Meerderheid raad voor heffing ondernemers

Inza Gast

De gemeente staat op het punt heffingen te gaan incasseren voor vijf gebieden in Amstelveen waar interesse bestaat voor een bedrijveninvesteringszone (BIZ). Een wet maakt het mogelijk dat er in een bepaald gebied zo’n BIZ komt, een publieksrechtelijke regeling. Als die er is, moeten alle ondernemers – ook tegenstanders – mee betalen. Door B&W zijn BIZ-verordeningen aan de gemeenteraad voorgelegd voor de winkelstrips Amsterdamseweg, Van der Hooplaan, het Oude Dorp en twee voor Kostverlorenhof (afzonderlijk voor eigenaren en huurders van panden). Als tegemoetkoming in de oprichtingskosten krijgt elke BIZ vijf mille van de gemeente.

De heffing zelf wordt door de BIZ vastgesteld en door de gemeente geïnd, die daarvoor 2,5% van de opbrengst in rekening brengt en de rest doorsluist naar het betreffende gebied. Het geld wordt gebruikt voor talrijke investeringen in onder meer veiligheid en verbetering van hun gebied.

Ewa Petiet

Inza Gast van de VVD, die de BIZ aan de raad voorstelde, zei donderdag in de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen verheugd te zijn over de eerste stap in de richting van oprichting van die organen in die gemeente. Maar er moet nog wel draagvlak voor komen bij de ondernemers. Minstens de helft van hen in een gebied moet zich erover uitspreken. En als dan 67% van die helft voorstander is, moet iedereen – ook tegenstanders – mee betalen.

Het is een publieksrechtelijke constructie waartegen de VVD landelijk jarenlang strijd voerde tot zij in de Tweede Kamer tenslotte een meerderheid achter zich kreeg. Inmiddels zijn alle product- en bedrijfschappen opgeheven, omdat volgens de VVD die geen democratische structuur hadden en tegenstanders werden gedwongen via een soort belasting mee te betalen aan projecten voor hun sector. Lokaal gebeurt nu hetzelfde, maar daar is de VVD kennelijk dan weer voor.

Kleine ondernemers

Joep van Erp

Alleen de SP somde nu enkele bezwaren tegen een dergelijke regeling op die de VVD landelijk altijd gebruikte. SP-fractievoorzitter Joep dan Erp vroeg zich af of het wel juist is kleine ondernemers, die misschien de heffing niet of nauwelijks kunnen betalen, die toch op te leggen. En of die dan vrijgesteld kunnen worden ervan. Waarop wethouder Maake Veeningen van Economische Zaken (D66) er op wees dat een BIZ nu eenmaal is gebaseerd op landelijke wetgeving, die ins en outs regelt; daarbij hoort niet het overnemen van een heffingsschuld.

Van Erp zei dat sommige kleine ondernemers onder het bestaansminimum werken en wilde weten hoe de gemeente de regie houdt in wijken en hoe de relatie met daar al actieve groepen als wijkplatforms en bewoners initiatief groepen (BIG) wordt. Volgens Veeningen wordt niet geknabbeld aan taken van de gemeente.

 Free riders

Het gaat er om in een winkel- of bedrijfsgebied zogenoemde free riders uit te sluiten: Ondernemers die wel profiteren van, maar niet mee betalen aan voorzieningen. Maar het werkelijke draagvlak voor een BIZ kan nog steeds ondemocratisch zijn,

Bert de Pijper

constateerde Bert de Pijper van de ChristenUnie, die overigens geen verklaard tegenstander van de BIZ is. Ook commissielid Ewa Petiet van Burgerbelangen (bbA) had daar vragen over. Zij constateerde dat in feite toch een klein deel van de ondernemers bepaalt of er een BIZ komt. De Pijper berekende dat in feite met 33,5% voorstanders in een gebied een BIZ van de grond kan komen, waar de meerderheid van tegenstanders dan aan mee moet betalen.

Solidariteit

Maar Esther Veenboer van coalitiepartij PvdA zag, na aanvankelijke twijfel, nu een vorm van solidariteit in de nieuwe heffing, die door Van Erp als een soort belasting werd omschreven.

En commissielid Rienks zou graag zien dat ook nadat een BIZ in de benen is gehesen geregeld draagvlakmetingen worden toegepast. Cor Spinhoven van de Ouderencombinatie vond dat de nieuwe organisatiestructuur niets toevoegt aan bestaande winkeliersverenigingen, maar wethouder Veeningen wees hem er op dat lidmaatschap daarvan niet verplicht is, zodat er free riders kunnen blijven.

 

 

 

Lees ook:Raad heeft groen licht voor BIZ
Lees ook:SP wil Kwijtscheldingsregeling voor BIZ
Lees ook:VVD wil collectieve financiering winkelstrips
Lees ook:ChristenUnie: koopzondag juridisch niet legitiem
Lees ook:BIZ-voorstel VVD in strijd met partijlijn

5 reacties op “Meerderheid raad voor heffing ondernemers

 1. Frank Bikker

  De VVD trekt altijd zo een grote broek aan als het over de vrije markt gaat en nu moeten ondernemers, ja wel, ondernemers ( Goden in VVD land) misschien mee betalen voor iets waarvan zij helemaal niet gediend zijn zijn. Het kan verkeren!

  Zoals nu blijkt zijn VVD en D66 ( met zijn verplichte openstelling voor alle kerstkramen ) enkel als het in hun (kerst)kraam te pas komt. Kiezers op deze partijen houdt dit in uw achterhoofd als u weer een hokje moet kleuren.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Simon sluitspier.

  Leve Esther Veenboer!
  Zij vertegenwoordigt het credo van de PvdA uit volle borst; ” Links lullen, rechts vullen ” . Joepie😜😜.!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Tante Ria

  Wat is er mis mee dat ondernemers gaan betalen? Die klein grutters zijn binnenkort weg, dus die hebben niets te klagen.

  Prachtig dat men mee wil gaan in de vaart der volkeren.

    /   Beantwoorden  / 
 4. M. De vries

  Als je twijfelt en je zegt toch ja, dan zegt de PvdA eigenlijk, we wilden wel nee zeggen, maar dat mocht niet van de Onderkoning en Koningin.

  Anders kreeg Veenboer niet wat ze zelf zo graag wilde binnenhalen. Namelijk een leuk stukje gekleurde symboliek waar zij grote sier mee kan maken. Mooie winst voor de arbeiders mevrouw Veenboer. Met een paar potten verf is het goedkoop scoren.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Robert van Waning

  Met een publieksrechtelijke regeling en een verplichte heffing (waaraan alle ondernemers moeten meebetalen, maar die toch geen belasting mag heten) tonen de sovjet-liberalen hun dictatoriale aard.

  De inrichting, aankleding en de veiligheid van de publieke ruimte is een overheidstaak; die van winkels en bedrijfsgebouwen is een taak voor de eigenaars en exploitanten daarvan.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.