‘Lagrime di San Pietro’ in de Kruiskerk

Zondag 23 april, ‘beloken Pasen’, wordt in de Kruiskerk aan de Van der Veerelaan 30a, een ontroerend muzikaal meesterwerk uit de late Renaissance uitgevoerd. De bekende Amsterdamse Cantorij brengt onder leiding van Felix van den Hombergh ‘Lagrime di San Pietro’ ten gehore, over het verdriet van Petrus nadat hij Goede Vrijdag zijn meester driemaal verloochende. Intense en emotionele muziek nĂ¡ de passietijd. Het concert duurt een uur. Welkom vanaf 11.30 uur. Er wordt geen entree gevraagd, wel is er na afloop een collecte. Kijk voor meer informatie op www.kruiskerk-amstelveen.nl.

Toen de beroemde Renaissancecomponist Orlando di Lasso in 1594 zijn einde zag naderen, schreef hij, door somberheid gekweld, dit zevenstemmige meesterwerk: over de stadia van verdriet die Petrus doormaakt na zijn verloochening van Jezus. Nog een laatste maal wist Di Lasso ondanks zijn depressies zijn meesterschap te tonen. De compositie bestaat uit twintig geestelijke gezangen in de volkstaal (madrigalen) en een motet in het Latijn. Voor de madrigalen verklankte Di Lasso verzen van de destijds omstreden Italiaanse dichter Luigi Tansillo. Emoties en zelfs woorden uit het gedicht zijn in de muziek herkenbaar, zoals het kraaien van de haan, het vliegen van de pijlen, het strompelen van een manke. Al dat oorstrelend berouw mag de ontrouwe volgeling niet baten. Gedreven door schuld, angst, schaamte wenst Petrus tenslotte niets liever dan dat het ‘onwaarachtige’ leven uit hem wegvloeit. Een parallel met het naderende einde van Di Lasso’s leven ligt voor de hand.

De Amsterdamse Cantorij zal de Lagrime onder leiding van de vaste dirigent Felix van den Hombergh in wisselende ensembles uitvoeren, ondersteund door twee blokfluiten, een orgel en vijf gonzende gamba’s.

 

 

Lees ook:Conference over Petrus bij CAMA
Lees ook:‘Petrus’ conference bij CAMA
Lees ook:Vesper Felix Mendelssohn in Kruiskerk
Lees ook:Telemann-cantate in Kruiskerk
Lees ook:‘Stoner’ in Schouwburg na lezing Ursel de Geer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.