Winkels langer op op zondag

Nog tot 16 september ligt de verordening ter inzage die er in voorziet dat winkels op zon- een feestdagen van zes uur ’s morgens tot tien uur ’s avonds kunnen open blijven. Er kan wel bezwaar tegen de strekking worden gemaakt, maar de meerderheid van de gemeenteraad is nu eenmaal voor een 24 uur-economie en stemt er gewoon in november mee in.

Vrijwel de gehele oppositie is er tegen, om overigens uiteenlopende redenen. De SP en Ouderencombinatie, bijvoorbeeld, menen dat de kleine winkeliers er de dupe van worden en nu zeven dagen per week moeten werken, als zij tenminste niet nog meer van hun omzet naar de grote ketens (met meer personeel) willen laten gaan. ChristenUnie en CDA vinden een halve zondag open wel genoeg, waarbij vooral bij de ChristenUnie de zondagsrust op religieuze gronden meespeelt.

Het standpunt van GroenLinks is nog onduidelijk. Het staat wegens de kleine winkeliers niet te trappelen, maar was ook niet absoluut tegen. Maar de gehele coalitie, waarin partijen elkaar tot nu toe klakkeloos volgden, is voor de lange koopzondag. Vooral D66 bepleitte die enthousiast in de politieke arena en diende daartoe een motie in. Ook de VVD is een warm voorstander en PvdA en Burgerbelangen volgden gedwee. De motie werd dus aangenomen.

Ruimte

De strekking is dat openingstijden van zon- en feestdagen gelijk zijn aan die van in de rest van de week. Volgens D66-wethouder Maaike Veeningen van economische zaken willen veel ondernemers graag meer ruimte hebben om zelf te bepalen wanneer ze open zijn. “Sommige ondernemers ervaren concurrentie uit Amsterdam waar die ruimte er wel is. Met de nieuwe verordening willen we die ruimte bieden,” zegt ze.

Volgens de gemeente is bij de totstandkoming van de verordening overleg gevoerd met de Vereniging van detaillisten (VAD). Die organisatie constateert dat ondernemers verschillend denken over de gewenste openingstijden. Winkeliers kunnen vier keer per jaar een ontheffing van B&W krijgen, om ook ‘s nachts na 22.00 uur open te zijn. Daarvoor is alleen een melding aan de gemeente nodig. Een woordvoerder legt uit dat de mogelijkheid van een ontheffing in de verordening is opgenomen om bijvoorbeeld  winkels in de gelegenheid te stellen een actie te voeren waarbij een nieuw boek of nieuwe CD op een avond om 24.00 uur te koop wordt aangeboden.

 

Lees ook:Winkels op zondag 06.00 tot 22.00 uur open
Lees ook:Winkels mogen hele zondag open
Lees ook:D66 wil winkels hele zondag open
Lees ook:Wekelijkse koopzondag start in februari
Lees ook:B&W willen wekelijks koopzondag in hele stad

14 reacties op “Winkels langer op op zondag

 1. frank

  Dus ook veel ondernemers niet mevr. Van Veeningen van D666, maar dat komt niet in haar politieke kraam te pas.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Olaf Oomes

  Ik zou Amstelveen graag willen feliciteren met dit voornemen om de 24-uurs economie te omarmen.
  Welkom in de 21ste eeuw.

    /   Beantwoorden  / 
  1. PeterPC

   “zes uur ’s morgens tot tien uur ’s avonds”

   Volgens mij zijn dat geen 24 uren.

   Maar je blijft het roepen. Het gaat hier om langere openingstijden.

   Toch weer jammer van dat nutteloze commentaar. Of gaan we die discussie weer helemaal opnieuw beginnen?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank

    Ach Olaf werkt graag 7 x 16 uur per week. Hij is tenslotte een voorvechter van het midden en kleinbedrijf .

      /   Beantwoorden  / 
   2. Olaf Oomes

    Als je het niet wilt begrijpen zal je het ook niet begrijpen. Dat blijkt maar weer.
    Als jij je gelukkig voelt in de 20ste eeuw: “be my guest”. Neem Amstelveen alleen niet kwalijk dat zij met haar tijd mee wil gaan.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank

     Ach de 21e eeuw . De eeuw van de retails ,éénvormigheid, race to the bottom van de toeleveranciers en lonen van de onderklasse en werken tot je 75 e voor de gewone man, behalve natuurlijk voor de elite van D666. Dat allemaal onder het mom van de vrijheid maar in wezen de totale onverschilligheid tov elkaar.

       /   Beantwoorden  / 
 3. Rotary-vriendje

  Een zieke ontwikkeling. Je kunt er op wachten dat bedrijven nu gaan klagen over hun gemiddelde omzet per dag die naar beneden gaat. Mensen gaan echt niet meer uitgeven. Maar ja, leg dat mevrouw Veeningen maar eens uit. Begrijp werkelijk niet dat zij als wethouder zolang in het zadel kan blijven zitten eer zij door de mand valt. Maar goed, ik vind het voor RvW in elk geval niet leuk. De beste man zal er niet blij mee zijn. En ik kan het me nog voorstellen ook.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Mevr. v. Veeningen werkt zelf ook 142 uur per week voor haar baas!

     /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   Het is inderdaad jammer dat de kleine winkeliers nog meer van hun omzet naar de grote ketens (met meer personeel) zullen zien verdwijnen.

   Liberalen en hun meelopers hebben echter niet zo veel met de kleine luiden. Zij wachten tot de kloof tussen arm en rijk onoverbrugbaar is, waarna zij afscheid nemen van de losers.

     /   Beantwoorden  / 
 4. Matthijs

  De complete oppositie leeft dus ook in het verleden?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Ik denk Olaf ook . hij denkt blijkbaar dat je van het Stadshart nog iets te maken valt op commercieel gebied.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Olaf Oomes

    Als je door Hr. Raat getorpedeerde plannen ten aanzien van het Stadshart uitvoert wel.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   De liberalen zorgen ervoor dat het verleden terugkomt, of zich althans in nieuwe vormen herhaalt. Dan is er voor de sociaal-democraten weer veel werk aan de winkel om te repareren wat er te redden valt. De slinger van de geschiedenis..

     /   Beantwoorden  / 
 5. GS.Anker

  Ja je zal maar ‘s morgens 6 uur wakker worden en er is geen koffie of een andere versnapering in huis, is dat schrikken dus gauw even naar de winkel.En daarna weer lekker onder de wol.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.