Het Cobra Museum gaat met Cobra Buiten gedurende drie jaar tentoonstellingen organiseren met sculpturen van Cobra kunstenaars. Samen met kasteel nam het museum het initiatief. De BankGiro Loterij maakt de drie edities mogelijk. In de tuin, gelegen naast Kasteel Keukenhof en op een steenworp afstand van de wereldberoemde bloemententoonstelling, zijn 13 grote sculpturen van Shinkichi Tajiri te zien. Hij werd geboren in 1923 te Los Angeles, overleed in Baarlo (2009) en was één van Nederlands belangrijkste moderne beeldhouwers. Hij speelde een grote rol in de ontwikkeling van de vrije en experimentele beeldhouwkunst. In 1948 sloot hij zich in Parijs aan bij de Cobra groep, waar hij een van de weinige beeldhouwers was. De Nederlandse beeldhouwkunst was tot de komst van Tajiri nog volkomen op de menselijke figuur gericht, het standbeeld. Met zijn abstracte bouwsels in metaal werd er een heel nieuwe richting in de beeldhouwkunst ingeslagen.
Voor de tweede editie van de Cobra beeldentuin worden twee kastelen met elkaar verbonden: Keukenhof en Scheres in Baarlo. De buitenplaats Keukenhof was in de 17e eeuw al een broedplaats van talent. De kasteelfamilie verbleef de gehele zomer buiten en nodigde bekende musici, schrijvers en toneelspelers uit te komen logeren en voordrachten te houden. Op het landgoed was ook een beeldentuin, waarin de eigenaar driedimensionale kunst uit binnen- en buitenland verzamelde.
In 1962 betrok Tajiri kasteel Scheres in Baarlo als woning en atelier, eveneens een broedplaats van talent. Kasteel Scheres, ook wel bekend onder de naam d’Olne, werd in 1860 gebouwd voor baron d’Olne. Vanaf 1930 woonde bon vivant baron Max de Weichs de Wenne er en na de oorlog werd het huis gekocht door huisarts Scheijmans. Van 1962 tot 2009 werd het kasteel bewoond door Tajiri. Het werd een ontmoetingsplek voor nationale en internationale gasten van Tajiri, waar vele legendarische performances werden gehouden. Tajiri had hier eindelijk de ruimte om immense monumentale beelden te maken, waarbij hij volop kon experimenteren met materialen als ijzer, hout, polyester en brons.
In de beeldentuin van Kasteel Keukenhof staan dit jaar Tajiri’s knopen centraal als markering van een culturele en historische ontmoetingsplek, toegankelijk voor iedereen in harmonie met de natuur. Als entree van de beeldentuin wordt een monumentale ‘overhand temple knot’ geplaatst op twee verhoogde sokkels, waar de bezoeker letterlijk onderdoor kan lopen. Door deze poort stapt de bezoeker in de wereld van Tajiri. Door middel van tekstborden en historische foto’s van Tajiri wordt de geschiedenis van de kunstenaar uiteengezet. Daarna loopt de bezoeker langs de diverse ijzeren, aluminium, polyester en stalen knopen, speels opgesteld in de historische grond van de 17e eeuwse beeldentuin. De knopen verbinden het culturele verleden van landgoed De Keukenhof met de moderne beeldhouwkunst van Tajiri.
De beelden van Shinkichi Tajiri zijn behalve in Nederland, ook op verschillende plekken in Europa, Amerika en Japan te vinden. Schiphol heeft een knoop als ontmoetingspunt maar ook in de steden Rotterdam, Utrecht en Den Haag staan grote knopen als stadsmarkeringen. Tajiri maakte de grote knopen van hout, polyester- of metalen buizen. Veel ervan zijn ook te vinden in zijn woonplaats Baarlo, dat ook wel het ‘knopendorp’ wordt genoemd.
Lees ook:Cobra beeldhouwkunst bij Kasteel Keukenhof
Lees ook:Gemeente subsidieerde vorig jaar € 13 per Cobra kaartje
Lees ook:Recordaantal van 100.000 bezoekers in Cobra
Lees ook:Aanslagen Brussel duperen opening Keukenhof
Lees ook:Werken uit Cobra Museum in Ver. Ar. Emiraten