Kinderen planten duizenden bomen tegen fijnstif Beneluxbaan

Op de nationale Boomfeestdag, woensdag 19 maart, gaan tweehonderd schoolkinderen tweeduizend bomen en struiken planten langs de Beneluxbaan. Medewerkers van de gemeente villen dat aantal later tot 8000 aan (voor elke tien inwoners één nieuwe boom of struik). De gekozen soorten binden bijzonder goed de schadelijke afstoffen van het autoverkeer, zoals fijnstof en zwaveldioxide, aan zich. Ze werken als een filter en verbeteren de luchtkwaliteit in de omliggende wijken. Volgens de gemeente is deze aanpak vernieuwend voor Nederland. De aanplant betekent ook een verbetering van de ecologische waarde voor flora en fauna langs de weg.

 

De deelnemende kinderen komen van vier verschillende scholen mee aan de Nationale Boomfeestdag: de basisscholen Willem Alexander, de Pionier en de Cirkel en de International School of Amsterdam. Die liggen allemaal vlakbij de Beneluxbaan. Groenwethouder Joss Tabak is bij de start van het plantfeest (10.00 uur) aanwezig op de voorsorteerstroken van Poortwachter. Het verkeer op de Beneluxbaan wordt ten dele stil gelegd, voor de veiligheid van de kinderen.

De kinderen worden geholpen door gemeentelijke groenmedewerkers. De dag wordt door diverse sponsors financieel mogelijk gemaakt. Als ‘opwarmer' voor de Boomfeestdag krijgen alle deelnemende klassen bezoek van een medewerker van Natuur- en Milieueducatie Amstelveen, die een bomenles verzorgt. In een brief heeft de wethouder omwonenden gevraagd de start van de Boomfeestdag bij te wonen.

Lees ook:Duizend bomen en struiken geplant op boomplantdag
Lees ook:Kinderen planten 1300 bomen
Lees ook:Kinderen planten 1000 bomen
Lees ook:‘Bomen en water’ thema boomfeestdag
Lees ook:Tien bomen bij Bos dankzij Boomfeestdag

13 reacties op “Kinderen planten duizenden bomen tegen fijnstif Beneluxbaan

 1. Jerriehoogie

  Fijner kunnen we het niet maken….
  Leuker ook niet..

  Geloof het nou maar ..

  Jerrie

    /   Beantwoorden  / 
 2. Mike

  En wat is in godsnaam Fijnstif? Een verdwaalde toetsenbord bij de familie Bos?

    /   Beantwoorden  / 
 3. H.Bos

  Het is niet te geloven dat je niemand hoort over het kappen van honderden volgroeide bomen en dat er trots wordt gepraat over een bomenplant dag.
  Hulst takjes en wat dunne struikjes om fijnstof en co-2 problemen op te lossen?
  Het gaat gewoon om bezuinigen en is ook terug te vinden op de website van de gemeente.
  JAMMER!

    /   Beantwoorden  / 
 4. Rob Nijkamp

  Harald,
  Als jij je als lid van PS goed had ingelezem im het beleid van de gemeente Amstelveen, dan wist je dat bovenstaande reactie eigenlijk te goedkoop voor woorden is. Dat het gaat om bezuinigingen, dat klopt, daar zijn een aantal jaren geleden aspraken over gemaakt. Diverse wijkplatforms hebben dit op een bepaalde manier op kunnen lossen door de boomkap uit te stellen. In 2008 is er echter een doorlopend uitvoerend beleid. Maar misschien had de SP iets kunnen betekenen hierin als er zitting in de gemeenteraad was geweest. Waarom dit niet zo is weet jij maar als te goed.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Hans Bos

  Beste Rob,
  Ik ben gewoon een inwoner van westwijk en ben niet betrokken bij de politiek van amstelveen.
  Mooie gezonde bomen omzagen en dan wat struikjes planten als goedmaker langs de beneluxbaan is nooit goed te praten !
  Fijnstof en CO2 uitstoot beperken of compenseren is nu in de mode maar het gaat gewoon om een niet goed te praten kaalslag in een mooie groene woonwijk,
  PS controleer de spelling van de mail voor plaatsing
  Met vriendelijke groet
  HANS Bos

    /   Beantwoorden  / 
 6. Rob Nijkamp

  Hans,
  Dank voor je reactie, maar ik ga er vanuit dat beleid belangrijker is dan een spellingscontrole. Maar in Nederland weet je dit tegenwoordig ook niet meer, vergeef me mijn cynisme!
  En dan waar het om gaat de bomenkap in de gemeente. Dat is en blijft puur politieke keuzes die gemaakt zijn en vanuit de politiek zijn zij hiervoor bevoefd, wij het gepeupel, hebben voor 4 jaar gekozen.
  Gemeentelijk beleid is ingezet op omzagen van de bomen, in de voorgaande collegeperiode duidelijk gemaakt door toenmalig wethouder Alink in het Amstelveen college naar de bewoners in Amstelveen. Door diverse wijkplatforms, lees Cardanus is hier financieel een deal over gesloten. Maar deze deal is opgehouden dus de boomkap gaat weer hervat worden. Politiek mag het “gepeupel” zich in 2010 weer uitspreken over de samenstelling gemeenteraad en verder niet, want de college/coalitie die hier uitkomt is niet gekozen. Blijft bestaan dat het bewust zorgen van kaalslag door weghalen van gezond groen gewoon stom is te noemen!

