Raat wil van subsidie Cobra Museum af

Er moet een betere verdeling van de subsidies aan culturele instellingen komen, vindt GroenLinks. Raadslid Stieneke Kruijer van die fractie zei woensdag in de raadscommissie Burgers en Samenleving niet te begrijpen dat de Muziek- en Dansschool Amstelveen nu bijna 6,5 keer zoveel krijgt als de Volksuniversiteit, dat wij zeggen bijna een miljoen euro tegenover 140 mille. Wethouder Herbert Raat wil overigens af van de subsidie aan het Cobra Museum, die contractueel tot 2020 volgens hem in beton is gegoten, maar waaraan als het aan hem ligt dan een einde komt. De gemeente betaalt daar nu € 1.136.000 per jaar aan, plus nog eens vijftien mille voor de Cobra Kunstprijs.

De kwestie kwam ter sprake bij de behandeling van de jaarrekening 2016. Kruijers wees er op dat nu een interim directeur voor zowel MDA als Volksuniversiteit is aangesteld en vroeg of het college ervan op de hoogte was dat vijf docenten van de Volksuniversiteit, die een hulpcomité hadden gevormd, er tot persona non grata zijn verklaard.

Commissielid Stoffels van de ChristenUnie werd door een deel van de commissie uitgelachen toen hij vroeg of er niet meer aan preventie kan worden gedaan om vechtscheidingen – in Amstelveen toenemend – te voorkomen. Hij vergeleek dat met een APK keuring, die ook plaatsvindt bij auto’s waarvan alles nog goed is. “Veel huwelijken komen niet door de APK heen”, werd er lachend gezegd. Stoffels: “Ik had dit gelach wel verwacht.” Maar dat ontnam hem niet zijn voorstel te doen. Er wordt nu wel geld besteed aan vechtscheidingen achteraf, maar niet aan onderhoud van huwelijken, redeneerde hij.

 

 

Lees ook:Werken uit Cobra Museum in Ver. Ar. Emiraten
Lees ook:Kunstuitleen verhuist naar Muziekschool
Lees ook:Cobra beste museum van het land
Lees ook:Vier prijzen voor amateurkunst
Lees ook:PvdA: Minima vrijwaren van prijsverhogingen cultuur

2 reacties op “Raat wil van subsidie Cobra Museum af

 1. Frank Bikker

  Wat ik niet snap dat een subsidie aan het Cobra tot 2020 “in beton” is gegoten, terwijl men aan de andere kant wel allerlei andere subsidies verminderd of afgebouwd heeft. Indertijd is op dichtbij.nl ook al een hele discussie hierover gevoerd en vele partijen waren desgevraagd het ook oneens met deze hoge subsidie. Deze gang van zaken komt op vele mensen als zeer onredelijk over. Wel korten op bijvoorbeeld dagopvang beginnende dementerenden en niet op dit en dan kan het 100x ” in beton” gegoten zijn. Dat begrijpen mensen gewoon niet.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Frank Bikker

  Je kan het voorstel van de hr. Stoffels belachelijk vinden met zijn APK vergelijking, maar vindt men het ook belachelijk als door die vechtscheidingen kinderen in de problemen komen, de druk op de huizenmarkt toeneemt, meer beroep wordt gedaan op allerlei maatschappelijk werkers enz. . Afgezien van de ellende die dit met zich meebrengt voor de betrokkenen, kost dit achteraf de maatschappij ook veel geld om de rotzooi op te ruimen.
  Daarom vind ik het idee van een soort preventie helemaal niet zo gek, hoe je er levensbeschouwelijk ook tegenover staat. Maatschappelijk gezien kan dit alleen maar voordeel met zich meebrengen.
  Dat uitlachen van de hr. Stoffels is kortzichtig en stompzinnig en dat gedeelte van de raad onwaardig.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.