Overzichtstentoonstelling Ans Markus

In Museum Jan van der Togt aan de Dorpsstraat wordt van 3 oktober tot en met 7 januari de overzichtstentoonstelling “Als ik jou was…” van Ans Markus gehouden. Markus onderzoekt de schaduwkanten van het leven, tot uiting komend in haar recente schilderijenseries “verborgen verdriet” en “de pijn van oud”.

Ook schilderde zij een reeks jeugdportretten van o.a. Frida Kahlo en Modigliani, waarmee zij uiting geeft aan haar bewondering voor door haar gerespecteerde voorgangers. Daarnaast hangt op de expositie een ruime selectie vroeger werk zoals de schetsen, tekeningen en kleinere schilderijen, alsook sculpturen in brons en porselein die Markus sinds enige jaren maakt.

Met deze nieuwe kant van haar veelzijdige kunstenaarschap treedt zij nu, na een succesvolle tentoonstelling, die bijna 90.000 bezoekers trok in Museum de Fundatie in Zwolle naar buiten.

 Mythologie

De kunst van Ans Markus (1947) vormt een persoonlijke mythologie, die een eigen denk-, ervarings- en

De pijn van oud, 120×120 cm, olieverf op linnen, 2005

gevoelswereld omvat. Een sterke betrokkenheid bij haar medemensen is typerend voor Markus.

De titel van de tentoonstelling – “ Als ik jou was … “– moet dan ook letterlijk worden genomen. Haar tekeningen, schilderijen en sinds kort haar sculpturen in brons en porselein zijn het resultaat van een grondig en nietsontziend zelfonderzoek, waarmee zij een stem geeft aan breed levende gevoelens, in het bijzonder bij vrouwen. In “de pijn van oud” speelt haar eigen moeder de hoofdrol. Markus vertelt aan de hand van intieme en verstilde beelden over de laatste levensperiode van haar moeder, die zij doorbracht in een verzorgingstehuis. De portrettenserie “verborgen verdriet” gaat niet over vrouwen maar over mannen. De kunstenares zoomt in op mannen die zorgen en verdriet met zich meedragen waarvan de buitenwereld geen weet heeft. Hun leed belet de mannen hun ware gezicht te tonen.

Jeugdportretten

Verborgen verdiet,130x130cm, olieverf op linnen, 2014-2015 (Afb 1 uit serie)

In vervolg op haar hommages uit de jaren ‘80 schilderde Markus tussen 2013 en 2015 in haar bekende realistische stijl de jeugdportretten van Frida Kahlo, Egon Schiele, Paul Gaugain, Pablo Picasso, Henri Matisse, Amadeo Modigliani, Edward Hopper en Vincent van Gogh. Daarbij stelde ze zichzelf de vraag of deze kunstenaars al in hun jeugd konden bevroeden wat zij met hun kunst teweeg zouden brengen.

Met een zelfportret als meisje stelt Markus ook zichzelf die vraag en plaatst zij zichzelf in één beweging door in de kunsthistorische traditie van schilders die bij hun werk de mens als uitgangspunt nemen. Andere hommages op de expositie betreffen de couturiers Christian Dior, Coco Chanel, Hubert de Givenchy, Yohjio Yamamoto, Vivien Westwood en Oscar de la Renta. Verder zijn er enkele portretten te zien van bekende Nederlanders als Arjan Ederveen, Freek de Jonge, Job Cohen e.a. en een selectie uit haar indrukwekkende Medea-cyclus van eind jaren ‘90. Schilderijen uit de magisch realistische windselserie, waarmee Markus de afgelopen decennia een groot en trouw publiek wist te bereiken, ontbreken evenmin in Museum Jan van der Togt.

Beelden

Een nieuw aspect van het kunstenaarschap van Ans Markus zijn de beelden in brons en klein werk in porselein. Zij maakte beelden die qua thematiek een sterke verwantschap bezitten met haar schilderijen. Het fysieke aspect van kneden in de klei gaf haar de uitlaatklep die ze op dat moment nodig had. Dat resulteerde in een groot aantal bronzen sculpturen. Museum van der Togt is geopend dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

 

 

Lees ook:Ans Markus in Jan van der Togt Museum
Lees ook:Rondleidingen door Ans Markus
Lees ook:Kinderworkshop Ans Markus’ in J. van der Togt
Lees ook:Van der Togt kwart duurder; Expo Markus verlengd
Lees ook:Overzichtstentoonstelling Ans Markus in Van der Togt museum

Eén reactie op “Overzichtstentoonstelling Ans Markus

  1. Frank

    Ben benieuwd.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.