Raat: ‘Verbod korenwijn bij nieuwe haring onzin’

Dat een ambtenaar van de gemeente vishandelaar Henry Schilder aan de Van der Hooplaan kwam melden dat hij dit jaar geen korenwijn bij de deze maand te verwachten nieuwe haring mag schenken, is wethouder Herbert Raat (die handhaving in zijn portefeuille heeft) in het verkeerde keelgat geschoten.

Nou ja, hij begrijpt wel dat die handhaver de naleving van landelijke wetten in het oog moet houden, maar vindt dat kleine borreltje bij de Hollandse nieuwe toch wat te ver gaan.

Die wetgeving brengt een goede Nederlandse traditie om zeep, schrijft hij op zijn blog. Dat korenwijntje is niet alleen heel klantvriendelijk, maar ook goed voor de sociale cohesie, vindt Raat. “Iedereen maakt dan een praatje met elkaar bij de haring. Voor mij is dit een voorbeeld van landelijke regelgeving waar het doel, mensen te beschermen tegen alcoholmisbruik, uit het oog is verloren. Doorgeschoten wettelijke regelgeving en de handhaving daarvan.

In 2013 werd de nieuwe Drank- en Horecawet ingevoerd, waarvan de ellende in de lokale viswinkels en haringkarren een gevolg. Doel van de wet is gezondheidsschade door alcohol bij jongeren voorkomen en verstoring van de openbare orde door jongeren terug te dringen. In 2014 maakte een aanpassing van de wet onder meer dat de leeftijdsgrens werd aangepast van 16 naar 18 jaar. Gemeenten waren verplicht een preventie- en handhavingsplan op te stellen waarin ze beschrijven hoe ze ervoor zorgen dat er geen alcohol wordt geschonken aan jongeren onder de 18 jaar. Dat gebeurde dus ook in Amstelveen.

Misbruik?

“Maar helaas zijn we nu zover dat we bezig zijn met handhaving van het traditionele korenwijntje bij de haring”, foetert Raat. “Wie beschermen we daarmee? Wat heeft dit te maken met alcoholmisbruik? Is dit nou oneerlijke concurrentie met de horeca? Het antwoord is dat we hiermee niemand beschermen of alcoholmisbruik aanpakken. Alleen het draagvlak voor handhaving wordt zo ondermijnd. ‘Hebben ze niet wat beters te doen?’ zal iedereen denken.”

Hij heeft de visboer beloofd de zaak dinsdag in de B&W vergadering te gaan bespreken met de burgemeester, die nu eenmaal verantwoordelijk is voor de openbare orde. Bij haar staat de inhoud toch zo voorop?

Symboolpolitiek

Dat is iets anders dan de symboolpolitiek door regelgeving, waarvan Raat de Haagse hotemetoten beschuldigt. Het korenwijntje bij haring verbieden, hoort volgens hem in de verste verte niet bij de geest van de wet.

“Misschien een goed idee voor de onderhandelaars in Den Haag voor een nieuw kabinet: betere wetgeving, zodat we ons niet met dit soort futiliteiten bezig hoeven te houden.”

 

 

Lees ook:Korenwijn bij nieuwe haring mag toch
Lees ook:Raat: ‘Alcoholverbod 18 jaar niet te handhaven’
Lees ook:VVD vindt rookverbod jongerencentra ‘symboolpolitiek’
Lees ook:Supermarkten lappen verbod alcohol tieners aan hun laars
Lees ook:B&W: Veiligheid belangrijker dan welstand

10 reacties op “Raat: ‘Verbod korenwijn bij nieuwe haring onzin’

 1. Frank Bikker

  Symboolpolitiek? Over wie heeft de hr. Raat het nu echt? Over de Haagse Bobo’s of over zichzelf. Als wethouder met het zwaarste takenpakket heeft hij toch wel iets beters te doen, dacht ik.

    /   Beantwoorden  / 
  1. PeterPC

   Wat een intelligente inbreng. Daar hebben we allemaal wat aan.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Rotary-vriendje

  Altijd tragikomisch om te zien dat als een regeltje de liberalen niet van pas komt, daar met een gepaste soepelheid mee om gegaan moet worden. Jammer alleen dat je die opvatting bij hen nimmer hoort als het om anderen gaat. Dan is het om het op z’n Opsteltiaans te zeggen: …. keihard aanpakken!

