Heemparken worden rijksmonumenten

De Braak

Drie Amstelveense heemparken worden tot Rijksmonument verklaard: Jac.P. Thijssepark, het Koos Landwehrpark en De Braak. Dat heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aan B&W meegedeeld. De Stichting tot Behoud ‘Monumentaal Amstelveen, opgericht door fractievoorzitter Linda Roos van Burgerbelangen (BBA), heeft zich daarvoor jarenlang ingezet. Zij is nu dan ook ingenomen met het besluit van de rijksdienst, dat overigens nog moet worden bekrachtigd dor plaatsing op de rijksmonumentenlijst. Dat wordt binnen enkele maanden verwacht. Aanleiding tot een verzoek om bescherming van de drie parken was de in  mei 2001 verschenen gemeentelijke nota Samen leven in de Vitale Stad Amstelveen 2020+. Daarin stonden dingen die als een om zeep helpen De Braak konden worden opgevat, wegens het plan wegens een route voor een sneltram. Het leek erop dat fietspaden door De Braak waren voorzien en zelfs woningbouw.Deze dreiging en de dreigende sloop van de Kweekschool van het Leger des Heils, direct gelegen aan het Koos Landwehrpark, maakte het voor de Stichting des te urgenter om met spoed een voorbeschermde status voor deze heemparken en het J.P. Thijssepark aan te vragen. In de zomer van 2001 verzamelden Roos en fractiegenote Seya Dalderup, kunsthistorica, de gegevens en argumenten om de dreiging tegen te gaan, waaronder kadastrale stukken en publicaties over het belang van de parken. Bij de aanvraag tot plaatsing op de lijst van beschermde monumenten werd ook het Broersepark van D.F. Tersteeg (1928) opgenomen. Al in oktober 2001 werd aan de Stichting meegedeeld dat – ‘bijzondere omstandigheden daargelaten’ –  de beslissing op het verzoek/voorstel binnen tien maanden volgen. Het zou dus bijna tien jaar gaan duren. De stichting zegt te hopen dat de Gemeente nu haar eigen verantwoordelijkheid neemt voor de nationaal en internationaal bekende heemparken.

Lees ook:Twee heemparken op Rijksmonumentenlijst
Lees ook:Museumtram rijdt gratis op open monumentendagen
Lees ook:Presentatie over heemparken in bibliotheek
Lees ook:D66 wil heemparken beter op de kaart zetten
Lees ook:Lezingen en expositie in bieb over heemparken in boek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.