Boekje over 400 jaar begraafplaats Beth Haim

‘Beth Haim in Ouderkerk sinds 1614’ is met een bijdrage van het Rabobank Coöperatief Fonds uitgebracht door de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel over de nu ruim 400 jaar bestaande Portugees Joodse begraafplaats in Ouderkerk. De uitgave bevat onder meer vier eerder in het blad ‘Speuren en Ontdekken’ van de vereniging gepubliceerde artikelen plus een aan het onderwero gewijde special.

In april 2014 bestond de Portugees-Israëlitische Begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel 400 jaar en publiceerde de Vereniging een special van haar tijdschrift Speuren en Ontdekken met de titel “het Beth Haim van Ouderkerk 1614-2014”. Door de overweldigende belangstelling is deze uitgave uitverkocht.

In 2014 werden in Speuren en Ontdekken nog drie nieuwe artikelen over Beth Haim (1614-2014) gepubliceerd en in april 2016 zelfs een vierde artikel.

Al deze verhalen zijn nu samengevoegd met de teksten van april 2014 tot een volwaardige geschiedenis van de begraafplaats. Deze prachtige uitgave op A4 formaat, die nu 72 pagina’s en 146 afbeeldingen telt, is geheel in kleur gedrukt op 135 grams kunstdrukpapier. Het is een welkome aanwinst tussen de overige zwart / wit gedrukte uitgaven over Beth Haim.

Prijs slechts € 10,- (excl. verzendkosten). Deze uitgave is alleen verkrijgbaar bij de ‘losse-verkoop-adressen’ (Museumwinkel en boekhandel Sprey) en via de websites van de Historische Vereniging www.historischamstelland.nl/ontdekken/wolfgerus-van-aemstel en van Beth Haim www.bethhaim.nl.

 17e eeuw

Een andere nieuwe uitgave omvat het onderzoek van mr. Dirk de Groot over de geschiedenis van Beth Haim in de zeventiende eeuw. In 2009 werd het typoscript aan het Historisch Museum geschonken door bemiddeling van Peter van Schaik. Een uitgave van het onderzoek van De Groot was meer dan welkom. Enkele leden van de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel zijn daarna aan de slag gegaan.

 

Lees ook:Weer vrijwilligers aan ‘t werk op Beth Haim
Lees ook:Lezing op Wester-Amstel over Beth Haim
Lees ook:Vrijwilligersdagen Portugese begraafplaats
Lees ook:Weer vrijwilligersdagen Joodse begraafplaats
Lees ook:Nieuw entreegebouw bij begraafplaats op Beth Haim

28 reacties op “Boekje over 400 jaar begraafplaats Beth Haim

 1. Frank bikker

  Goed dat de historische vereniging van Ouderkerk zo veel aandacht besteed aan deze topper van historisch erfgoed van geheel Amstelland.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Sorry moest zijn; ” het nog springlevende historische erfgoed”.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Slimpie

  Gelukkig dat de Jodenruimer zich hier niet manifesteert. Praise the Lord.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Robert van Waning

  Slimpy, waarom mogen verwaarloosde en onherkenbare graven van niet-Joden wel worden geruimd en die van Joden niet? Leg dat eens uit zonder dat het op discriminatie lijkt.

  Mij dunkt dat wat op Zorgvlied gebeurt ook op Beth Haim zou kunnen gebeuren. Maak van een gedeelte daarvan een toegankelijk themapark. In Israël bouwen ze winkelcentra op voormalige Arabisch-Palestijnse (islamitische) begraafplaatsen. Dat gaat mij te ver.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Matthijs

  Ja hoor, Israel komt er ook weer bij. Trouwens: Zorgvliet is van de overheid, Beth Haim particulier eigendom. Ik begrijp dat RvW dat wil naasten? Of advies geven aan die particulieren. Joden willen nu eenmaal eeuwige grafrust. Religie. Die moet toch vrij zijn? Of bedoelt u dat die vrijheid alleen voor moslims moet gelden?

