Jan Oegema over rouwen bij Libris Venstra

Jan Oegema

In het kader van de Maand van de Spiritualiteit, van 13 januari tot en met 12 februari, spreekt Jan Oegema op dinsdag 17 januari (20.00 uur) bij Boekhandel Libris Venstra aan het Stadsplein over zijn boek ‘Lichaamsziel’.

Het boek is de weerslag van een retraite na het overlijden van een dierbare. Het is een overdenking van de soms merkwaardige verschijnselen die zich kunnen voordoen in de eerste periode van rouw. Anders gaan eten, sterke identificatie met dieren, moeiteloos in onbekend bos de weg vinden, grote behoefte aan stilte en alleen zijn, ervaringen van non-dualiteit en zelfs heiligheid, aanhoudende indrukken van het dichtbij-zijn van de betreurde: rouwen kan een enorme breuk betekenen met het vertrouwde westerse mensbeeld. En doen terugverlangen naar het begrip ziel, maar dan zoals het in de vroegst reconstrueerbare prehistorie werd voorgesteld: als lichaamsziel.

Oegema vertelt over de theorievorming rond rouwprocessen en leest enkele passages voor uit zijn boek. Jan Oegema (1963) is essayist en schrijft over literatuur en spiritualiteit. In het Dagblad Trouw vindt men met regelmaat stukken van zijn hand.

Zijn bekendste boek is De stille stem – Niet-weten als levenshouding (2011). Hij organiseert retraites en leesclubs vanuit een interreligieuze doelstelling, zie www.openklooster.nl. Toegang: 7,50 euro

Aanmelden: [email protected] of 020-6419880.

 

Lees ook:Venstra en Stadshartkerk houden ‘spirituele’ avond
Lees ook:Presentatie biografie prof. Kuitert met Freek de Jonge
Lees ook:Amstelveen koos ‘Alleen met de Goden’
Lees ook:Ds. Werner Pieterse leest Paasverhaal bij Venstra
Lees ook:Lezing bij Venstra in Maand Filosofie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.