Boekpresentatie ‘Lederwaren Modern’ bij Blankevoort

Bij boekhandel Blankevoort aan de Rembrandtweg 649 wordt woensdag 16 december (19.30 uur) het boek ‘Lederwarenfabriek Modern’ van Fred Bornstein gepresenteerd.

Sprekers zijn uitgever Harry Mock en publicist Max Arian. Willy Brill leest fragmenten uit het boek voor. De auteur zelf is ook aanwezig en die zal zijn boek signeren.

‘Lederwarenfabriek Modern’ vertelt het verhaal van een Oost-joodse immigrantenfamilie uit Amsterdam in de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog. De leden van het gezin zijn teruggekomen uit het kamp en de onderduik en de vader begint opnieuw een tassenfabriekje. Mannie, de jongste zoon – vanuit wiens perspectief het verhaal wordt verteld – is tegen zijn zin bij zijn onderduikouders wegge¬haald en kan zijn plaats in het gezin maar moeilijk vinden.

Uit een vluchtelingenkamp in Oostenrijk duikt een dood gewaande oom op. Na de eerste vreugde over de hereniging ontstaan er ernstige conflicten wanneer hij bij Mannies vader op de fabriek gaat werken. Die is meer een intellectueel dan een zakenman en kan zich als kleine fabrikant niet handhaven.

Hij schakelt van tassen over naar regenjassen, maar de fabriek is niet te redden. Het lijkt hem, tot wanhoop van zijn vrouw, niet te raken. Zijn echte ambitie is als eerbetoon aan zijn omgekomen vrienden de geschiedenis van de Oost-joodse immigrantenvereniging vast te leggen.

Fred Bornstein (Amsterdam, 1940) studeerde wiskunde en was als automatiseerder verbonden aan de Universiteit van Leiden. Hij publiceerde eerder de verhalenbundel Kaltwasser en verhalen in De Tweede Ronde. Daarnaast vertaalde hij het oorlogsdagboek van zijn vader, Dagboek 1943-1945, uit het Jiddisch.

 

Wie de boekpresentatie wil bijwonen, kan zich tot uiterlijk dinsdagmiddag 15 december 12:00 uur aanmelden via [email protected], telefonisch op 020-6455694 of gewoon in de winkel.

 

 

Lees ook:‘Wie de f*** is oom jo?’ over WO2
Lees ook:Gezin aan Pruimenlaan getroffen door koolmonoxide
Lees ook:Saskia Goldschmidt bij Blankevoort
Lees ook:‘Keuze van mijn vader’ in Cinema
Lees ook:Boekpresentatie Minny Mock bij Blankevoort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.