Foto’s Jan van Breda bij Van der Togt

Jan van Breda

Van 30 juli tot en met 13 september 2015 zijn foto’s van de in Amstelveen geboren Jan van Breda te zien in Museum Jan van der Togt. De tentoonstelling toont een overzicht van het oeuvre Van Breda: herkenbaar, schilderachtig, met een mooie balans van licht en donker en soms een ‘rauw’ randje. Jenny Arean opent de tentoonstelling op zondag 2 augustus om 16.00 uur.

Jan van Breda (1958) begon 11 jaar geleden zijn carrière als fotograaf aan de Foto Academie in Amsterdam. Kort voor zijn eindexamen – in 2006 – stopte hij met zijn opleiding om als stagiair-fotograaf aan de slag te gaan bij Het Parool, waar hij eerder werkzaam was als beeldredacteur.

In datzelfde jaar behaalde Van Breda met een foto van de jaarlijkse Canal Parade van de Gay Pride de tweede prijs in de categorie ‘Documentair enkel beeld’ bij de Zilveren Camera. Na zijn stage werkte hij een jaar als huisfotograaf voor ontwerper Marcel Wanders. In zijn vrije tijd maakte Van Breda de serie ‘Moved’, over de laatste bewoners van verzorgingshuis Amstelhof, waarin nu museum Hermitage is gevestigd. Vijftig beelden uit deze documentaire behoren sinds de opening tot de permanente opstelling van het museum.

Na een jaar koos Van Breda voor een bestaan als onafhankelijk fotograaf. Of zoals hij het zelf ooit omschreef: “Ik wil mensen voor mijn camera, geen stoelen en lampen. De ontwerpen van Wanders zijn prachtig, maar tijdens het fotograferen in het Amstelhof viel het kwartje.” In de jaren die volgden maakte Van Breda talloze portretten voor Het Parool en andere kranten en tijdschriften. Ook maakte hij covers voor een aantal boeken en cd’s, waaronder het boek van Arie Boomsma en Stephan Sanders over mannen en hun lichaam. In 2008 werd zijn werk – met een foto van een in elkaar geslagen Joodse jongen – bekroond met de eerste prijs in de categorie ‘Portretten enkel beeld’ bij de Zilveren Camera.

De in Amstelveen geboren Van Breda bewaart warme herinneringen aan de plek waar Museum Jan van der Togt staat. Bijna 40 jaar geleden begon hij daar – in de kantoren van Amstelland Pers – zijn werkzame leven op de abonnementenafdeling van het Amstelveens Weekblad. Van Breda beschouwt deze tentoonstelling dan ook als de terugkomst van een verloren zoon, of wat misschien beter bij zijn oeuvre past: The homecoming Queen.

Lees ook:Jan van Breda exposeert op historische grond
Lees ook:Meet&Greet op fototentoonstelling in Kunstuitleen
Lees ook:B&W vergaderde in Van der Togt Museum
Lees ook:Expositie Han Mes bij Van der Togt verlengd
Lees ook:Tomado in Museum Jan van der Togt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.