Jeltje van Houten met kunst in lege winkel

Expositie van Jeltje van Houten

Een kunst installatie van de Amstelveense Jeltje van Houten is te zien in een leegstaand winkelpand aan de Koningstraat 45 in Den Helder. Dat gebeurt omdat Den Helder aandacht besteedt aan het feit dat honderd jaar geleden de kunstenaarsgroep De Stijl ontstond.

Aan Van Houten is gevraagd een installatie te ontwerpen met de Stijl als onderwerp. Dat werd ‘A point of view: De Stijl!” en is tot 3 december te zien.

In de installatie staat het schilderij “Compositie met rood, geel, blauw en zwart” van Mondriaan centraal. Het kunstwerk bestaat uit 120 panelen in de vormen en kleuren van het bekende schilderij van Mondriaan die horizontaal en verticaal kris kras door elkaar in de ruimte “lijken” te zijn opgehangen

Het winkelend publiek herkent als eerste de kleuren en vormen: overduidelijk Mondriaan, zegt Van Houten. “Maar verder lijkt er geen onderling verband te bestaan.”

Etalage

Centraal midden op het linker raam van de etalage bevindt zich een grote rode sticker die het publiek uitnodigt door een klein kijkpunt naar binnen te kijken. Dan wordt opeens het schilderij “Compositie met rood, geel, blauw en zwart” zichtbaar. Het kunstwerk is 24 uur per dag te bezichtigen.

Samen met 60 kunstenaars die werken in de lijn van de abstracte kunst exposeert de Amstelveense kunstenares ik in de galerie. Het betreft een rondreizende tentoonstelling, georganiseerd door de stichting Vierplus.

 

 

Lees ook:Expositie ‘De stijl anno nu’ in Kunstuitleen
Lees ook:Onthulling buurtkunstwerk Keizer Karel Park
Lees ook:‘Installatie’ Jeltje van Houten in lege bieb
Lees ook:Lezing over kunststroming De Stijl in de bieb
Lees ook:Buurtkunstwerk in Westwijk wordt onthuld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.