Expositie Toon de Haas in Jan van der Togt

Toon in zijn Atelier Molenweg

In museum Jan van der Togt (Dorpsstraat 50) wordt van 31 maart tot en met 22 mei een tentoonstelling gehouden van werken van de vorig jaar overleden kunstschilder Toon de Haas. Titel van de expositie, die zondag 3 april om 14.00 uur door Frits Barend wordt geopend: ‘EerbeTOON aan een schilder’. Het werk van Toon de Haas is in bezit van particulieren en diverse instellingen, zowel in binnen- als buitenland.

Toon de Haas (1929 – 2015) vertrok eind 1955 van Texel en vestigde zich in Amstelveen. Hij was duidelijk voornemens zijn passie voor het schilderen te continueren en zich al doende verder te ontwikkelen. Dat hij bij de posterijen ging werken, is vaak genoemd, maar dat hij ook een verdienstelijke reclameontwerper werd, is minder bekend. Voor de Aalsmeerse Melkcentrale (AMC), die in de jaren zestig de glazen melkfles voor het kartonnen pak inruilde, ontwierp De Haas toentertijd een eigentijds logo in feloranje, waarmee hij het melkpak een hippe uitstraling gaf. Samen met fotograaf en vriend Ferry Herrebrugh voerde hij diverse opdrachten uit voor diverse ondernemingen, waaronder de firma Ulbrich en Van Gelder papier.

Hoewel De Haas nog reclameopdrachten kreeg, besloot hij van de ene op de andere dag zich uitsluitend nog aan de schilderkunst te wijden. Tot 2015 was hij dagelijks in zijn atelier te vinden, waar hij graag mensen ontving en werkte aan portretten in opdracht. Ook kwam het voor dat De Haas naar een opdrachtgever afreisde, meermaals om een voltallige familie op het doek vast te leggen. Maar vanuit een drang bezig te zijn, nodigde hij ook mensen zelf uit voor een portretstudie. Poseren was niet saai, want de schilder werkte snel en had het hoogste woord.

Texel

Gedurende enkele jaren verschenen in het toenmalige Amstelveens Nieuwsblad portretten van zijn hand, gevolgd door gezichten op Amstelveen, veelal kleurige waterverfkrabbels van straten, parken of gebouwen. De Haas hield van olieverf, maar ook van waterverf en krijt. Zijn hand bewoog vlot over het papier en uit tal van lijnen en krabbels ontstond menig portret, landschapje of hoekje in zijn atelier. Met eenzelfde zwier kwamen zijn bloemaquarellen tot stand.

Van het eiland Texel, waar De Haas geboren is en ook begraven ligt, werden door hem talrijke grotere en kleinere schilderijen en aquarellen gemaakt. Maar overal waar hij kwam was hij het liefst schilderend bezig. Alles kon trouwens aanleiding tot een schilderij zijn, zoals blijkt uit de vele olieverfdoekjes van bijvoorbeeld simpel een stoel.

Uitgangspunt in het werk bleef voornamelijk de figuratie, maar de overgave aan de verf geeft de voorstelling op doek of papier vaak een haast dromerige vrijheid. De Haas heeft daags voor zijn overlijden zelf nog treffend verwoord wat zijn drijfveer was toen hij eens zei: “Ik begrijp de dingen die bestaan door ze te gaan schilderen.” Zo heeft hij jarenlang zijn vak uitgeoefend, met een open oog voor wat er rondom in de kunst gebeurde, zich daarbij houdend aan zijn eigen vorm.

 

 

Lees ook:Schilder Toon de Haas (85) overleden
Lees ook:Laan vernoemd naar schilder Toon de Haas
Lees ook:Expositie Toon de Haas Haarlem
Lees ook:Lokale kunstenaars in beeld in TV-serie RTV Amstelveen
Lees ook:Expositie schilderijen en beelden op W. Amstel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.