Burgemeester: ‘Denken aan mijn toekomst leidt af’

“Je kunt alles worden wat je wil”, bond burgemeester Mirjam van ’t Veld leerlingen van Panta Rhei op het hart. In de gastles die zij daar donderdag gaf, had zij zelf eerst haar loopbaan geschetst, die van mavo en mbo, via de verpleegkunde, een universitaire studie en lokale politiek in Amersfoort en Maarssen naar haar tegenwoordige ambt liep.

De les begon met een digitale quiz, waaraan de leerlingen in de klas via hun smartphones of computers in het klaslokaal konden deelnemen door vragen over het bestuur en de politiek van de gemeente te beantwoorden. Veel deelnemers bleken overigens van buiten de gemeente te komen, onder meer uit Amsterdam en Ouder-Amstel.

Met het beantwoorden van vragen over de aantal partijen in de gemeenteraad (9), scholen voor voortgezet onderwijs in Amstelveen (4) en inwoners (minder dan 90.000) werd klasgenote Romaysa winnaar van de wedstrijd.

Waarna de leerlingen aan de gastdocente vragen mochten stellen over haar persoonlijke leven en het ambt dat zij bekleedt. “Je mag alles vragen”, zei ze. En prompt rolde de haar dikwijls gestelde vraag of zij kinderen heeft uit een van de monden. Nee, verdrietig, maar waar. “Je krijgt niet altijd alles in het leven wat je wilt”, zei Van ’t Veld. Aan de andere kant heeft zij nu veel tijd voor haar werk en contacten met burgers, betoogde ze.

24 uur baan

Er kwam ook uitleg over de ambtsketen. “Die draag ik bij heel speciale gelegenheden, zoals in de gemeenteraadsvergaderingen die ik altijd voorzit en als mensen een lintje krijgen.” Bij sommige gebeurtenissen is het verplicht de keten te dragen, bij andere is het ter beoordeling van de burgemeester zelf. Daaronder viel kennelijk de gastles, waar zijn ‘geketend’ verscheen. Het Amstelveense exemplaar is overigens wel zwaar, gaf zij toe.

Van ’t Veld vertelde hoe de lokale politiek werkt (“de gemeenteraad is de baas”), liet het bestuurlijke college van B&W de revue passeren en vertelde dat zij zelf verantwoordelijk is voor de openbare orde. Burgemeester, zei ze, ben je 24 uur per dag en zeven dagen per week. “Ik moet altijd bereikbaar zijn, heb de telefoon altijd naast me op het nachtkastje, slaap heel licht en neem bij grote rampen besluiten in de vorm van zogenoemde noodverordeningen.”

Toekomst

De charme van het ambt vindt ze dat ze met veel mensen in contact komt die ze, vaak ook achter de schermen, kan helpen. Ze herinnerde dan het neerstorten van de MA17, waardoor zes mensen in Amstelveen om het leven kwamen. “Met de nabestaanden van hen heb ik nog altijd contact. Ik ga wel met vakantie, maar zou als er hier slachtoffers vallen terug komen. Als je burgemeester bent, moet je van mensen houden.”

Hoe ze ooit burgemeester van Amstelveen is geworden en of ze ooit opstapt naar een andere, grotere gemeente, wilde een van de kinderen wel weten. Na te hebben uitgelegd hoe de in Nederland uiterst ingewikkelde sollicitatieprocedure werkt (brief naar de Commissaris van de Koning, gesprekken met een vertrouwenscommissie, geheime vergadering van de gemeenteraad en uiteindelijk benoeming door de koning), zei ze niet te weten hoe haar verdere carrière er uit ziet. “Ik heb nooit in mijn leven gedacht: Ik wil daar uitkomen. Ik weet niet wat de toekomst zal brengen, naar wat er hierna komt. Dat leidt alleen maar af….”

 

 

 

 

Lees ook:Ontbijten met de burgemeester
Lees ook:AV heeft nu zingende burgemeester
Lees ook:SP is enige tegen WNL-functie burgemeester
Lees ook:Raadslid Jacqueline Koops (CU) wil naar Tweede Kamer
Lees ook:Onno Hoes burgemeester Haarlemmermeer

5 reacties op “Burgemeester: ‘Denken aan mijn toekomst leidt af’

 1. Frank Bikker

  ” Je kun alles worden wat je wil” zei onze burgemeesteres.
  En dan neemt ze zichzelf als voorbeeld . Doorzettingsvermogen , daar beschik jezelf over, maar de rest hangt toch echt af van je eigen talenten. Iets wat je ook maar hebt gekregen. Over beiden beschikt zij . Iets wat niet over de meeste mensen gezegd kan worden. Genoeg mensen gezien, die eigenlijk niets konden.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rode Paprika

   Maar mevrouw de Burgemeester heeft met haar radicaal naar rechts verschuivend “Christelijke” “Democratisch” Appel dezelfde visie als die visieloze Rutte. Iedereen is verdacht, tenzij jijzelf je onschuld bewijst. CDA is verworden tot een hele enge partij.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Altijd Pechtold

  “Je kunt alles worden wat je wil”…Helaas is dat nu al niet meer het geval voor iedereen, nu de basisbeurs is afgeschaft. De mogelijkheden zijn beperkt door de bezuinigingen. Niet iedereen heeft meer de mogelijkheid te worden wat hij wil.
  Studeren is weer een luxe.
  Dat heeft, als ik het goed heb, o.a mijn eigen partij, D66 mee bewerkstelligt, door in te stemmen met een lening ipv de basisbeurs. Goed he?

    /   Beantwoorden  / 
 3. Rotary-vriendje

  “Je kunt alles worden wat je wilt” zegt onze burgemeester.

  De valkuil waar velen invallen als zij met succes – en gegund! – iets moois bereiken. ‘Als ik het kan, kan iedereen het.’ Ik had van mevrouw Van ‘t Veld iets meer empathie verwacht en zeker als CDA-er!

  Nou ben ik ervan overtuigd dat zij dit niet zegt om mensen te kwetsen, maar bedenk wel dat er heel veel mensen of kinderen niet die kwaliteiten bezitten om te bereiken wat ze graag zouden willen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   En zo is het maar net en dan hoef je heus niet te pamperen. Iets waar menige VVD’ er het maar over heeft.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.