Onderzoek naar balansventilatie in Bovenkerk

Naar aanleiding van allarmerende berichten, in onder meer een uitzending van Zembla, laat de gemeente balansventilatie in nieuwbouwwoningen van Bovenkerk-Zuid onderzoeken. Dat gebeurt in samenwerking met de ontwikkelaar, Woongroep Holland. In Zembla van 30 maart werd een relatie tussen gezonheidsrisico's en balansventilatie gelegd. Woningen in Bovenkerk Zuid zijn van zo'n installatie voorzien, in combinatie met warmteterugwinning. Het levert energiebesparing en daardoor lagere kosten voor de bewoners op. D66 in de gemeenteraad stelde eerder al vragen over de balansinstallaties.

 

De resultaten van het onderzoek dat de gemeente Amstelveen en Woongroep Holland laten verrichten, worden op korte termijn verwacht. Daarna stemmen partijen eventueel te nemen vervolgstappen af. Als blijkt dat het systeem in Bovenkerk-Zuid niet optimaal functioneert, treffen betrokken partijen extra maatregelen.

Maar nu al haast de gemeente zich te zeggen dat balansventilatie volgens landelijke onderzoeken niet tot gezondheidsklachten leidt. Eind vorig jaar ontstond commotie in Amersfoort over het toepassen van balansventilatie in woningbouw en het mogelijk effect ervan op gezondheid. Gemeente Amersfoort, Ministerie van Wonen, Wijken en Integratie en GGD Eemland hebben zich over het onderwerp gebogen.

Lees ook:Balansventilatie Bovenkerk volgens gemeente ongevaarlijk
Lees ook:Meer luchttoevoer nodig bij balansventilatie Bovenkerk
Lees ook:Infocentrum herinrichting Bovenkerk dicht
Lees ook:Gesteggel over grondverkoop Bovenkerk tussen gemeente en Woongroep
Lees ook:Eerste steen 300 wonigen Bovenkerk-Oost

2 reacties op “Onderzoek naar balansventilatie in Bovenkerk

  1. j

    Heb zelf ook zo’n systeem gehad, vond het erg prettig.Als je maar een raam af en toe open kunt zetten, dacht dat dat niet het geval was bij die huizen waar zoveel commotie over onstond.En de koolstoffilters regelmatig laat vernieuwen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. JOHAN TH. BOS

    Maar ik begreep dat als je een raam open zet, het principe en voordeel van die balansventilate weer letterlijk de lucht in worden geblazen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.