Banen weg bij bieb deel van cultuurbesparing

Maaike Veeningen

Bij de bibliotheek vervallen banen, maar alle vestigingen blijven wel open. Dat is een van de elementen in het cultuurplan voor de komende jaren (Cultuuragenda 2016-2020), dat voor de gemeente tot een besparing van zes ton moet leiden. Door efficiënter te gaan samenwerken willen de diverse culturele dat bedrag ophoesten. Het accent van cultuur blijft voor Amstelveen in het Stadshart vallen.

De bibliotheek denkt de kosten te kunnen drukken en de opbrengsten te verhogen. Er komt een reorganisatieplan, waardoor – volgens de gemeente – de personeelsomvang meer overeenkomt met die van bibliotheken elders in het land.

De Muziek- en dansschool gaat bij de dependances de service verlagen, het Poppentheater kosten besparen en de Kunstuitleen verhuist van de bieb naar de volksuniversiteit, waar minder vierkante meters in gebruik zullen zijn. Samenwerking ‘back office’ tussen de cultuurinstellingen levert weinig winst op, is volgens de gemeente uit onderzoek gebleken. Alleen met ICT en schoonmaak is wat te regelen.

Er wordt ook bezuinigd op het Stadspleinfestival, waarvan de gemeente nu toegeeft dat er eigenlijk weinig mensen heen kwamen. Voor de opening van het culturele seizoen komen de instellingen met een gezamenlijk initiatief, waarbij elk middelen in de eigen begroting zoekt. In de huidige vorm stopt ook het Broeseparkfestival, tot nu toe georganiseerd door het Poppentheater, met financiële steun van de gemeente. Het wordt vervangen door een theaterfestival op het Stadsplein, in aansluiting op activiteiten van andere instellingen, waarmee men meer publiek hoopt te trekken. Of nog andere besparingen mogelijk zijn, wordt in de loop van dit jaar samen met de instellingen bekeken.

Volgens de gemeente blijft Amstelveen op cultureel terrein wel een ‘aantrekkelijke stad’, wat naar haar mening een rol speelt bij vestiging door bedrijven. De negen culturele instellingen hebben de handschoen positief opgepakt, zegt de gemeente. ”Het is geen eenvoudige opgave geweest voor hen”, zegt cultuurwethouder Maaike Veeningen. “Des te knapper is dit resultaat”. Volgens haar gaan Amstelveners profiteren van de intensievere samenwerking. De gemeente zegt met de cultuuragenda meer waarde uit te willen halen, ook economisch en maatschappelijk. Daarom gaat zij ook verbanden proberen te leggen met welzijn, zorg en onderwijs. Er komt een zogenoemd ‘innovatiebudget’ om nieuwe doelgroepen te trekken. “Wij willen verhoging van het profijt uit culturele instellingen bereiken”, zeggen B&W.

 

 

 

 

Lees ook:D66 prijst cultuurbeleid eigen wethouder
Lees ook:Kunstuitleen verhuist naar Muziekschool
Lees ook:Schrappen subsidie Kunstuutleen weer uitgesteld
Lees ook:‘Cultuurafval’ ondergronds in Stadshart
Lees ook:Stadspleinfestival kostte gemeente 77 mille

20 reacties op “Banen weg bij bieb deel van cultuurbesparing

 1. Rotary-vriendje

  Het cynische en domme bezuinigen.

  Sluit alle buurthuizen en bibliotheken. Dat scheelt een bak belastingcenten waarmee we nog meer hypotheekrenteaftrek kunnen faciliteren. Goed voor de woningmarkt.

  Stop met Openbaar Vervoer. Kost bakken met geld. Iedereen heeft tegenwoordig een leaseauto, en heb je die niet; dan heb je je kansen niet gepakt.

  Stop met thuiszorg. Doet je familie of je buren maar.

  Dan houd je tenminste nog wat over van je bruto salaris om te genieten van die mooie samenleving.

    /   Beantwoorden  / 
 2. frank bikker

  Dat bezuinigingen moet, zullen we maar aannemen, maar waarom blijft het Cobra nog steeds buiten schot. Elke afspraak/contract wordt heroverwogen/opengebroken, maar deze instelling blijft de eerst komende jaren maar buiten schot.

  Daarnaast waarom blijft een culturele basisvoorziening zoals de bibliotheek maar steeds in het (te) dure Stadshart. Waarom niet opsplitsen in 2 a 3 wat kleinere wijkbibliotheken die ook goed bereikbaar zijn, waarvoor ik al eerder had gepleit op Dichtbij.nl Nu moet de bevolking parkeer/ov-geld betalen voor het lenen van wat boeken.

  Positieve punten zijn dat Westwijk open blijft en de bezuiniging op het Stadspleinfestival. (een farce)

  Daarnaast vraag ik mij af waarom bijna alle culturele zaken in het Stadshart gesitueerd moeten worden. Waarom niets kleinschaligs in het Oude Dorp? Of een soort mini Oerol op het stadsstrandje. Over het openluchttheater zie ik ook niets. Gebeurt daar nog wat mee?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jan Demming

   Het Cobra Museum, beste Frank, is een statusproject en staat bovendien in het Stadshart, je weet wel: een van de hoogwaardigheden die Amstelveen te bieden heeft. Net als die befaamde drol, waar we ook absoluut niet zonder kunnen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. frank bikker

    En ONS varken, sinds jaar en dag een cultureel icoon van “ons” UR-Stadshart wordt verplaatst naar de kinderboerderij ergens in de polder, ter wille van een veel te dure koffieboer die nauwelijks belasting betaalt.