    /   Beantwoorden  / 
   1. Johan Bos

    Zoals ik bedoelde: Discussie gesloten als het om onderling gekrakeel gaat.

      /   Beantwoorden  / 
    1. PeterPC

     JB, waarom heb je mij inbreng verwijderd? Deze was geheel on topic en bevatte niets wat tot gekrakeel had kunnen leiden.

     Een beetje jammer dit.

       /   Beantwoorden  / 
     1. PeterPC

      mij inbreng = mijn inbreng.

        /  
 5. Robert van Waning

  Eeuwige grafrust is geen grondrecht. Gelijkheid voor de wet en vrijheid van meningsuiting zijn dat wel.

  Mijn voorstel is gebaseerd op de gelijkheid
  van mensen en ik wil dat graag in vrijheid kunnen uiten.

    /   Beantwoorden  / 
 6. frank bikker

  Nu wil men zelfs aan het eigendomsrecht gaan tornen! Het moet niet gekker worden, terwille van een themapark!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Robert van Waning

   Hoe kom je daar nu weer bij, Frank? Jij windt je altijd reuze op over dingen die ik nooit heb geschreven en bedoeld. Ik heb ook nooit geschreven ‘Ruimen die handel’, zoals PC steeds beweert. Jullie verontwaardiging is gebaseerd op leugens.

   Ik geef mijn mening met een impliciet beroep op redelijkheid en gemeenschapszin van de beheerders van Beth Haim, met het oog op algemeen belang. Ik zou hetzelfde schrijven mbt een niet-Joodse begraafplaats. Geen mens is minderwaardig of uitverkoren ogv zijn/haar afkomst.

   Eeuwige grafrust is trouwens een fictie, net als eeuwigdurend eigendomsrecht. Het gaat in werkelijkheid om grafrechten voor onbepaalde tijd. De Nederlandse wet- en regelgeving geldt voor iedereen, Joden niet uitgezonderd.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Johan Bos

    Op het randje. Overigens kunt u niet ontkennen ooit over het ruimen en er een pretpark van maken van Beth Haim heeft gesproken. Maar dat heeft iedereen dan weer niet goed begrepen, wat weer door u als leugen wordt gekwalificeerd. Op het door u als voorbeeld gestelde Zorgvlied bevinden zich trouwens ook nog graven van mensen als Oscar Carré. Als het in deze om (uw interpretatie van) de wet gaat, noemt u steeds Joden, nooit bijvoorbeeld moslims of aanhangers van een andere religie. Ik kan niet helpen dat het sommigen opvalt. Maar ik verbied verder onderlinge discussie over dit onderwerp die neerkomt op ordinaire ruzie…

      /   Beantwoorden  / 
    1. gerben

     Andrea Maier, zomergast, sprak in haar eerste drie zinnen in een flits van haar man. Veel geluk samen. Op naar de 130.
     Hoop dat Zorgvlied het buisnessplan erop aanpast.

       /   Beantwoorden  / 
    2. Robert van Waning

     JB, u schrijft dat Oscar Carré op Zorgvlied begraven ligt. Wat is daar bijzonder aan? Waarom niet? Is hij Joods? Zo ja: nou èn? Niet-Joden mogen niet op Joodse begraafplaatsen worden begraven maar Joden op algemene begraafplaatsen natuurlijk (en gelukkig) wel.
     PS
     Dit is on-topic, dus svp niet wéér verwijderen.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Johan Bos

      Oscar Carré: Oud graf, maar niet geruimd.

        /  
 7. gerben

  De macht van de doden en wat de armen doen..
  Twee issues die er zijn.
  Wens de vereniging van harte verkoop succes toe op deze pracht productie.
  Ja, herdruk op herdruk op herdruk opdat er iets van de opbrengst naar de armen kan. Die zijn er ook te Ouderkerk aan de Amstel.

    /   Beantwoorden  / 
 8. PeterPC

  Klopt.

