Bieb met vrijwilligers per dag langer open

Hoewel bij een reorganisatie zeven mensen zijn ontslagen, gaat Bibliotheek Amstelland toch – naar eigen zeggen – de service verbeteren en uitbreiden. Dankzij vrijwilligers gaan de vestigingen met ingang van 3 juni langer open. Er komen zogenoemde ‘selfservice uren’ op de filialen aan het Stadsplein, in Westwijk, in Aalsmeer en Uithoorn.

De klant kan dan zelfstandig gebruik maken van de bibliotheekfaciliteiten. Bezoekers worden dan verwelkomd door vrijwilligers, die eventueel assisteren bij het gebruik van de apparatuur, maar voor complexere vragen, informatie over het abonnement of advies over informatie en media kan men na 13.00 uur terecht op het Stadsplein en tot 14.00 uur bij de andere vestigingen. Er zijn dan betaalde professionals aanwezig.

Elke dag is men aan het Stadshart open van 10.00 (maandag 11.00 uur) tot 19.00 uur. Op vrijdag, zaterdag en zondag is men tot 18.oo uur open (zondag van 13.00 uur af). De andere filialen zijn van maandag tot en met zaterdag open van 11.00 tot 18.00 uur. De bieb is overigens nog wel op zoek naar tien tot vijftien vrijwilligers. In totaal is de bibliotheek na 3 juni 28 uur per week meer geopend, maar kent dus de zogenoemde selfservice. Openingsuren verschuiven van de late avond naar de ochtend. “Andere openingstijden met momenten waarop er geen professionele bibliotheekmedewerker aanwezig is, kan even wennen zijn”, beseft de bibliotheek. “De vrijwilliger zal niet op alle vragen antwoord hebben. Ook voor ons is het spannend. De eerste tijd zal niet alles vlekkeloos verlopen, maar we hebben er vertrouwen in dat het goed uitpakt. Mochten bezoekers iets opmerken dat onze service kan verbeteren, dan horen we dat uiteraard graag”, zegt Teamleider Publieke Dienstverlening Lizet van Zegveld over de veranderingen.

Zie ook: www.debibliotheekamstelland.nl.

 

 

 

Lees ook:Bibliotheek zoekt vrijwilligers
Lees ook:Bibliotheek Uithoorn weer open
Lees ook:Bieb nu elke zondag open
Lees ook:Buurthuiskamer Nieuw Vredeveld zondag weer open
Lees ook:Monumentenroute door Randwijck

25 reacties op “Bieb met vrijwilligers per dag langer open

 1. Jan Demming

  Zou de kop boven dit artikel niet ‘Bieb DANKZIJ vrijwilligers per dag langer open’ moeten luiden? Hierbij opnieuw een gevalletje van betaalde medewerkers vervangen door vrijwilligers. Ja toch?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Frank Bikker

  Men is nog wel op zoek naar vrijwilligers. Dat zullen dus wel ” vrijwilligers” met behoud van uitkering worden of ” werkervaringsplekken” zonder uitzicht op een echte baan. Dit is nog erger als indertijd bij de aanleg van het Amsterdamse Bos. Daar kregen de werkelozen nog wat extra betaald. En dit hebben we te danken aan de SOCIAAL liberalen van D66 o.l.v de onvolprezen Maaike van Veeningen.
  Als men dit uitbreiding van de service noemt, weet ik het ook niet meer. Zo kun je toch beter een boekenhoekje bij AH maken, waarvoor je voor een bedragje een boek kunt lenen? Dan kan je ook geholpen worden door 15 jarigen.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Rotary-vriendje

  Wie er vrijwilliger bij de bibliotheek wordt is niet goed bij zijn hoofd. Eerst wordt er €200.000 bezuinigd (1/3e van de €600.000 bezuiniging op cultuur) en dan de tent met vrijwilligers draaiende willen houden. Het lijkt me dat je als ex-werknemer uit je vel gaat.

    /   Beantwoorden  / 
  1. CeeBee

   Wanneer is er dan twee ton bezuinigd volgens jou? De cijfers laten namelijk zien dat er al jarenlang meer dan 2,1 miljoen gemeentelijke subsidie wordt verstrekt aan de bibliotheek Amstelveen. En om dat nog even nader te duiden: dat is meer dan 80 % van de totale begroting. En voor nog meer duiding: 1,7 miljoen euro gaat op aan personeelskosten.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank

    @ rv en CeeBee
    Ik snap jullie beiden niet. @ CeeBee. Zou je een link kunnen plaatsen. Ik zie het namelijk niet zo vlug. Bij voorbaat bedankt.

