Korenwijn bij nieuwe haring mag toch

Even leek het er op dat door nieuwe landelijke wetgeving de Amstelveense viswinkels voor het eerst sinds jaren bij de nieuwe haring geen korenwijntje mogen schenken. Maar dat mag nu wel doorgaan. De Hollandse Nieuwe arriveert op woensdag 14 juni. Wethouder Herbert Raat ontdekte toevallig dat wisspecialist Henry Schilder aan de Van der Hooplaan door een gemeentelijke ambtenaar was gewaarschuwd. Schenken van een Korenwijntje bij de nieuwe haring zou op een boete van ruim 1300 euro komen te staan. En dat gold natuurlijk ook voor andere viswinkels en haringkarren.

Het verbod kwam voort uit de aanpassing Drank- en Horecawet, gericht op het voorkomen van alcoholmisbruik door jongeren. Maar dat heeft niets te maken met de korenwijn-traditie rond de Hollandse Nieuwe, klaagde Raat op zijn blog. Krachtens de wet moeten gemeenten toezicht houden op de naleving en handhaving ervan. Tijdens een vergadering van de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM) wees de burgemeester er, in antwoord op vragen van het CDA, op dat het wel om landelijke wetgeving gaat. Niet om plaatselijke regels dus.

Maar de gemeente geeft kennelijk geen prioriteit op het gebied van de handhaving (ook de portefeuille van Raat) aan het controleren op Korenwijn bij de viswinkels. Die kregen allemaal te horen dat zij rustig kunnen schenken, zonder het gevaar te lopen de gevreesde boete te krijgen.

 

Lees ook:Raat: ‘Verbod korenwijn bij nieuwe haring onzin’
Lees ook:Burgemeester: ‘Wietbrief’ minister stelt teleur
Lees ook:Uitkeringsfraude zwaarder bestraft
Lees ook:Auto’s worden alleen ‘redelijk’ weggesleept
Lees ook:Voorganger Stadshartkerk wil Fair Trade AV

9 reacties op “Korenwijn bij nieuwe haring mag toch

 1. Rotary-vriendje

  Prima. Bral bral. Op naar de fietsers zonder licht…..

    /   Beantwoorden  / 
 2. Frank Bikker

  Ik ben benieuwd of de hr. Raat ook toestaat dat die bloemenman gedurende de feestdagen zijn stal naast Zeeman mag zetten. Het is tenslotte zijn broodwinning, zeker in die tijd!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Tinus Trekveer

  Prima geregeld van de heer Herbert Raat. Een echte held.

  En bloemenverkopers, die voor een grijpstuiver hun spul van de veiling halen, en voor een godsvermogen verkopen?

  Geef mij maar een oliebollenkraam het hele jaar door.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Mag ik er even op wijzen dat u misschien weinig verstand van de bloemenhandel heeft. Een eigenaar van een bloemenstal koopt vermoedelijk niet rechtstreeks op de veiling in Aalsmeer, maar bij een cash-and-carry of andere groothandelaar.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Tinus Trekveer

    “Een eigenaar van een bloemenstal koopt vermoedelijk niet rechtstreeks op de veiling in Aalsmeer”

    “vermoedelijk”?

    Ik zie dat u wel bezit over grote kennis m.b.t. de bloemenhandel.

    Voor de goede orde : bloemisten, o.a. bloemenstal houders, behoren tot de klanten van de bloemenveiling.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Johan Bos

     Nee, dat is een denkfout. De veiling heeft weliswaar, nadat het mislukt was alle ‘kleine kopers’ van de tribunes te weren, een bloemistenklok in Naaldwijk geintroduceerd, maar ik denk dat die nog van tijdelijke duur is. Waar denkt u dat de honderden groothandelaren (exporteurs enn binnenlandse handelaren) hun spul slijten? En wat zou de zin van een cash-and-carrycentrum (Cultra) op de veiling zijn als iedereen toch op de klok koopt? Alle klokken, met uitzondering voorlopig van die in Rijnsburg, gaan trouwens weg.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Tinus Trekveer

      Flora Holland waartoe voornoemde veilingen behoren hebben nog steeds de klok verkopen voor grote (winkelketens bijv.) en kleine bloemenverkopers.

      ” Waar denkt u dat de honderden groothandelaren (exporteurs enn binnenlandse handelaren) hun spul slijten?”

      Waar dan? Ik ben zeer benieuwd om dat te vernemen.

      “Cultra”? Ik weet niet of die zich zo bezig houden met met bloemisten. En daar gaat het hier toch over?

        /  
     2. Johan Bos

      Ook grote winkelketens kopen via de groothandel, die dat doorgaans rechtstreeks bij kwekers doen (wegens de uniformiteit van de partijen) en alleen via de veiling afrekenen. De zogenaamde ‘directe’ verkoop bij de veiling wordt steeds groter en ligt al boven de helft van de omzet. De sten van de klokken worden te hoog en de veiling heeft aangekondigd dat die eruit gaan. Winkeliers kopen doorgaans bij a) cash-and-carry centra b) lijnrijders (groothandel) en c) veiling Plantium in Ede (als zij daar althans in de buurt wonen). Cultra houdt zich vrijwel uitsluitend bezig met kleine kopers, voor wie zelf op de klok zitten te veel tijd en geld kost (partij heffing is gelijk bij grote en kleine kopen). Het wordt echt tijd dat u zich eens in het veilingwezen, c.q. de sierteeltsector verdiept.

        /  
     3. 🤡

      Meneer Bos , u weet toch dat meneer Trekveer nog niet het verschil weet tussen een paardenbloem en een viooltje. Laat hem dan pruttelen.

        /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.