Lutherjaar in Kruis- en Brandsmakerk

Dit jaar is een Lutherjaar omdat het 500 jaar geleden is dat Luther op 31 oktober 1517 zijn bezwaren tegen wantoestanden in de kerk in 95 stellingen bevestigde op de deur van de slotkapel in Wittenberg. In de Kruiskerk Amstelveen, Van der Veerelaan 30a, en de Titus Brandsmakerk Amstelveen, Westelijk Halfrond 1, wordt uitgebreid stilgestaan bij de persoon en het werk van de reformator en de doorwerking daarvan in de geschiedenis van Europa. Kijk voor meer informatie op www.kruiskerk-amstelveen.nl.

Luther in kunst

Op maandag 23 oktober en woensdag 8 november van 20.00 tot 22.00 uur geeft Dr. Anique de Kruijf, kunsthistorica en werkzaam bij het Catharijneconvent, twee lezingen over Luther in de Kruiskerk, Van der Veerelaan 30a.

De eerste avond vertelt zij over wie hij was en hoe hij in de kunst verbeeld is. Tijdens de tweede geeft ze een kijkje in spotprenten die ontstonden tijdens de godsdienststrijd die mede door Luther ontketend werd. Deelname kost € 17,50 voor twee avonden. Vooraf aanmelden bij Ria Keijzer, 06-50228250, [email protected]

Maarten Luther in muziek

Op zondag 29 oktober staat in de ochtenddienst in de Kruiskerk – aanvang 10.00 uur – Luthers muziek centraal. Met de liederen die Luther vijfhonderd jaar geleden voor de gemeente maakte wist hij in de volkstaal het verhaal van de reformatie heel direct bij gewone mensen te brengen. In de dienst geeft ds. Sieb Lanser bij elk lied een korte toelichting. De kruiskerkcantorij zingt een van Luthers liederen, Verleih’ uns Frieden gnädiglich, in de versie van Mendelssohn. Na afloop van de dienst speelt de cantor-organist van de Kruiskerk, Henk Trommel, op het prachtige Flentrop-orgel de bekende en geliefde fantasie van Jan Zwart over het Lutherlied Een vaste burcht is onze God. Deze fantasie werd honderd jaar geleden, voor de toenmalige herdenking van de reformatie, gecomponeerd.

Maarten Luther in woord

Samen met de Kruiskerk organiseert de Titus Brandsmaparochie een aantal lezingen rondom Luther. Lezingen vinden vanaf 20.00 uur plaats op woensdag 1 november, 15 november en 29 november aan het Westelijk Halfrond 1 in Amstelveen. Niet alleen vragen als: Wat bewoog hem? Hoe reageerde hij zelf op wat hij teweeg bracht? worden besproken. Ook de ervaringen, perspectieven en beperkingen van oecumene vandaag komen aan bod, ingeleid door verschillende theologen. Kijk voor het uitgebreide programma op de website van de Kruiskerk.

 

Lees ook:Cursus religieuze kunst in Kruiskerk
Lees ook:Cursus religieuze kunst
Lees ook:Spullen maken voor Sint Maarten
Lees ook:Lampjes maken en speelgoed brengen voor St. Maarten
Lees ook:Bespreking kunst Rijksmuseum in Kruiskerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.