GroenLinks tegen uilenshow Stadsplein

Tessa van Wijnen

Dat er zaterdag (26 maart) op het Stadsplein een uilenshow was, te midden van een evenement met andere kramen en kermisattracties, is GroenLinks in het verkeerde keelgat geschoten. Tessa van Wijnen in die gemeenteraadsfractie geeft er schriftelijke vragen over aan B&W gesteld. Tegen betaling konden kinderen zaterdag onder meer een uil (of andere roofvogel) aaien. De dieren zaten vastgeketend aan houten blokken, zonder drinkwater of beschutting.

GroenLinks wil van B&W weten of die ervan wisten, hoe het toezicht is geregeld en of zij vinden dat exploiteren van dieren past bij de landelijke en Amstelveense regels op het gebied van dierenwelzijn. Ook vraagt de fractie aan het college of het weet dat diverse organisaties, waaronder de Vogelbescherming, zich inzetten om een einde te maken aan dergelijke shows. En of het dat ook wil doen en in het vervolg zorgen dat zulke shows in Amstelveen niet meer voorkomen.

Volgens Van Wijnen passen zij niet bij de manier waarop men in Amstelveen omgaat met dieren. “Er wordt een verkeerd beeld van wilde vogels gegeven en hun welzijn komt vaak niet op de eerste plaats”, zegt ze. GroenLinks wil dat shows of presentaties met wilde dieren en vogels niet meer worden toegestaan in Amstelveen.

“Kinderen kunnen op veel manieren over dieren leren en daar ervaringen mee opdoen. Het is daarvoor niet nodig wilde dieren te exposeren en ze tegen betaling geaaid te laten worden”, vindt Van Wijnen. Zij wijst er op dat het vorig jaar werd verbonden wilde (zoog)dieren in circussen te houden, een maatregel waartegen fel verzet uit de circuswereld kwam, die de tegenstanders gebrek aan kennis omtrent de verzorging van de dieren verweet. Mede door de maatregel ging inmiddels Circus Herman Renz failliet. Het verbod geldt niet voor presentaties van wilde vogels, constateert GroenLinks. “Hoewel de overwegingen bij het circusverbod vaak ook gelden voor roofvogelshows.”

 

 

Lees ook:Zorg GroenLinks over Dierenambulance
Lees ook:Politiek voetbalveldje…
Lees ook:GroenLinks blij met aandacht voor de smient
Lees ook:GroenLinks: zomerstop 51 te laat gemeld
Lees ook:GroenLinks wil bescherming informeel ‘speelgroen’ kinderen

11 reacties op “GroenLinks tegen uilenshow Stadsplein

 1. Frank

  Aan de andere kant kun je ook weer zeggen dat zo de belangstelling voor roofvogels groter wordt en men meer genegen wordt om aandacht te besteden aan hun biotoop. ( Men kan denken aan beperking landbouwgif enz. Zo wordt het middel Round Up door sommige Amstelveense boeren nog volop gebruikt)
  -Ik zou ook wel eens willen weten wat GL vindt van de inzet van valkeniers om onwelgevallige dieren op een afstand te houden.
  - Op dit moment schijnt het verboden te zijn dat boeren om in tegenstelling tot vroeger de nesten van kraaiachtigen met hagel te beschieten opdat hun aantal in de hand wordt gehouden. Men denke aan scholeksters, kauwtjes enz. Door deze maatregel schijnt de diversiteit aan vogels in de polder behoorlijk afgenomen te zijn.

  Ik denk dat GL zich beter bezig kan houden met bovenstaande voorbeelden dan met zo’n uilenshow,zeker als je weet dat het aantal uilen in het wild weer aan het toenemen is, maar ja, dat poremt misschien beter bij het grote publiek.

    /   Beantwoorden  / 
 2. PeterPC

  “Zo wordt het middel Round Up door sommige Amstelveense boeren nog volop gebruikt”

  Ja, en. Zolang het nog steeds niet verboden is moet je niet zeuren. Of kom met cijfers bij welke concentratie het wel schadelijk is.

  “Op dit moment schijnt het verboden te zijn dat boeren om in tegenstelling tot vroeger de nesten van kraaiachtigen met hagel te beschieten opdat hun aantal in de hand wordt gehouden”

  Elke zwarte vogel dient afgeschoten te worden. Wat zeg ik, elke vogel. Smerige ziekte verspreidende, alles onderscheitend ellendelingen.

  En uilen zijn dan weer een uitzondering, want lief en vooral wijs.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   In vele landen is deze troep verboden of mag het zeer gelimiteerd gebruikt worden. Voor de rest google Mosanto en verder.

     /   Beantwoorden  / 
   1. PeterPC

    “Of kom met cijfers bij welke concentratie het wel schadelijk is”

    Dat was de vraag Frank. Dan moet je niet gaan neuzelen over andere landen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank

     Vele grootgrutters (vb Jumbo, Coop, Bol.com, Ranzijn enz.’ en tuincentra hebben dit middel in de ban gedaan. De meeste politiek partijen zijn ook tegen op de VVD en het CDA na.
     Men heeft zelfs het vermoeden dat het met de grote bijensterfte alhier heeft te maken, over kankerverwekkend praat men ook.

       /   Beantwoorden  / 
    2. Frank

     Sommige mensen zuipen en roken ook als een gek en worden nog 95, maar elke idioot weet dat het in het algemeen slecht is. Dus wat percentages. Is ook rekbaar. In het ene land is het dit en in het andere land dat, maar iedereen is het er over eens dat het link spul is.

       /   Beantwoorden  / 
    3. PeterPC

     Nog steeds is mijn vraag niet beantwoord.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Frank

      Peter, het is net als met medicijnen. De 1 kan dit hebben, de ander dat, maar Peter, het lijkt me, dat jij met jouw constitutie toch minstens een half litertje kan hebben van dat spul. Dus ik raad je aan om eens te beginnen met een kwart litertje, want ik wil toch echt niet op mijn geweten hebben, dat jij als mijn grote vriend er iets van krijgt.
      Toch een goed voorstel, niet.

        /  
  2. Rotary-vriendje

   Maar we gaan toch niet alles wat een ziekte verspreidt afschieten. Iemand met griep… afschieten. Misschien moeten we bepaalde computers ook afschieten…. veroorzaken met name geestelijke aandoeningen :-)

     /   Beantwoorden  / 
   1. PeterPC

    Klopt, maar bij mensen die aan sp lijden heb ik dan weer twijfels.

      /   Beantwoorden  / 
 3. Anarchistje

  De bankeritis lui, die jarenlang vuile producten hebben verkocht, kunnen sowieso door de plee worden gespoeld en vervolgens hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld. Ene PC die hier nog via zijn ABN-AMRO ‘pensioentje’durft te wijzen naar anderen en lacht om minderbedeelden, staat volledig in zichzelf gekeerd te jubelen over de ontwikkelingen. “Zal mijn tijd wel duren toch PC?”…., maar het ging hier over de uilen toch? De ‘kinderschrikken’? Ben blij dat ik jou niet tegenkom.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.