Stadsdichter Koos Hagen nam met tegenzin afscheid

Koos Hagen

Met nogal wat kritiek op de lokale politici en bestuurders nam stadsdichter Koos Hagen woensdag (11 december) afscheid. Hij werd vier jaar geleden – na een wedstrijd tussen enkele gegadigden -  in die functie benoemd voor twee jaar door gemeenteraad en geruisloos daarna blijkbaar nog eens voor dezelfde periode.

Nu wil de gemeente een ‘jeugdstadsdichter’, die ook een rapper mag zijn. Dan kun je net zo goed een jeugdburgemeester benoemen, vindt Hagen. Er zou volgens hem naast zo’n jongere toch ook een volwassen Stadsdichter moeten zijn, vindt hij. Die opvatting lanceerde hij in een afscheidsspeech tegen het einde van de laatste door burgemeester van Jan van Zanen geleide raadsvergadering. De burgemeester nam daar zelf ook afscheid van de raad.

Hij herinnerde er aan dat het besluit door de raad tot benoeming van Hagen als stadsdichter destijds was genomen op rijm. Dat dichter en rijmen in de opvatting van Hagen niets met elkaar heeft te maken, bewees die daarna in vrijwel al zijn creaties. Van Zanen noemde ze allemaal de moeite waard en herinnerde er aan dat zij op de website van de gemeente zijn te vinden en ook door de lokale pers (Amstelveens Nieuwsblad, red.) werden afgedrukt. “Maar dat was nog niet alles”, zei Van Zanen. “De Stadsdichter greep alle mogelijkheden aan om poëzie te promoten in de gemeente. Denk daarbij, naast de voordrachten, aan het organiseren van de internationale gedichtendag, het publiceren van gedichtenbundels en reverse graffiti. Te veel om op te noemen.”

Volgens de burgemeester nam de gemeenteraad met de benoeming van een Stadsdichter eigenlijk ook de verantwoordelijkheid op zich het initiatief te continueren ook na het afscheid van Hagen. Volgend voorjaar komt er een jeugdstadsdichter of stadsrapper. Afscheid van Hagen betekent volgens Van Zanen  niet het einde van de poëzie, maar zoektocht naar een nieuw begin. “Poëzie staat op de kaart in Amstelveen. Dat is zeker.” Hij dankte de stadsdichter voor alle gedichten en activiteiten, namens de gemeenteraad. “Wie schrijft die blijft, ook al heeft hij afscheid genomen”, zei Van Zanen.

Hagen zei wel blij te zijn met het schouderklopje van de burgemeester en de gemeentelijke steun in de jaren van zijn functioneren als Stadsdichter. Maar helemaal van harte vertrekt hij, nadat zijn termijn al eens is verlengd, toch niet. Hij voelt het Stadsdichterschap – zo niet zichzelf dan toch de functie – een beetje afgeschreven. Met vervanging ervan door een Jeugdstadsdichter wordt volgens hem de waarde van het fenomeen onderschat. Hij was de eerste Stadsdichter van Amstelveen, maar sprak de vrees uit ook meteen de laatste te zijn. Hij ziet een rapper nog niet optreden bij het bevrijdingsmonument op 4 mei. Er zou volgens hem best een jeugdige dichter naast de Stadsdichter mogen komen, maar niet die vervangen.

Hij constateerde ook dat op cultureel terrein Amstelveen heel veel van buiten haalt, terwijl binnen de eigen gemeenschap veel talent rond loopt. “Amstelveen is wel heel veel buitenkant”, zei hij.

 

 

 

 

Lees ook:Nieuwe bundel van stadsdichter Koos Hagen
Lees ook:Poëzie avond trok 16 dichters
Lees ook:Koos Hagen eerste stadsdichter
Lees ook:Onthulling buurtkunstwerk Keizer Karel Park
Lees ook:De jacht op nieuwe Stadsdichter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.