Expositie ‘Nieuw Amstel Porselein’van Joke Schole geopend

“Een bijzondere tentoonstelling”, noemde burgemeester Jan van Zanen de zondagmiddag door hem officieel geopende expositie ‘Nieuw Amstel Porselein’ van keramiste Joke Schole in de Kunstuitleen aan het Stadsplein. Schole is een veelzijdige kunstenares, zei hij. Zij ontwerpt, schildert, is keramiste en craftswoman. Geboren in Amsterdam, groeide zij op in Amstelveen. Zij maakt behalve het zogenoemde Nieuwe Amstel Porselein ook gebruiksvoorwerpen van porselein en sieraden. Haar werk is wereldwijd getoond in galeries en musea. In 2000 kwam zij met haar eigen label: Joke Schole Amstrerdam. Tien jaar later bracht zij met de ontwikkeling van haar zogenoemde Nieuwe Amstel Porselein volgens Van Zanen de geschiedenis van het Amstel porselein weer tot leven.

In de Kunstuitleen zijn nu delen uit de collectie van het oude Amstel porseleinen servies (uit het gemeentemuseum van Weesp) te zien samen met het Nieuwe Amstel Porselein van Schole. “Het Amstel porselein heeft een kleine maar mooie geschiedenis”, zei Van Zanen, die vervolgens een beknopt overzicht daarvan gaf. Na in 1759 zijn intrede in het land te hebben gedaan in een fabriek in Weesp, werd de fabricage later op diverse plaatsen voortgezet, onder meer in Ouder-Amstel en later in Nieuwer-Amstel. “Omstreeks 1814 stopte de productie.

Het hoogwaardige Amstel porselein was beroemd en geliefd om de mooie beschilderingen met landschaps- en bloemmotieven”, zei Van Zanen. Joke Schole ontwerp in haar atelier aan de Amstel nu het ‘nieuwe’ Amstel porselein, dat daar ook wordt gegoten en met de hand afgewerkt. Door met de vervormingen tijdens het stookproces te spelen, zijn geen twee voorwerpen hetzelfde. Wel zijn op de creaties van Schole afbeeldingen te zien die ook werden gebruikt op het oude Amstel porselein. Maar op de expositie is ook haar jongste serie te zien, met geheel nieuwe ontwerpen.

Zondag 15 december om 15.00 uur is er een lezing over porselein door Rik van Wegen, curator Kasteel-Museum Sypestyn en het Muiderslot. Toegang gratis. De tentoonstelling, die tot stand kwam in samenwerking met het Gemeente Museum Weesp,  is te zien tot en met 31 december.

 

Lees ook:Tentoonstelling ‘Nieuw Amstel Porselein’ in Kunstuitleen
Lees ook:Lezing over Amstelporselein
Lees ook:Keramiek en schilderijen expositie op Wester-Amstel
Lees ook:Drie kunstenaars exposeren op Wester-Amstel
Lees ook:Beelden en schilderijen op Wester-Amstel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.