      /   Beantwoorden  / 
    1. CeeBee

     Gewoon de jaarverslagen lezen Frank. Daar staat het allemaal in.

       /   Beantwoorden  / 
 4. Rotary-vriendje

  Des te meer een schande dat er beroep gedaan wordt op vrijwilligers.

  Wie daar vrijwilliger wordt is imho moreel verwerpelijk bezig.

    /   Beantwoorden  / 
  1. CeeBee

   Je geeft dus gewoon toe dat het niet waar is dat er twee ton is bezuinigd? Ik zal jouw beweringen in de toekomst maar blijven checken, voordat je weer iedereen wat wijs gaat lopen maken met deze stemmingmakerij. Het zou echter beter zijn als je dat zelf eens doet.

   En die vrijwilligers -die jij nu ook gewoon maar weer even van verwerpelijke activiteiten beschuldigt- worden gezocht omdat ze langer open willen zijn. Dat is een eigen wens van de bibliotheek. Misschien wel omdat ze (eindelijk) inzien dat de rol van een bibliotheek verandert en dat je die activiteiten niet ongelimiteerd kunt laten financieren door de belastingbetaler. Ze zitten immers al zeer ruim boven de subsidienorm.

   Jammer dat de bovenmatig gefinancierde bibliotheek wel steeds zielige verhalen blijft ophangen en sommigen op dit medium daar in mee krijgt. Het is in dat verband misschien goed om te weten dat de bibliotheek er kennelijk geen behoefte aan heeft om haar ‘zaak’ in de raadscommissie te laten bepleiten door de directeur of de voorzitter van de stichting. In plaats daarvan hebben zij zich voor tweede keer(!) laten vertegenwoordigen door een ‘gewone’ medewerker, die bovendien niet goed door haar eigen directeur geïnformeerd bleek te zijn. Blijkbaar valt het dus wel mee de ellende.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Rotary-vriendje

    Geweldig. En jij verwijt mij stemmingmakerij? LOL

      /   Beantwoorden  / 
    1. CeeBee

     We konden er op wachten, de jij-bak..

       /   Beantwoorden  / 
     1. Rotary-vriendje

      Och ja, de jij-bak. Altijd had voor als je niets te melden hebt.

        /  
   2. Frank

    Klopt, maar wij zijn toch een gemeente met een groot HBO en WO inwoners, die werkzaam zijn in de kenniseconomie . Daar dien je je toch bij aan te passen? Nu ga je je je plotseling verschuilen achter normen voor bibliotheeksubsidies, terwijl we daar al jaren ver en ver boven zaten. Beetje zwakke redenatie CeeBee. Ik ben het wel met je eens dat men de gemiddelde leeftijd van de medewerkers omlaag kon brengen, maar dat is wel op een grove wijze gebeurd , terwijl mevr. Van Veeningen de Zwarte Piet toeschoof naar de stichting. Uiterst laf!

      /   Beantwoorden  / 
    1. CeeBee

     Wat wil je in hemelsnaam zeggen met dit onsamenhangende betoog Frank?

       /   Beantwoorden  / 
     1. Frank

      Wie praat er nu over een jij-bak hier?

        /  
     2. CeeBee

      Ik geloof niet dat ik je volg Frank, maar laat je daardoor vooral niet hinderen te zeggen wat je wilt zeggen. Alleen ga ik er niet meer op in, want dan blijf ik om toelichting vragen en dat is vast heel vermoeiend voor jou.

        /  
    2. tremkondukteur

     Na 22;00 uur weet FB het ook allemaal niet meer. Is niet erg, ene Gerben heeft daar na die tijd ook last van.

     De extreem linkse antifascistisch fascisten heeft de jij-bak uitgevonden.

     Jankend roepen ‘maar hullie dan?’ Wij zijn toch de deugmensen?

     Zum Kotzen.

     En jaarverslagen lezen is een beetje te hoog gegrepen voor FB, daar heeft hij hulp bij nodig. Is dat dan niet te vinden bij zijn rode broeders? Die weten toch van heel van niets?

