Niet zwemmen in de Poel

Zwemmen in de Amstelveense Poel is op het ogenblik ongezond. Het wordt door de gemeente dat ook sterk afgeraden. In het water is woensdag (12 juli) de bacterie blauwalg aangetroffen. Vergiftiging komt overigens alleen via de mond tot stand, want de bacterie dringt niet door de huid het lichaam binnen. Bij mensen doet ernstige vergiftiging door blauwalg zich volgens de gemeente zelden voor, omdat zwemmers relatief weinig water binnen krijgen.

Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat die nogal eens meer water binnen krijgen en eerder ziek worden. De verschijnselen (binnen twaalf uur) zijn: hoofdpijn, huisuitslag op armen en benen, maagkramp, misselijkheid, braken, diarree, koorts, pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, lopende neus of gezwollen lippen. De verschijnselen duren ongeveer vijf dagen. Overigens kunnen dezelfde klachten ook andere oorzaken hebben. Raadplegen van de huisarts wordt daarom aangeraden.

Blauwalg ziet er uit als wier en is meestal blauwgroen van kleur, soms roodbruin. Drijvend aan het wateroppervlak vormen ze een laag die op olie lijkt. Als deze laag dikker wordt en het wier dichter op elkaar drijft, sterven de blauwwieren af en vormen een stinkende brei. Bij het afsterven produceren sommige blauwwieren giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier.
Informatie over zwemwaterkwaliteit en veiligheid: ‘zwemwatertelefoon’ van de provincie Noord-Holland, 0800-998 6734.

Lees ook:Onduidelijkheid over besmetting drinkwater Amstelveen
Lees ook:Laatste nieuws: drinkwater in Nes eerst koken
Lees ook:Nog jarenlang geen zwemwater in Poel
Lees ook:Gezin aan Pruimenlaan getroffen door koolmonoxide
Lees ook:Watersport in Poel onveilig door blauwalg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.