Boek over monumenten Amstelveen gepresenteerd

Vlnr: Van Dijck, Raat en Smit. Foto: amstelveenweb.com

In de Annakerk, waar de galm het spreken nog onverstaanbaarder is dan toen er nog missen werden gehouden, kreeg wethouder Herbert Raat maandag het eerste exemplaar van het boek ‘De monumenten van Amstelveen’. Hij kreeg dat van auteur Bert van Dijck, die voor zijn werk bij de foto’s tal van bewoners vann= het historische erfgoed en mensen die er iets over wisten interviewde.

Er staan foto’s er verhalen van gemeentelijke, provinciale en rijksmonumenten in. Een werk dat een stuk geschiedenis van Amstelveen bevat, zei Raat, die zich de laatste jaren voor dat historische erfgoed inzet. Velen van de geïnterviewden waren aanwezig.

Volgens uitgever Pim Smit van uitgeverij Huys is twee jaar geleden tot het maken van het boek, dat 320 pagina’s op groot formaat telt, besloten. Volgens hem is dit het eerste boek over alle monumenten in de stad. Die zijn eigenaar of worden bewoond door 160 mensen. “Sommige bewoners waren argwanend”, zei Smit. Onder de organisaties die meewerkten behoorde behalve de gemeente ook Vereniging Historisch Amstelveen. Prominent in het boek staat onder meer de buitenplaats Wester-Amstel.

Behalve uit buitenplaatsen, bestaan de monumenten onder meer uit heemparken, stations, banpalen, villa’s, huizen, boerderijen, molens en kerken. Er staan ruim 500 foto’s in. Het boek is voor bijna 40 eur0 verkrijgbaar in Amstelveense boekwinkels en bij www.uitgeverijhuys.nl.

Adviseur

Bij de gemeente werkte Willemijn Paijmans, adviseur monumenten, mee. Zij verstrekte onder meer de adressen van de monumenten., waarvan vervolgens de bewoners, eigenaren en gebruikers konden worden benaderd.

Wester-Amstel is overigens het pand, waar omheen de tv-serie Hollands Hoop zich afspeelt. “Helaas zijn ze nog lang niet bij iedereen bekend”, zei Raat. “Veel te vaak hoor je nog: ‘Amstelveen, heeft dat monumenten?’ Met dit prachtige boek wordt de bekendheid over wat Amstelveen op het gebied van monumenten te bieden heeft, vergroot.”

Cultureel erfgoed versterkt volgens Raat de identiteit van Amstelveen, geeft een gevoel van saamhorigheid en verhoogt de kwaliteit van onze leefomgeving. “Niet voor niets draagt de gemeente bij aan het behoud van haar erfgoed door middel van monumentensubsidies, promotie van de monumenten en de lancering van de Beeldbank, waarin ons historische fotoarchief voor iedereen in te zien is. Dit boek is daar een mooie aanvulling op.”

 

 

 

Lees ook:Dit jaar 30 mille subsidie gemeentelijke monumenten
Lees ook:‘Op Reis’ thema van Monumentendagen
Lees ook:Gemeente maakt 7000 historische foto’s openbaar
Lees ook:Gemeentelijke promotiefilms monumenten
Lees ook:Anna-, Dorps- en Apostolische kerk nu monumenten

Eén reactie op “Boek over monumenten Amstelveen gepresenteerd

  1. Frank Bikker

    Die Beeldbank is een leuk initiatief.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.