       /   Beantwoorden  / 
     1. Rotary-vriendje

      Peter van Faassen wil zeggen dat hij het nog wel weet ! LOL :-) Rechts gennetje.

        /  
     2. tremkondukteur

      Jawel Marco Lucas (=SP), jammer dat je het woord genietje (kleine genie) niet goed weet te duiden.

      Dus nog maar een keer : “Die weten toch van heel van niets?”

      B.t.w. zelfs SP kamerleden wonen sociaal. Zoals meerdere SP’ers hier in A’veen. Daar hoor ik je nooit over.

      Jouw baas Roemer die niet met de VVD iets wil, maar dan even vergeet dat er zat gemeenten zijn waar SP en VVD hand in hand lopen, dat maakt toch jouw partij een tikje ongelovig?

      Strijder tegen het onrecht, ten minste dat is wat jij zegt op jouw SP c.v.

      Grappenmaker.

        /  
     3. Rotary-vriendje

      Ik bedoelde niet genie maar een gen. Half zeven en nu is er al geen touw meer aan je woorden vast te knopen. Toch geen drankprobleem hè?

        /  
     4. tremkondukteur

      “Ik bedoelde niet genie maar een gen.”

      Hahahaha, wat ben je een gemakkelijke prooi.

      Had ik maar een drankprobleem, dan was dat SP gezever nog een beetje te verdragen.

      Prettige dag verder, en denk om het kale bolletje met die felle zon.

        /  
 5. Allochtoon

  “Een vrijwilliger is iemand die uit vrije wil werkzaamheden verricht, buiten een vast dienstverband. In het algemeen zijn deze werkzaamheden onbetaald”

  Dus dat zijn mensen die dat uit vrije wil doen, het is dan jammer dat z.g. vrijwilligers uit de linkse hoek daar toch een honorarium voor willen vangen.

  Is niet erg hoor. Maar stop dan met huilie huilie doen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Banaan

   - Voor een deel heb jij gelijk.
   - Het is tegenwoordig mogelijk om een uitkeringsgerechtigde bij wet te verplichten om ” vrijwilligerswerk ” te gaan doen, ook al is het meest stompzinnigste wat je kan verzinnen.
   - Het kan ook zo zijn dat iemand in je naaste omgeving wordt getroffen door een vervelende ziekte, dan wordt de partner ook gedwongen om allerlei werk te doen naast bijvoorbeeld een volledige baan en de opvoeding van de kinderen, maar dan heb je wel, zoals je op dit blog hebt kunnen lezen, betaalde krachten die jou handige tips kunnen geven.

   Trouwens beste allochtoon, als ik jou was zou ik eens gaan kijken op de site van de vrijwilligerscentrale Amstelland, dan zie je zelf dat het begrip vrijwilligerswerk vaak heel ruim wordt uitgelegd. Ook zou ik er de wet er eens op nalezen.( wet verdringingstoets) en niet aan komen met allerlei zelf verzonnen definities.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Allochtoon

    “en niet aan komen met allerlei zelf verzonnen definities.”

    Welke definitie heb ik dan verzonnen?
    Over vrijwilliger? Is gewoon op de internets te vinden.

    Als je klaar bent met je banaantje, zou je zelf ook eens enig research kunnen doen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jan Demming

   “In het algemeen” betekent in dit geval dat er uitzonderingen kunnen zijn. Maar wat dat nou weer met de ‘linkse hoek’ te maken heeft is mij een raadsel. Uit het land hoor ik de laatste maanden wel zulke rare verhalen van mensen uit de ‘rechtse hoek’, dat ik blij ben dan ik daar geen deel van uitmaak.

     /   Beantwoorden  / 
  3. Frank

   Gek dan,dat ik vrijwilligerswerk doe zonderbaar iets voor te willen hebben, maar ik let wel op dat ik miet werk doe wat als regulier aangemerkt kan worden. Zoals kookhulp in verpleegtehuizen, gediplomeerde verzorgenden in woongroepen voor ouderen, receptionisten, ziekenvervoer enz. Nog gekker , dat ik nog links ben ook! Maar ja, ik denk altijd een echte linkse vrijwilliger is altijd beter als een rechtse nietsnut, zoals jij.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.