    /   Beantwoorden  / 
 9. Robert van Waning

  Op deze foto zijn tenminste nog rommelige grafstenen te zien. Op de foto bij JB’s artikel van 1 april jl was nog veel duidelijker te zien wat ik bedoel met ‘verwaarloosde en onherkenbare graven’.

  Het is een troosteloze bedoening daar in het centrum van het mooie Ouderkerk. En dat voor eeuwig..

    /   Beantwoorden  / 
  1. frank bikker

   Bijna elk kerkhof is in de herfst met donker weer een troosteloze bedoeling. Overigens ligt St.Barbera ook midden in de stad. Alweer een drogreden.

     /   Beantwoorden  / 
   1. PeterPC

    Die stenen zijn verweerd en niet verwaarloosd, tevens staat het gras wat hoog.

    Blijf je nu verder zeuren om je gelijk, dat je niet gaat krijgen?

      /   Beantwoorden  / 
   2. Robert van Waning

    Ik heb het niet over de herkenbare graven waar nog stenen op liggen, maar over de grote delen van het terrein die braak liggen en door slecht onderhoud verwilderd zijn. Zie de foto bij JB’s artikel van 1 april jl of ga zelf eens kijken. In het laatste geval: laarzen aantrekken!

      /   Beantwoorden  / 
   3. frank bikker

    Weer een typisch non-argument van RvW. Juist op die foto is het oudste stuk van het kerkhof te zien, waar het overgrote deel van de cultuurhistorische grafstenen met bijbehorende graven in het veen zijn weggezakt. Ze zijn daar beter beschermd tegen weersinvloeden. Ook komen in dit gebiedje zeldzame planten voor. Je moet toch eens dat boekje kopen of op excursie gaan daar.

      /   Beantwoorden  / 
 10. Robert van Waning

  Frank, St. Barbera is een actief beheerd en goed onderhouden RK begraafplaats in Den Haag. In dit verband is het volgende interessant:
  “Bij een begrafenis moet men de keuze maken tussen een particulier- of algemeen graf. Een algemeen graf wordt doorgaans na 10 jaar geruimd (..) en worden de menselijke resten bijgezet in een massagraf (ook wel knekelput genoemd). Het is wel mogelijk om de resten daarna alsnog te begraven in een particulier graf. (..) Een particulier graf wordt vaak voor langere tijd uitgegeven (20 of 30 jaar) en men kan na het verlopen van deze periode de graftermijn opnieuw verlengen. Ook is het op sommige begraafplaatsen in Den Haag mogelijk om een graf voor onbepaalde tijd te huren.”
  (Bron: http://uitvaart-den-haag.nl/infotheek/begraafplaatsen-in-den-haag/39723 )

  ‘Voor onbepaalde tijd’ betekent niet hetzelfde als ‘eeuwig’. Eeuwige rechten worden in het Nederlandse recht niet verleend, omdat men immers niet voor altijd over zijn graf kan blijven regeren. Aan alles komt eens een eind.

  @Taaldidacticus, goed citeren. Ik schreef ‘bedoening’ (gedoe, beslommering), niet ‘bedoeling’.

    /   Beantwoorden  / 
  1. PeterPC

   “St. Barbera” bestaat helemaal niet.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   PC, klopt. Ik schreef Franks fout over. Dom van mij.

   “[De Wet op de Lijkbezorging] schrijft voor wat er met het menselijk lichaam gebeurt na overlijden. Een lichaam vergaat vrij langzaam. U kunt ervan uit gaan dat er wel tien tot twintig jaar verstrijken voordat een lichaam volledig is vergaan.”
   (Bron: Webpagina van RK begraafplaats St. Barbara.)

   Twintig jaar is niet eeuwig.

     /   Beantwoorden  / 
 11. frank bikker

  Er is dan ook een vrijwilligersgroep die om de zo veel tijd de boel zo veel mogelijk opruimt, maar ook daar kampt men met een tekort aan vrijwilligers.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.