Kunstuitleen verhuist naar Muziekschool

De Kunstuitleen, nu gevestigd op de bovenste verdieping van het Boekenhuis aan het Stadsplein (Bibliotheek en boekhandel Venstra) naar de begane grond van de Volksuniversiteit. Beide instanties hebben daarover overeenstemming bereikt. Er is een verbouwing van 85 mille voor nodig.

Het past in het streven van B&W meer culturele voorzieningen naar de zogenoemde cultuurstrip (Schouwburg, P60, Muziekschool enzovoort) over te brengen. Wethouder Maaike Veeningen (D66)  juicht de verhuizing dan ook toe. “Ik vind het belangrijk dat de Kunstuitleen op een goede zichtlocatie zit, waarbij de drempel om binnen te lopen lager is”, zegt ze. Veeningen beschouwt de verhuizing als een stap om meer leven in de cultuurplint te brengen.  De gemeente wil eigenlijk op termijn ook de bibliotheek daarheen overbrengen, waardoor in het grote ‘leespand’ alleen de commerciële boekhandel Venstra over blijft.

Volgens directeur Herbert Bos van zowel de Kunstuitleen als de Volksuniversiteit is de eerste nu niet goed zichtbaar. Verhuizing naar een begane grondlocatie draagt naar zijn mening ook bij aan de verlevendiging van het Stadsplein en in hetgebouw waar de Volksuniversiteit en de Muziek- en Dansschool gevestigd zijn. “Er kan op deze manier ook een gunstige overloop ontstaan tussen de verschillende publieksgroepen die van de diensten van de drie instellingen gebruik maken”, zegt Bos.

Om de Kunstuitleen te kunnen huisvesten is wel een verbouwing nodig. Om die te financieren komt 50 mille uit een bestemmingsreserve en 35 mille uit huurverhoging voor de Volksuniversiteit.  Naast het geschikt maken van de ruimte voor de Kunstuitleen, worden ook de balies van de Volksuniversiteit en de Muziek- en Dansschool aangepast en samengevoegd. Op langere termijn levert de samenwerking tussen de drie ook een besparing van (huur)kosten van de Kunstuitleen van 21 mille op, meldt de gemeente. De gemeente wil de samenwerking van de diverse culturele instellingen intensiveren.

Lees ook:Schrappen subsidie Kunstuutleen weer uitgesteld
Lees ook:Drie cultuurclubs na fusie ‘Platform C’
Lees ook:Fusie Muziekschool, Kunstuitleen & Volksuniversiteit
Lees ook:Veeningen onthult naam cultuurorganisatie
Lees ook:Banen weg bij bieb deel van cultuurbesparing

16 reacties op “Kunstuitleen verhuist naar Muziekschool

 1. Keesje

  En wat moet Venstra nou? De enige echte goede en grote boekhandel die in de “stad”Amstelveen is overgebleven.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Olaf Oomes

   Misschien mis ik iets en hoor dit dan graag, maar vanwaar de vraagstelling betreffende Venstra. Volgens mij staat die boekhandel volledig los van de kunstuitleen.

   Overigens, maar dit terzijde, vind ik de locatie waar Venstra thans zit nog altijd geen succes. In mijn ogen geen schim wat het was toen ze nog op hun oude locatie zaten. Maar goed dat is een persoonlijke observatie.

     /   Beantwoorden  / 
   1. frank

    Omdat er indertijd is gekozen voor de combinatie; leescafé, Venstra en bibliotheek. Men vindt dat deze elkaar positief beïnvloeden.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Olaf Oomes

     Ja, en nu dan mijn vraag weer: wat heeft de kunstuitleen in jouw rijtje (leescafé, Venstra en bibliotheek) te zoeken?

       /   Beantwoorden  / 
 2. gerben

  Weer verhuizen?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Keesje

   Of failliet!

     /   Beantwoorden  / 
   1. gerben

    Gelukkig een alternatief aan de Rembrandtweg.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Keesje

     Dat wel, maar mijns inziens toch van lager niveau.

       /   Beantwoorden  / 
     1. gerben

      Als je er je profiel afgeeft aldaar van hoger niveau.

        /  
 3. CeeBee

  Als Boekhandel Venstra nou eens haar intrek neemt in het Cobra.. Win-win

    /   Beantwoorden  / 
  1. frank

   En in het verleden onderschreef je nog wel die combinatie, maar dat het daar wat fleuriger kan, daar heb je gelijk in.

     /   Beantwoorden  / 
   1. CeeBee

    Wat bedoel je frank?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank Bikker

     Sorry Olaf, je hebt gelijk, men vond de kunstuitleen er ook bij passen, en dan nog het Cobra op 50 m afstand.

       /   Beantwoorden  / 
    2. frank

     Die opm. hoort bij de reactie van RvW. Verkeerd geplaatst.

       /   Beantwoorden  / 
  2. Kees

   Ja, prima idee, want er zitten volgens mij nogal wat loze ruimtes in het Cobra en de marktconforme huur (belachelijk!) voor de bibliotheek kun je gelijk in je zak houden. Bieb iets kleiner, minder personeel daar en wat minder open, zodat er weer wat lucht komt voor wijkbibliotheken.

     /   Beantwoorden  / 
 4. Robert van Waning

  Verhuizing van de Kunstuitleen naar de ‘cultuurplint’ is een goed idee. De receptie van de Volksuniversiteit en de Muziek- en Dansschool kunnen naar de eerste verdieping want die zijn vreselijk saai om te zien. Op die manier komt er eindelijk een aantrekkelijke etalage aan de ‘cultuurplint’ die nu geen passanten trekt, alleen gerichte bezoekers.

  Misschien kunnen de receptie en de vestiaire van de schouwburg ook naar de eerste verdieping verhuizen. Dan kan daar ook een aantrekkelijke etalage worden gemaakt en komt er eindelijk misschien wat ‘loop’ langs die kant van het Stadsplein.

  En dan graag een ander ‘kunstwerk’ aan de gevel, want deze is één van de artistieke missers van de gemeente. Wat een saai ding. Ondertussen kan men vanaf de straat nooit zien wat er speelt in het theater en welke film er draait. Veel mensen weten zelfs niet dat er een bioscoop is.

  Boekhandel etc. Venstra blijft lekker zitten waar het nu zit. Prachtplek.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.