Zaterdag Triënnale open in drie lokale musea

Bij diverse lokale culturele instellingen gaat zaterdag de zevende Amstelveen Triënnale open, die tot 16 juli duurt. De opening vindt om 14.00 uur plaats in Museum Jan van der Togt. Het driejaarlijkse overzicht van werk van kunstenaars uit Amstelveen is dit jaar te zien op drie locaties: Cobra Museum, Museum Jan van der Togt en Kunstuitleen. Het bevat werk van 21 kunstenaars, onder wie een aantal nieuwkomers.

Sinds 1998 werd de Amstelveen Triënnale onder auspiciën van het Cobra Museum georganiseerd. De driejaarlijkse manifestatie heeft sindsdien als doel lokale kunstenaars een professioneel podium te bieden en het publiek inzicht te geven in de plaatselijke kunstproductie en de wijze waarop kunstenaars reageren op ontwikkelingen in de wereld van nu.

Net als in voorgaande edities werd kunstenaars gevraagd werk in te dienen dat ze in de afgelopen drie jaar hebben vervaardigd. Door de deelnemende instellingen werden 21 kunstenaars geselecteerd uit meer dan 60 inzendingen. De jury lette daarbij onder meer op professionaliteit, eigenheid, ontwikkeling en de wijze waarop vorm en inhoud bijeen komen. Het uitgangspunt was daarbij de wens om de rijkdom aan lokale kunstpraktijken in beeld te brengen, in al hun verscheidenheid.

De Amstelveen Triënnale 2017 omvat naast werk van een aantal oudgedienden ook verrassende nieuwkomers. Samen bestrijken

Anne-Marie van Meel, Halfway between here and there (te zien in het Cobra Museum)

de deelnemers een scala aan technieken: van schilderkunst tot fotografie, keramiek, installaties en videowerk. Zij snijden bovendien een nog veel groter interessegebied aan waar het inhoud betreft. Sommige kunstenaars kiezen ervoor een raadselachtige of poëtische wereld tevoorschijn te toveren, anderen reflecteren op de spanning tussen armoede en rijkdom, de effecten van globalisering, of laten zich inspireren door de literatuur, door reizen, door ervaringen met ontheemding of door persoonlijke herinneringen. Weer anderen vestigen de aandacht op alledaagse objecten of situaties die we zo makkelijk over het hoofd zien, of reflecteren op grote thema’s als ‘tijd’ en ‘eeuwigheid’.

 Labyrinth

Om 15:00 (strikt) wordt samen met de kunstenaars richting het Stadsplein gelopen om getuige te zijn van de opening van het kunstwerk ‘Labyrint’ van Stephanie Rhode, in het kader van de vriendschapsband met Berlijn Tempelhof-Schönenberg en Villa El Salvador Peru. Op het plein kan ook deel 2 van de Amstelveen Triënnale worden bezocht in Kunstuitleen Amstelveen.

De Openingsdag eindigt om 16:30 met een borrel in het Cobra Museum waar het derde deel van de tentoonstelling kan worden bezocht. Overigens zijn alle drie de locaties al vanaf 11:00 uur open.

Op Zondag 18 juni vindt de Culturele Bazaar Amstelveen plaats op en rondom het Stadsplein. Die geeft een overzicht van diverse culturele programmeringen voor het komende cultureel seizoen. De Amstelveen Triënnale is aanwezig via een groot videoscherm waarop alle kunstenaars (kunstwerken) te zien zullen zijn.

www.amstelveen-triennale.nl

Lees ook:Kunst Triënnale start vrijdag
Lees ook:Cobra Museum krijgt schilderijen Jacobsen cadeau
Lees ook:Zomerprogramma met unieke collectie in Cobra Museum
Lees ook:Werken uit Cobra Museum in Ver. Ar. Emiraten
Lees ook:Cobra Museum: gedichtenwedstrijd voor kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.