GL: Noodhulp dieren niet louter geldkwestie

 

Tessa van Wijnen

Mooi dat de gemeente eindelijk geld op tafel wil leggen voor een dierenambulance, maar nogal raar dat de organisatie die drie decennia gratis dat werk deed nu aan de kant is geschoven. Dat vindt GroenLinks. De gemeente heeft 15 november een contract getekend met Dierenbescherming Noord-Holland Zuid en dierenambulance De Ronde Venen. Op die manier is dierenambulance Amsterdam, die 30 jaar gratis naar Amstelveen kwam, buitenspel gezet, constateert GroenLinks. In een raadscommissie heeft wethouder Peter Bot, die kritiek horend, gezegd nog wel met alle partijen te gaan praten.

Dierenambulance Amsterdam, kwam door wegvallen van een groot deel van de hoofdstedelijke subsidie financieel in zwaar weer en het zag er naar uit dat de ritten naar Amstelveen tot het verleden gingen behoren. B&W besloten, op aandrang van de raad, toen geld vrij te maken voor dierennoodhulp. Volgens wethouder Bot is de organisatie tweemaal benaderd om een offerte in te sturen, maar heeft zij te laat gereageerd, waarna is omgekeken naar een andere dierenambulance.

“Fantastisch dat er nu geld is voor dierennoodhulp is, maar wel raar een organisatie waar je feitelijk heel tevreden over bent, te verwijten dat die onvoldoende hard om geld vraagt”, zegt GroenLinks-raadslid Tessa van Wijnen.

Haar fractie zegt zich te hebben geërgerd aan de manier waarop de (voornamelijk) vrijwilligersorganisatie in Amsterdam aan de kant wordt gezet. De gemeente voerde in augustus al gesprekken met andere dierenambulances over een contract, terwijl ze nog gebruik maakten van de gratis diensten van Dierenambulance Amsterdam en niet de intentie had daarvoor te betalen. Dit blijkt volgens de fractie uit beantwoording van gaar schriftelijke vragen erover. Van Wijnen meent dat nu de indruk is gewekt dat het alleen om geld ging, want de ritten van Ronde Venen zijn goedkoper. “Het kan niet de bedoeling zijn dat louter voor Rionde Venen is gekozen omdat het contract daar goedkoper is,” zegt ze.

Investeren in dierennoodhulp moet primair leiden tot het verbeteren van de dierennoodhulp., vindt Wijnen. “Er worden in Amstelveen ongeveer 800 ritten per jaar gereden voor zwerfdieren of in het wild levende dieren waar iets mee is. De dierenambulance draagt ook bij aan voorlichting over dieren aan Amstelveners en is een belangrijk aanspreekpunt voor brandweer of politie als er dieren bij incidenten betrokken zijn. De wethouder heeft aangegeven dit te gaan doen en op zoek te gaan naar een oplossing die vanuit het oogpunt van dierenwelzijn en financieel haalbaar is.

Lees ook:Gemeente in zee met dierenambulance R. Venen
Lees ook:Gemeente praat toch met dierenambulance
Lees ook:Zorg GroenLinks over Dierenambulance
Lees ook:Dierenambulance dag en nacht paraat
Lees ook:GroenLinks blij met aandacht voor de smient

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.