Scheidende burgemeester ‘verder naar boven’

Burgemeester Mirjam van ‘t Veld

Ovationeel applaus viel Mirjam van ’t Veld donderdagavond ten deel aan het einde van de bijzondere vergadering van de gemeenteraad, waarin zij officieel afscheid nam als burgemeester van Amstelveen. Ook in de receptie die daarna volgde, gebruikten sprekers uitsluitend superlatieven om aan te geven wat zij in drie jaar burgemeesterschap voor de stad en haar inwoners heeft betekend.

Daarbij werd vooral haar menselijke hartverbondenheid met de ingezetenen geroemd en haar pogingen hen, komend uit verschillende culturen, met elkaar te verbinden. Tal van sprekers tijdens de raadsvergadering en de daarna gehouden receptie brachten vooral hun bewondering tot uiting voor de wijze waarop zij de plechtige ceremonie leidde na de ramp met de uit de lucht geschoten MA17, waarbij zes Amstelveners omkwamen, en de warme contacten die zij met nabestaanden bleef onderhouden. Ook de manier waarop zij omging met vluchtelingen voor noodopvang in een gebied van talrijke Joodse instellingen (en die internationaal opviel) werd geprezen. Een engel heeft als burgemeester de stad verlaten, kon men constateren op basis van de aanhoudende loftuitingen.

“Ik heb geprobeerd er voor u te zijn”, zei ze zelf in een zo nu en dan emotioneel betoog aan het einde van de raadsvergadering, waarin zij talloze namen van min of meer bekende Amstelveners noemde.

Trend

Toch kon bijvoorbeeld commissaris van de koning in Noord-Holland, Johan Remkes, er niet omheen dat Van ’t Veld al drie jaar na haar aantreden de job in Amstelveen weer neerlegt. Zij wordt voorzitter van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede (met diverse vestigingen op de Veluwe), keert daarmee terug naar de zorg. Haar voorganger in Ede verdiende met ruim twee ton ongeveer 50% dan het ambt in Amstelveen opleverde, maar naar eigen zeggen valt zij nu onder WNT3 (een aanvulling op de Wet normering topinkomens), inhoudende dat naast topfunctionarissen ook het inkomen van andere medewerkers in de zorg – uitgezonderd medisch specialisten – niet meer dan dat van een minister mag zijn (€ 181.000).   In Amstelveen bleef de burgemeester steken bij ongeveer 130 mille (inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering), maar mogelijk gaat zij volgens een gemeentelijke woordvoerster netto minder verdienen.

“Toen ik bij de installatie van de nieuwe burgemeester in Amstelveen was, kon ik niet bevroeden er drie jaar later alweer te zijn omdat zij om haar moverende redenen afscheid neemt. Ik betreur dat vertrek en hoop dat de trend van steeds korter wordende termijnen bij dienaren van de publieke zaak niet verslaat naar burgemeesters, zodat dat het ten koste gaat van ervaring en institutioneel geheugen”, zei Remkes. Hij voegde er aan toe dat Van ’t Veld haar besluit weer te vertrekken niet lichtvaardig nam, maar dat zij ‘nieuwe kwaliteiten’ in zichzelf wilde aanboren. In Amstelland was zij de invloedrijkste persoon, zei hij.

 Regio

Haar invloed in regiobesturen werd ook genoemd door burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer, die “met gemengde gevoelens’ afscheid nam van zijn collega en ook sprak namens de Amsterdamse zieke Eberhard van der Laan. Gemeentesecretaris Bert Winthorst prees haar wegens het op haar initiatief ingevoerde project ‘mensen maken Amstelveen’ en wenste haar namens de ambtelijke organisatie veel goeds. Dat deden ook wethouder Herbert Raat (namens B&W) en voorzitter Hans Bulsing van de gemeenteraad. “Eigenlijk is niemand het er mee eens dat je halverwege de eerste ambtstermijn weggaat”, zei ze laatste. Zelf noemde Van ’t Veld haar vertrek een weg naar de toekomst, gesymboliseerd in de het kunstwerk “Jacobskladder’ bij Amersfoort, waar zij opgroeide en wethouder werd. Na eerst burgemeester in Maarsen en Stichtse Vecht te zijn geweest, werd zijn dat in Amstelveen. Overigens had zij die functie nooit langer dan drie jaar. “Voor mij is de Jacobsladder een ladder naar boven”, zei ze. Volgens haar hecht zij zich aan mensen, maar is zij geen ster er in zich weer van hen klos te maken. Behalve een door de kinderen van Nifterlake gemaakt schilderij, aangeboden door wethouder Raat, kreeg zij twee van de bekende huisjes van kunstenares Stephanie Rhode namens de gemeente,. Een van de huisjes neemt Van ’t Veld mee en één blijft achter in Amstelveen om de verbintenis tot uiting te brengen. “Ik volg de weg naar boven”, zei ze, doelend op de Jacobsladder.

