Van ‘t Veld: ‘De smoezen waren geweldig’

 

Burgemeester Mirjam van ‘t Veld

Nog nooit eerder zijn er zoveel mensen in Amstelveen gedecoreerd, constateerde burgemeester Mirjam van ’t Veld aan het begin van een langdurige bijeenkomst in het Cobra Museum. Daarin werden 29 van de 34 Koninklijke onderscheidingen in het kader van de jaarlijkse lintjesregen door haar uitgedeeld. De in de orde van Oranje Nassau te benoemen burgers onder valse voorwendselen naar de uitreiking lokken (het moet tot het laatste moment blijkbaar namelijk een verrassing blijven) is voor de familie een ander verhaal. “De smoezen waren geweldig”, lachte Van ’t Veld, voordat zij tot haar charmante uitreiking overging.

Zij vermeldde bijvoorbeeld het verhaal van de man op wiens mouw was gespeld dat hij een vergadering had in het museum. Iemand anders zou daar een rondleiding krijgen, maar werd in de ruimte waar de gedecoreerden vóór de meeting bijeen kwamen, toch een beetje argwanend toen zij aan de burgemeester – compleet met keten – werd voorgesteld. En dan was er de vrouw wier dochter had bedacht dat er in het Cobra Museum een fotosessie zou moeten plaats vinden om de gele familie vast te leggen.

“Maar de mooiste smoes vond ik die over een besloten huwelijk, hier in het museum” zei Van ’t Veld. De moeder van een van de zogenaamde aanstaande echtelieden (“toch jammer dat zij niet gaan trouwen”) had al een toespraak  voorbereid. “Die speech krijgen zij alsnog, maar dan wel een beetje aangepast” zei ze na het opstelden van de bij de onderscheiding behorende versierselen.

Bij het benoemen in de orde van Oranje Nassau ging het overigens vooral om vrijwilligerswerk. Mirjam van ’t Veld ontpopte zich als een charmante toneelspeelster, die voorafgaande aan de uitreikingen korte interviews afnam van de te decoreren burgers. En bij iedere onderscheiden inwoner het massaal op het festijn afgekomen publiek liet weten dat diens verdiensten de Koning niet waren ontgaan. Wat uiteraard tot hilariteit leidde.

Zij herinnerde zich trouwens dat een vorige lintjesregen, in de gemeente Stichtse Vecht, waarvan zij toen nog burgemeester was, haar tot oog laseren had gebracht. “Ik las voor wat er over de gedecoreerden was geschreven, maar kon dat op een gegeven moment niet meer lezen. De letters dansten voor mijn ogen. Gelukkig weer je toch wel veel uit het hoofd, maar over een operazanger zei ik dat hij onder meer vaak de Lustige wijven had gezongen, terwijl het natuurlijk die Lustige Witwe moest zijn”.

Lees ook:Burgemeester naar Spanje wegens operatie vader
Lees ook:Burgemeester over reis naar India op ‘haar” WNL
Lees ook:Burgemeester trots op ‘Der Bogen’
Lees ook:Mirjam van ‘t Veld geen ‘wereld burgemeester’
Lees ook:Marjolein vd Doel wint Special Award 2015 Publieksprijs

Eén reactie op “Van ‘t Veld: ‘De smoezen waren geweldig’

  1. gerben

    Er ontbrak iets aan de lijst: iemand van de werkgroep uitgeprocedeerde asielzoekers.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.