Gemeente zoekt ‘kinderburgemeester’

Burgemeester Mirjam van ‘t Veld

Zoals burgemeester Mirjam van ’t Veld begin dit haar al aankondigde, wil zij in het ‘Jaar van de Jongeren’ een kinderburgemeester aanstellen. Daar is de gemeente dus naar op zoek, via de scholen, om de betrokkenheid van jongeren bij de democratie te vergroten. De kinderburgemeester is niet ouder dan 12 jaar en vindt het leuk om zich in te zetten voor Amstelveen.

“Jongeren zijn onze toekomst”, praat de Van ’t Veld een bekend cliché na. “Ze zitten vaak boordevol goede ideeën. Het lijkt me ontzettend leuk samen met een kinderburgemeester nieuwe dingen te ontwikkelen om jongeren meer en beter te betrekken bij onze lokale democratie. Ik kijk er naar uit.”

In een mailing aan alle scholen wordt deze week gevraagd mee te helpen met de zoektocht. Het is de bedoeling dat kinderen in een opstel / brief uitleggen waarom zij een goede kinderburgemeester zijn en welke ideeën zij hebben. De beste briefschrijvers worden samen met hun ouders op een woensdagmiddag uitgenodigd op het gemeentehuis om kennis te maken met de jury en hun voorstel toe te lichten. De jury bestaat uit de burgemeester, de wethouder jeugd Jeroen Brandes, twee raadsleden en iemand die – volgens de gemeente – ‘veel van jeugd weet’.

De jury maakt een selectie uit de ingediende voorstellen en deze geselecteerde kinderen kunnen campagne gaan voeren om verkozen te worden. Het stemmen gaat digitaal, via een speciale website. De gekozen kinderburgemeester wordt tijdens de raadsvergadering van 13 juli beëdigd door de burgemeester. Dit gebeurt door het omhangen van een speciale kinderambtsketen.

 

 

Lees ook:Kinderburgemeester
Lees ook:Selectie voor kandidatuur kinderburgemeester
Lees ook:Start campagne nieuwe kinderburgemeester
Lees ook:Kans op kinderburgemeester uit buitenland
Lees ook:Drie kandidaten strijden om kinderburgemeesterschap

9 reacties op “Gemeente zoekt ‘kinderburgemeester’

 1. frank bikker

  Leuk idee, maar waarom laten ze de verkiezingen niet via de scholen verlopen, waardoor er veel meer kinderen bij worden betrokken. Prima toch voor wat lesjes democratie.

    /   Beantwoorden  / 
  1. PeterPC

   Niet zo raar praten frank. Kinderen moeten spelen, en voorgelezen worden door geestelijk gezonde ouders. Die willen helemaal niets met politiek te maken hebben. Laat ze geestelijk rein blijven.

   Moeten ze dan lesjes rvw democratie volgen?

   Dat jij natuurlijk uit jouw SP overtuiging kinderen wilt slachtofferen aan vuige politieke ideeën is dan toch wel weer spijtig.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Rotary-vriendje

    Bij onze gestaalde partijbijeenkomsten is het een goed gebruik om bij aanvang een mislukt baby’tje te offeren. Dat is niet fair naar dat onschuldige kindje toe, maar de maatschappij krijgt er ontzettend veel liefde en inzicht voor terug. Dus heb je jonge kinderen, nog even geen lid van de club worden. Maar goed, dat staat ook duidelijk vermeld in de bijsluiter.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank

     Soms vergeten we wel eens een mislukt kindje. Zo is in der tijd PC er tussen door geschoten.

       /   Beantwoorden  / 
     1. PeterPC

      Wat een nare reactie frank, ik praat toch ook niet over jouw lichamelijke/geestelijke tekortkomingen.

        /  
     2. Frank

      Roooobert, boehoehoe, hij plaagt me weer!!!

        /  
   2. Robert van Waning

    Het gaat erom wat ouders aan hun kinderen voorlezen. Daar zit veel beïnvloeding bij. Kinderen zijn zodoende op jonge leeftijd al helemaal geïndoctrineerd met de opvattingen van hun ouders.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Ceaucescue

     Ja, dat klopt helemaal RvW. Daarom zitten wij er nog met de ellende daarvan.

       /   Beantwoorden  / 
   3. Frank

    Haha, daar is onze rechtsdrager weer!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.