Minister opent Jaar van het Boek in bieb

Min. Jet Bussemaker

Om aanwezigheid van onder anderen burgemeester Mirjam ban ’t Veld opende minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (PvdA) maandagmiddag (4 januari om 4 uur) in de bibliotheek en boekhandel Venstra aan het Stadsplein officieel Het Jaar van het Boek. 2016 is daartoe uitgeroepen.

De minister zei dat hert boekenpand in het Stadshart er een voorbeeld van is dat bezuiniging soms ook goed kan uitwerken. De begane grond ervan, eerst in gebruik van de bieb, kreeg door verhuur aan Venstra een commerciële bestemming.

Een goed voorbeeld van publiek private financiering, vond Bussemaker. Zij drong er bij de genodigden op aan dit jaar boeken weg te geven, bijvoorbeeld aan vluchtelingen, of gebruik te maken van ruilkastjes (zoals die in diverse Amstelveense wijkcentra zijn te vinden). “Als wij dat allemaal doen, hebben we aaqn het einde van dit jaar veel mensen aan het lezen gekregen.”

Boeken lezen en er uit voorgelezen worden, hebben een goede educatieve invloed op kinderen, zei Bussemaker verder. Daarover ging ook de column van Nico Dijkshoorn, opgegroeid in een Amstelveens gezin ‘van aardappelen en jus’(wat hij kennelijk niet gemakkelijk vond), die jarenlang lang in de bieb werkte, betrokken was bij de bouw van het nu bestaande pand en ook bij boekhandel Venstra (voorheen gevestugd in Binnenhof) geen onbekende was.

In het Jaar van het Boek vinden tal van activiteiten plaats, vertelde voorzitter Eppo van Nispen tot Sevenaer van de stuurgroep achter het evenement. Zo komt de Frankfurter Buchmesse duit jaar naar Amsterdam. De papierloze maatschappij is een illusie, meent hij. Boeken vormen nog steeds de basis van kennis. “Papier is uit, wordt gezegd. Dat is onzin. Nonsens. Je moet het boek vieren. Dat brengt de wereld verder. Wij zouden graag willen dat aan het einde van het jaar iedereen weet waarvoor het boek staat.” Er komt onder meer een schrijversbos, een Benefietvoorstelling en een Airport Library op Schiphol. Verder is er een website: www.2016jaarvanhetboek.nl

 

 

 

Lees ook:Start Jaar van het Boek in Bieb aan Stadsplein
Lees ook:Boek van Lindgren naar alle leerlingen groep 8
Lees ook:Gratis boek voor groep 8
Lees ook:Doop eerste Ned. boek Corinne Duyvis
Lees ook:Auteur Boekenweekgeschenk bij Venstra

Eén reactie op “Minister opent Jaar van het Boek in bieb

  1. Kees

    Nader tot U, (van Gerard Reve) ligt klaar voor internationaal succes.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.