Raat: Burgemeester moet hier wonen

Herbert Raat

Natuurlijk moet een burgemeester in de gemeente wonen waarvan hij of zij dat is. Wethouder Herbert Raat liet daarover desgevraagd in het radioprogramma Standpunt.nl van KRO-NCRV geen enkel misverstand bestaan. Hij vindt dat ook wethouders en ambtenaren, zeker de hogere, daar moeten zijn gehuisvest. Ze moeten de vezels van de stad kennen, vindt hij.

Iemand die de stelling verdedigde dat de wettelijke verplichting voor een burgemeester in zijn standplaats te wonen eigenlijk achterhaald is, raadslid Bert Luyendijk van Krimpen aan de IJssel, kreeg maar ruim 22 % van de stemmen. De meerderheid was het kennelijk met Raat eens.

“Burgemeester zijn is een ambt, geen baantje. Je bent dag en nacht verantwoordelijk voor een gemeente. Je kunt niet zelf in Aerdenhout wonen en in een toespraak tegen de inwoners het hebben over ‘wij Amstelveners’. Dat is ongeloofwaardig,” zei hij.

Hij vindt het ook terecht dat de gemeentesecretaris een Amstelvener is, die men in de winkels ziet en weet wat er leeft. Wat hem betreft wordt primair op kwaliteit van ambtenaren gelet, maar als iemand uit de stad zelf komt, is dat wel een pré. Dat geldt vooral voor beleidsambtenaren.

Raat herinnerde zich hoe hij destijds samen met burgemeester Jan van Zanen met een externe adviseur had gesproken over problemen met jongeren in een bepaalde wijk. De man adviseerde over een gebied en een situatie die hij totaal niet kende en waar hij ook nog nooit was geweest. Zoiets kan volgens Raat niet.

De kwestie was aan de orde gekomen door burgemeester Anton van Aert van Best, die geen nieuwe termijn wenst, omdat hij liever in Boxtel dan in Best woont.

 

Lees ook:B&W: ‘gemeente was jarenlang laf’
Lees ook:Raat stuit op interne bureaucratie
Lees ook:VVD: verkeersplannen Dorp van tafel, geld naar RKAVIC
Lees ook:Krankzinnige ambtelijke adviezen
Lees ook:Raat: ‘AV kan niet woonprobleem A’dam oplossen’

2 reacties op “Raat: Burgemeester moet hier wonen

  1. Frank

    Volledig met Raat eens, met dien verstande dat eigenlijk elke ( semi)ambtenaar in de gemeente dient te wonen. Al zou het maar zijn om het woon/werkverkeer te verminderen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Rode Paprika

    “Burgemeester zijn is een ambt, geen baantje”…., dat hebben we gezien met mevrouw de burgemeesteres. Was voor haar gewoon een tussenbaantje. Goed gedaan raat(d) van Amstelveen!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.