal bekend om zijn heemparken. Dat er nu twee op de landelijke monumentenlijst staan, komt vooral door de inzet van Stichting tot Behoud van Monumentaal Amstelveen, die in 2001 daartoe al een verzoek indiende bij de toenmalige Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM). Drijvende krachten in de Sting zijn Seya Dalderup en (fractievoorzitter van Burgerbelangen)) Linda Roos.  Eigenlijk vroegen zijn drie heemparken en een stadspark te benoemen tot Rijksmonument, om zo het groene karakter voor de toekomst te waarborgen.Toen jaar later staan er eindelijk twee heemparken op de Rijksmonumentenlijst. Wethouder Levie zei trots te zijn. “Dit is natuurlijk ook een duidelijke waardering voor de mensen die werkzaam zijn in de heemparken,” voegde hij er aan toe. De overige twee voorgedragen parken, het Koos J. Landwehrpark en het Broersepark, worden door de Rijksdienst niet van nationale waarde en belang geacht. Het Broersepark staat nu wel op de gemeentelijke monumentenlijst

Lees ook:Heemparken worden rijksmonumenten
Lees ook:Koos Landwehrpark nu officieel gemeentelijk monument
Lees ook:Nieuwe werf Amsterdamseweg geopend
Lees ook:Broersepark tot monument verheven
Lees ook:Anna-, Dorps- en Apostolische kerk nu monumenten

Eén reactie op “Twee heemparken op Rijksmonumentenlijst

  1. Frank Bikker

    Prima, met dit soort parken is de gemeente Amstelveen uniek in Nederland.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.