Jubileumconcert van Pauluskoor in Urbanus

Het jubilerende Pauluskoor Amstelveen zingt zaterdag 27 januari (16.00 uur) in de Urbanuskerk in Bovenkerk de Petite Messe Solennelle van G. Rossini. Kaarten: € 25,00, inclusief programmaboekje en een drankje & hapje na afloop. De kaarten zijn te bestellen vanaf 4 december via website www.pauluskoor.nl en via de koorleden.

In 2018 bestaat het Pauluskoor Amstelveen 80 jaar. Het jubileumjaar wordt geopend met een middagconcert. ‘Een koor van twaalf engelen kan volstaan’ schreef Rossini toen het werk klaar was en voegde daaraan toe ‘Welnu (Lieve God), wees geprezen en verleen mij toegang tot het paradijs.’

 Gepensioneerd

Rossini was al gepensioneerd toen hij van graaf Alexis Pillet-Will de opdracht kreeg voor het muziekstuk. Het werk is opgedragen aan Louise, de vrouw van de graaf. De eerste uitvoering vond plaats in 1864 ter gelegenheid van de inwijding van de privékapel van het grafelijk paar.

Rossini creëerde een elegant stuk met wereldse en religieuze aspecten. Het ingetogen karakter kwam ook tot uiting in de oorspronkelijke bezetting van het werk. Twaalf zangers, 2 piano’s en 1 harmonium voerden het stuk uit bij de première, een bezetting aangepast aan de ruimte van de privékapel.

Elegant 

De uitvoering van de Petite Messe Solennelle door het Pauluskoor wordt anders, met de Urbanus kerk als concertzaal en een groter aantal zangers, maar toch blijft het elegante karakter van de Petite Messe Solennelle behouden.

De solisten zijn de sprankelende sopraan Aliya Akhmadeeva, de heldere tenor Jeroen de Vaal, de fraaie bas Pieter Hendriks en de alt Martine Straesser met haar warme klank. De begeleiding is in handen van Alexander Koeznetsov, piano en Cor Brandenburg, harmonium. De vleugel en het harmonium die klinken tijdens het concert zijn instrumenten uit de tijd van Rossini. De muzikale leiding ligt in de capabele handen van onze dirigent Marcel Joosen.

Na afloop heeft u de gelegenheid om in de mooie gerestaureerde Urbanuskerk wat na te praten onder het genot van koffie of thee. Ook is er een buffet sucré, zoals vast ook het geval was na afloop van de première bij de gravin thuis.

 

Lees ook:Pauluskoor start jubileumjaar met stuk van Rossini
Lees ook:Twee concerten in St. Urbanus Bovenkerk
Lees ook:Pauluskoor zoekt zangers
Lees ook:Matthaus Passion in Urbanuskerk
Lees ook:Hohe Messe van Bach in Kruiskerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.