 

 

 

 

Lees ook:Burgemeester naar Spanje wegens operatie vader
Lees ook:Tandje terug met ‘Mensen Maken AV’
Lees ook:Bas Eenhoorn waarnemend burgemeester
Lees ook:Nieuwe kinderburgemeester geïnstalleerd
Lees ook:Mirjam voelt zich meer dan welkom

11 reacties op “Scheidende burgemeester ‘verder naar boven’

 1. Taartaartje

  Lieve vrouw en goede burgemeester. Dat vooropgesteld. Maar ik vind dat het – zeker als CDA-er – het niet past om je eerste termijn niet eens vol te maken. Dit zou van mij bij haar aanstelling vastgelegd mogen worden.

  We suggereren altijd dat een burgemeester enigszins een voorbeeldfunctie heeft, jammer dat dan uitgerekend deze CDA-vrouw niet wat meer rentmeesterschap laat zien. En om het onaardiger te formuleren; het riekt naar ordinair najagen van eigen belang. In dit geval ten koste van de Amstelveners. Laten we zeggen: niet chique.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Was te voorzien haar CV doorkijkende.

     /   Beantwoorden  / 
  2. W.A.Bomgaars

   Flauwe reactie en nog anoniem ook.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Taartaartje

    Mijn reactie is bloedserieus en niet beledigend.

    En wie zegt dat WA Bomgaars uw echte naam is?

      /   Beantwoorden  / 
 2. liberaalbanaal

  Ach ja. De VVD kan officieel dan wel niet blij zijn met haar vertrek en haar langer willen houden, maar intern kunnen ze blij zijn dat het komend jaar op ondemocratische wijze, de VVD geledingen weer aan het roer zijn dankzij het old boys network van Johan Remkes (66) die Bas Eenhoorn (71) benoemde tot burgemeester voor circa EEN jaar.

  Er wordt nu wel geschiedenis geschreven: voor het eerst sinds heeeeel lange tijd geen CDA’er in het College van B&W in Amstelveen.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Ploftomaat

  Ze koos de ladder van Armando als voorbeeld en dat moest ze natuurlijk ook waarmaken, dus hoger op de treden lopen. Armando vond het prachtig, dus hij was ook aanwezig in de raadzaal tijdens haar afscheid van de raad. Trouwens de structuur van de ladder lijkt op De Bogen op het Stadsplein van dezelfde kunstenaar en het zou me niet verbazen, dat mevrouw was die deze vreselijke ‘kunst’ voor 3 ton bij Armando bestelde. In ieder geval een prachtige erfstuk….. Van mij mag ze het gratis meenemen naar Ede!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   De besluitvorming rondom der Bogen was al voor de huidige coalitie genomen, wat natuurlijk niet wegneemt dat het door het grootste deel van de Amstelveners niet werd gewaardeerd.

     /   Beantwoorden  / 
   1. F. Wijlens

    Ik moet eerlijk zeggen dat hoe meer er geklaagd wordt over die De Bogen, hoe mooier ik het vind.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Rotary-vriendje

     Ik heb Der Bogen een kans willen geven. Een kunstwerk kun je mettertijd mooier gaan vinden of waarderen. Maar bij Der Bogen bekruipt mij dat gevoel nog niet.

       /   Beantwoorden  / 
 4. Gerben

  De engelen gingen up en down. Mirjam goes up..

    /   Beantwoorden  / 
  1. Taartaartje

   Mag ik een teiltje?

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.