SP vreest omvallen Volksuniversiteit

Marina Casadei_

Bij de Volksuniversiteit aan het Stadsplein rommelt het door de bezuinigingen op cultuur en de SP gaat daar woensdag in de gemeenteraad opheldering over vragen. De fractie deed dat al eerder al in een raadscommissie, maar de verantwoordelijk cultuurwethouder Maaike Veeningen (D66) was toen niet aanwezig, om een volledig antwoord te geven. Dat deed zij nu wel buiten enige openbaarheid wel schriftelijk via de digitale achterkamer raadsweb, maar ook daar uiterst beperkt. Er wordt verwezen naar het in de zogenaamde ‘cultuuragenda’ door de raad vastgesteld beleid.

Raadslid Marina Casadei van de SP constateert dat B&W zich er in feite gemakkelijk vanaf maken en gewoon, na sluiting van de bibliotheken in Bankras en Middenhoven, gevolgd door ontslagen bij de overgebleven bieb-vestigingen, nu de Volksuniversiteit aan de beurt is.

De gemeente geeft in totaal een slordige € 7 miljoen uit aan cultuur en wil daarop zes ton bezuinigen, onder meer door clusters te vormen bijvoorbeeld instellingen op het gebied van podiumkunsten. De volksuniversiteit zou bijvoorbeeld samen met de Muziek- en Dansschool onder één directie kunnen komen. Namens de docenten bij de volksuniversiteit maakte een van hen hun zorgen over het voortbestaan van de instelling vorig jaar bij een raadscommissie duidelijk, maar dat had – zoals gebruikelijk – geen enkel resultaat. In de woorden van SP-raadslid Casadei: “Zoals dat gaat bij commissievergaderingen was iedereen zeer geïnteresseerd in het relaas en werd de spreekster bedankt voor haar verhaal en ging men daarna over tot de orde van de dag”.

Een burger die meent via inspraak bij een raadscommissie de coalitie, waarop B&W en hun besluitvorming is gebaseerd, tot andere gedachten te brengen heeft nu eenmaal een uiterst theoretisch en overtrokken beeld van de lokale democratie.

 Afbraak

De SP stemde als enige partij in de gemeenteraad niet in met de Cultuuragenda, die volgens de fractie in feite de afbraak van de Volksuniversiteit inhield. Docenten richtten nog een hulpcomité op, maar hun activiteiten werden blijkbaar niet getolereerd. Directeur Herbert Bos verliet het zinkende schip, waarna er achtereenvolgens twee interim-directeuren kwamen, van die de huidige ook directeur is van de Muziek- en Dansschool. De vijf (freelance) docenten van het hulpcomité hebben geen toegang meer tot het gebouw. “Mensen die een jarenlange staat van dienst hebben en nu zonder werk zitten”, zegt Casadei. “Wel zagen zij nog dat de Muziek- en Dansschool lokalen van de Volksuniversiteit ging gebruiken en het computerlokaal inclusief

e-learning software werd ontmanteld.” Zij gaat dus in de gemeenteraad opnieuw vragen stellen.

 

Lees ook:Veeningen deelt zorg SP Volkuniversiteit niet
Lees ook:Drie cultuurclubs na fusie ‘Platform C’
Lees ook:Raat wil van subsidie Cobra Museum af
Lees ook:SP zoekt verhalen over re-íntegratie
Lees ook:Koopzondagconcert bij Muziekschool

5 reacties op “SP vreest omvallen Volksuniversiteit

 1. Jan

  Wel opvallend. Overal waar het om zinkende schepen gaat heet de leiding Herbert.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Frank Bikker

  Om te beginnen al onbeschoft van mevr. Van Veeningen om niet in het openbaar verantwoording af te leggen over de bezuinigingen op een leerinstituut. N.B. zeker als je in ogenschouw neemt dat zij zegt een onderwijspartij te vertegenwoordigen.

  Tevens het feit dat er nagenoeg nooit iets wordt gedaan met insprekers, die meestal zeer bewogen mensen zijn. Dit gedrag van de raad leidt dan vaak tot veel verbittering bij de kiezers, die dan ook steeds minder op komen dagen bij verkiezingen of stemmen op een PVV. Blijkbaar wil men dat binnen de raad.

  Bezuinigingen kan ik nog inkomen, maar zo lang er nog wel geld is voor Armando, zwembak, bunker , Cobra van der Togt ( gedeeltelijk) , waar men wel foto’s verkoopt van 1750 tot bijna 5.000 € enz. ,vind ik dat laagdrempelige instellingen als een bibliotheek, volksuniversiteit, goeddraaiende buurtcentra voorrang hebben .

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rotary-vriendje

   Eens per 4 jaar mag je stemmen. En verder houd je je mond. Begrepen? This is Amstelveen.

     /   Beantwoorden  / 
 3. Rotary-vriendje

  D66 = Dictatuur 66

    /   Beantwoorden  / 
 4. Tomaat

  Amstelveens raadsel
  Wie kan het verschil aangeven tussen de VVD en D66 ?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.