  @Frank: maar je weet toch dat een VVD-wethouder een eed afgelegd heeft om ondernemers geen strobreed in de weg te leggen. Zij zijn de motor van de economie. Op hun armetierige flex- c.q. nul-urencontractjes draait de hele economie en floreert de huizenmarkt op alle niveaus. Dat weet je toch Frank?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rode Paprika

   Ik zou zeggen KEIHARD aanpakken volgens de VVD regels. Alleen gelden die regels over het algemeen voor anderen dan VVD-ers. Volledig intomen dat volk. Laat je VVD pasje zien en je wordt met 6 korenwijntjes gewoon doorgelaten hahahahaah, ik lach me dood om dat VVD publiek, nu weer het debat met die enge Blok. Keihard aanpakken al die criminelen, maar het eigen ledenkartel mag gewoon frauderen, CD-tjes met korting ontvangen, al die lui hebben integriteit in hun broekzak met das aan de wilgen gehangen. Geloof ze niet met hun lobby’s en hun dictatoriale statements.

     /   Beantwoorden  / 
 3. alcoholliefhebber

  Goh. Op 27 januari 2014 ging het College van B&W accoord met het hamerstuk uitvoeringsnota en de handhavingstrategie horeca. Op 2 mei van dit jaar ging het College van B&W accoord met het uitvoeringsprogramma VTH (toezicht/handhaving) waarin ook de handhaving op drank omschreven wordt op pagina 21. Herbert Raat was bij deze vergaderingen aanwezig als volwaardig lid van B&W. Herbert Raat schuift het nu op het bordje van Burgemeester Van ‘t Veld (de huidige Burgemeester Van ‘t Veld was in 2014 bovendien geen Amstelveens Burgemeester) maar hetgeen in deze stukken staat en zonder enige discussie mede door Herbert Raat zelve tot twee keer toe geaccordeerd is, wordt uitgevoerd. Op de profielpagina van Herbert Raat op de gemeente Amstelveen staat daarnaast dat wethouder Raat, wethouder Handhaving is. Herbert Raat wijst ook nog eens naar Den Haag, maar als gemeente heeft Amstelveen best speelruimte om dingen te prioriteren in plaats van naar anderen te wijzen. Gezien het stuk in 2014 een hamerstuk was, betekent het dat Herbert Raat er geen enkel probleem mee had toen deze wet er kwam en ook geen enkel probleem had met de Amstelveense uitvoeringsregels en prioriteiten die gesteld zijn.

  Pas als Herbert Raat in de praktijk met zijn eigen beleid geconfronteerd wordt, schrikt Herbert Raat ervan en gaat Herbert Raat oppositie voeren tegen zichzelf. Alsof Herbert Raat in een ivoren toren zit. De vraag is dan ook: Leest Herbert Raat dit soort stukken wel voordat deze daar over besluit?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rotary-vriendje

   Een ‘woordvoerder’ wordt bijgep’raat’.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Johan Bos

   In het Uitvoeringsprogramma staat, uitgerekend op pagina 21, waar u naar verwijst, dat op alcohol bij kleine evenementen niet wordt gecontroleerd ‘tenzij er sprake is van een concreet voorafgaand signaal van te verwachten forse overtreding van de relevante wetgeving’. Je kunt de eerste Hollandse nieuwe bij een viswinkel toch moeilijk een groot evenement noemen. In de afgelopen jaren hebben tal van haringkarren en viswinkels korenwijn geschonken bij de haring, zonder één incident. Dus van ‘te verwachten forse overtreding’ is geen sprake. Er is wel wat meer te controleren in deze stad en ik zou persoonlijk, maar wie ben ik, qua handhaving aan die éne dag per jaar bij een viswinkel geen prioriteit geven. Maar misschien ziet een bureaucraat in hart en nieren op die ene dag zijn kans schoon om de muggenzifter uit te hangen…

     /   Beantwoorden  / 
   1. Rode Paprika

    En na die één of twee Korenwijntjes stapt men weer in de auto om vervolgens op de rotonde aldaar één of twee fietsers aan te rijden….zoiets?

      /   Beantwoorden  / 
 4. alcoholliefhebber

  Ook daar hoor ik Herbert Raat niet over die vooral een nummertje wil scoren.

  Wellicht dat zijn eigen ambtenaren niet als klein evenement hebben beschouwd? Maar als groter dan klein…en dan nog moet Raat niet naar de bugemeester en den haag vingerwijzen.

    /   Beantwoorden  / 
 5. G. Raat

  Nogal wiedes dat het dhr. Raat in de verkeerde keelgat geschoten is.
  Koren op zijn molen natuurlijk als rechtgeaerde liber-aal.Maar ik begrijp ook wel dat als je een wet gemaakt hebt, je ook boter bij de vis wil…
  Mag dat wel?
  Bestaan er ook wijnkoren?
  Ik zou zeggen, laat die korenwijn maar zitten en stap over op graanjenever..en neem meteen een dubbele..
  Die uut Grunningen

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.