      /   Beantwoorden  / 
 3. Matthijs

  Hoe kan een gemeente HA regelen? En wat heeft die te zeggen over OV? Haalt u niet een beetje dingen door elkaar?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Ga ook eens in op de mij genoemde opties of vind je dat ook onzin?

     /   Beantwoorden  / 
 4. Matthijs

  Ik vind niks onzin, dat woord heb ik ook niet gebruikt. Maar je kunt landelijke wetgeving niet lokaal compenseren. Wat de bibliotheken betreft, denk ik dat een groter bieb een groter assortiment kan hebben dan kleinere en ook andere schaal voordelen. Maar ik weet dat niet. Heb noch van die van jou noch van enige andere optie een geldelijke onderbouwing gezien. B&W willen af an de subsidie voor Cobra, die nog aar enkele jaren duurt, dacht ik.

    /   Beantwoorden  / 
  1. frank bikker

   @Matthijs
   Google; pleidooi voor meerdere bibliotheken.
   Hier vind je ook argumenten om het door jouw inderdaad genoemde schaalvoordeel te ondervangen.

     /   Beantwoorden  / 
   1. PeterPC

    En ook bij die search kwamen ebooks aan de orde.

      /   Beantwoorden  / 
 5. Jan Demming

  @ Mathijs

  Het grote nadeel van één grote bibliotheek is in dit geval echter dat voor veel mensen de afstand daar naartoe een probleem is of kan worden. De filialen zijn destijds juist in het leven geroepen voor mensen uit de ‘buitenwijken’ en voor slecht ter been zijnde inwoners.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   100% mee eens.

     /   Beantwoorden  / 
  2. PeterPC

   Gewoon ebooks gaan lezen, niemand wil nog een vies beduimeld boek in de hand hand houden. Of als het een goed boek is naar de film daarvan kijken.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Anarchistje

    Niemand? spreek voor je eigen dikke ik. Men weet nu wel waar PeterPC voor staat. Laat deze man zichzelf op een podium plaatsen, daar waar hij thuishoort, in de goot, waar hij anderen inwenst. Ben reuze benieuwd naar zijn reactie, want die gaat komen let maar op! En op de persoon ook dat nog. Dat reaguurders nog met hem bezig zijn is mij een raadsel. Ik stop met deze persoon. Deze man die voor Ceaucescue blijkbaar het ultieme gelijk vertegenwoordigt is gewoon de Wilders van Amstelveen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. PeterPC

     Mooi verwoord, Anarchistje! Precies wat we hier nodig hebben op Amstelveenblog: een ‘stukje’ verdieping en spiritualiteit.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Ceaucescue

      Heil, Peter PC!!!!!!
      L.O.L.

        /  
  3. Robert van Waning

   Bezorging door webwinkels etc. gaat straks via kluisjes bij supermarkten, postagentschappen e,d. en meer zo onhandig als nu. Boeken kunnen ook op die manier naar de mensen worden gebracht.

   Als bewoners van het Stadshart zijn wij natuurlijk erg blij met de combinatie van de openbare bibliotheek en boekhandel Venstra. Die worden druk bezocht door mensen die op allerlei manieren overal vandaan komen. Dat is typisch voor een stadscentrum.

     /   Beantwoorden  / 
   1. frank bikker

    RvW Voor mij was de bibliotheek eerst een kleine km weg. Ze lag naast 2 of 3 basisscholen, en er waren vele bejaardenwoningen een paar honderd m. verderop weg. Prima buurtvoorziening! Zeven jaar geleden heeft men voor tonnen aan die bibliotheek verspijkerd om in 2012 of 13 weer te sluiten, daarna heeft ie enkele jaren leeg gestaan en sinds kort zitten er wat schoolklassen in.

    Maar dat interesseert de hr RvW geen bal want zijn heilig ikje heeft nu de stadshartbibliotheek voor de deur. Wat voor last dat bezoekers die slecht ter been zijn of geen auto hebben zal hem een zorg zijn.

      /   Beantwoorden  / 
   2. Robert van Waning

    Frank, hoe kom je erbij dat het sluiten van een wijkbibliotheek mij geen bal zou schelen? Je smeert mij weer een mening aan die de mijne niet is.

    Een stad als Amstelveen heeft in de eerste plaats een grote centrale openbare bibliotheek nodig. Ik ben natuurlijk blij dat die in het Stadshart is. Daarnaast graag ook een paar wijkbiebs, als dat te bekostigen is.

    Ik denk alleen dat ook bibliotheken gebruik zullen gaan maken van moderne middelen van bestellen en bezorgen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Jan Demming

     Het feit dat wijkbibliotheken uit Amstelveen zijn verdwenen komt in de eerste plaats omdat er moest worden bezuinigd en de keuze van de gemeente vervolgens viel op o.a. een drol als uiting van kunst in het Stadshart en een poedelbadje in de Poel. Zonder deze nauwelijks iets toevoegende onzin had het filiaal van de bieb in Middenhoven, inclusief personeel, gewoon kunnen blijven bestaan. Zo lang bij het verdelen van ‘leuke dingen voor de mensen’ het accent blijft liggen op de omgeving van het Stadshart en het raadhuis, zo lang zal er kritiek vanuit de samenleving blijven komen.

       /   Beantwoorden  / 
 6. CeeBee

  Jammer dat de hele cultuuragenda en het Plan voor Samenwerking Cultuur Amstelveen letterlijk en figuurlijk draait om het Stadsplein.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.