‘Dandy’ nu bij Dorpskerk

Dandy. Foto: amstelveenweb.com

Hoewel de meeste kerken geen moeite hebben met de vrouw in het ambt, zal cultuurwethouder Maaike Veeningen (D66) toch zelden op een hoge antieke preekstoel staan. Zij maakte woensdag een uitzondering in de oude Dorpskerk, tegenwoordig de tandartsenpraktijk van Marco Diercks (die de kerk kocht), om het kunstwerk ’Dandy’ op een nieuwe standplaats in hartje Oude Dorp te onthullen.

Het beeld, ooit de eyecatcher bij restaurant Centraal voor wie Amstelveen binnen kwam, heeft een p[laats gekregen naar de Dorpskerk in het door horeca overheerste Oude Dorp. Veel inwoners van Amstelveen hadden gestemd waar het beeld moest komen. Maar de meeste kwamen wel uit het Oude Dorp zelf, verklapte Veeningen.

De stad heeft een band met het beeld. Het is, zei Marco Diercks (ook op de preekstoel), van nostalgische en emotionele waarde. Het was voor hem een aangename verrassing geweest dat de gemeente hem vroeg het beeld in zijn tuin bij de kerk te plaatsen. Het staat dus op particuliere grond, maar is eigendom van de gemeente. Diercks stelde voor in het vervolg het beeld te vernoemen naar kunstenaar Leegstra, die hij de burgemeester van het Oude Dorp noemde (daar woont, werkt en een galerie heeft).

Begrip

Het grote beeld stond dus ooit bij Plein 1960, dat – net als het restaurant dat een begrip was – moest wijken voor de uitbreiding van het latere Stadshart.

Het was voor oude Amstelveners een plek om bij af te spreken (of in het verdwenen bar-restaurant Central Grill). Het is gemaakt door de Zwitserse beeldhouwer Kurt Laurenz Metzler en stond sinds 2009 op begraafplaats Zorgvlied. Nu staat het dus in het oude hart van de gemeente, waar het dus een waardige plek kreeg.

Na alle rondzwervingen heeft het beeld hopelijk eindelijk weer een vaste stek gekregen.

 

 

 

 

Lees ook:Gebedsweek voor Amstelveen in Dorpskerk
Lees ook:Infomiddag en brochure archeologische vondsten Oude Dorp
Lees ook:Dorpskerk moet dicht
Lees ook:Beide kerken in Oude Dorp dicht
Lees ook:Sinterklaas maakt tocht door drie wijken op 3 december

Eén reactie op “‘Dandy’ nu bij Dorpskerk

  1. Rotary-vriendje

    Een dandy is iemand, doorgaans een man, die vanuit zijn levensvisie veel aandacht besteedt aan zijn uiterlijk en voorkomen. Veel uiterlijk vertoon, weinig inhoud.

    Past dus helemaal in deze stad…..

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.