    /   Beantwoorden  / 
 7. JOHAN TH. BOS

  Ho, ho: het is een geschiedvervalsing die de VVD graag behoudt. Niet Alink (d66) maakte in feite het groenbeleid. Hij moest iets uitvoeren waar hij als raadslid steeds tegen had geprotesteerd. Onwaarachtig natuurlijk, maar dat principes verloochenen is de essenie van poltiek. De zware bezuiniging op groen was bedacht door een college met zwaar VVD-gehalte en nota bene VVD-wethouder Wike Lijs, die en passant een relatie begon met de gemeentesecretaris, op financien. Vervolgens moet het volgende college met Alink de bezuiniging uitvoeren die Lijs met een krappe meerderheid van de raad had vastgesteld en ging uitgerekend de VVD daartegen in verzet als ‘groen’ front. Leugenachtigheid ten top, maar naar politieke maatstaven normaal.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Rob Nijkamp

  Johan,je hebt gelijk, maar ik heb alleen Alink genoemd en zijn presentatie over groenbeleid. Dat het een verhaal beleidsmatig uit een voorgaand college was klopt, maar Vervenne maakt graag goede sier, zonder de waarheid daadwerkelijk uit te dragen. En als je principes hebt, ook in de politiek, dan had Alink afstand gedaan van zijn wethoudersschap.
  Maar vaak is pluche te aanlokkelijk om eigenwaarde te behouden.

    /   Beantwoorden  / 
 9. Hans Bos

  Beste Johan en Rob,

  Het wordt een heel politiek verhaal.
  Waar het mij om gaat is dat wij per brief de mededeling kregen dat er bomer direkt in onze omgeving gekapt zouden worden ivm ernstige overlast en gevaarlijke situaties.
  Ik en bewoners uit mijn straat hebben met succes tot nu toe kunnen voorkomen dat de bomen in gekapt zijn maar voor de toekomst bed ik bezorgd.
  Het ging volgens de woordvoerders van de gemeente niet om bezuiniging en bij nader inzien vielen de gevaarlijke situaties ook wel weer mee dus wordt er voorlopig niet gekapt.
  Wel vind ik de zgn boomplantdagen niet serieus te nemen :struikjes langs de beneluxbaan en kale staten in de westwijk
  Kan nooit de bedoeling zijn

    /   Beantwoorden  / 
 10. JOHAN TH. BOS

  @ Rob, wie zo principieel is, gaat niet in de politiek. Principes zijn er voor de buhne in verkiezingstijd, natuurlijk niet als het om de macht gaat. Dan verdedig je gewoon wat je eerst bestreed. Begrijpt een kiezer niet, maar die heb je gelukkig maar eenmaal in de vier jaar heel even nodig. Helaas…

    /   Beantwoorden  / 
 11. Rob Nijkamp

  Hans en Johan, met jullie instemming een reactie op beiden in één keer.
  Hans, de brief met mededeling boomkap, hoe onzinnig ook komt ergens vandaan en is inderdaad een politiek verhaal. Dat je als burgers dit voorlopig hebt weten tegen te houden, prima, maar voor hoelang?
  Woordvoerders van de gemeente, wie en namens wie spraken zij, daar heb ik in de afgelopen jaren een bepaalde afkeer van gekregen vanwege bewust geven van onjuiste en/of onvolledige informatie. Boomplantdagen is nationaal en dus vaart Anstelveen mee in de vaart der volkeren. Zo, zonder spellingscontrole en foutloos, akkoord Hans.
  Johan, uit jouw reactie lees ik dat wij het eens zijn.
  beleid.

    /   Beantwoorden  / 
 12. Hans Bos

  Beste Rob,
  Bedankt voor je antwoord.
  Je hebt helemaal gelijk!!!
  Binnen 24 uur komt je voorspelling uit!
  Ze stoppen even met kappen in westwijk en gaan dan gewoon naar middenhoven.
  Kunnen ze zich daar even kwaad maken maar de bomen zijn al weg.
  De wethouder zelf, mevrouw Tabak is met mij door de buurt gelopen en was volgens mij ook niet helemaal overtuigd van het nut van de bomenkap.
  Als je voor een paar opgedrukte tegels in een straat alle bomen gaat kappen of voor wat zon in de tuin is amstelveen binnekort Kaal
  Verhuizen maar een keer, naar het gooi ofzo
  Daar redden de bomen het wat langer dan 15 jaar.
  Hans Bos

    /   Beantwoorden  / 
 13. Willem Tanja

  Op zich natuurlijk een goede zaak, maar het is in de winter totaal niet effectief. Het is een doekje voor het bloeden. Je moet dit bij de bron aanpakken. Begin met simpele maatregelen, zoals controle op de snelheidslimiet (er wordt vaak veel te hard gereden, met extra geluid en uitstoot als gevolg). Daarna, op termijn, weren van veel te veel ‘vieze’ vrachtauto’s, brommers en motoren, waarvan de laatste de Beneluxbaan gewoon als racebaan gebruiken. En op den duur natuurlijk alleen electrische voertuigen toelaten in de stedelike omgeving. Maar politici houden blijkbaar niet van simpele maatregelen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.