CDA wil eindelijk zuiniger omgaan met cultureel erfgoed

Op de schrale overblijfselen van enig cultureel erfgoed in Amstelveen moet de gemeente nu maar zuinig zijn, vindt het CDA. Zij kan zich er dan ook niet mee verenigen dat B&W van plan zijn de welstandseisen voor de Amsteloever en de als beschermd stadsgebied aangewezen Heemraadschapslaan te laten vallen. De partij heeft overigens decennia lang meegewerkt aan kaalslag van alles met nog enige monumentale waarde zou kunnen hebben, zoals de verwoesting van een groot deel van het Oude Dorp. Maar zij is blijkbaar op dat punt tot bekering gekomen. Wat er nu nog rest aan cultuurhistorische, architectonische en of stedenbouwkundige panden, straten of wijken moet behouden blijven, moet worden beschermd, zegt de gemeenteraadsfractie. Dat kan bijvoorbeeld door gebouwen als gemeentelijk monument aan te wijzen, wat inmiddels met diverse panden, zoals kerken en molens, is gebeurd. Vorig haar nam het CDA het initiatief voor verhoging van de subsidie voor de renovatie en het onderhoud van gemeentelijke monumenten. Het maximale subsidiebedrag voor ‘grote’ monumenten – zoals kerken, boerderijen met een agrarische functies, buitenplaatsen en molens – is verhoogd naar 20.000 euroMaar ook niet als monument – of beschermd stads- of dorpsgezicht – aangemerkte waardevolle gebouwen, straten en wijken verdienen volgens het CDA extra bescherming. Zij constateert dat sluipenderwijs steeds meer karakteristieke pandjes verdwijnen om plaats te maken voor niet in het straatbeeld passende kolossale panden. De gemeente moet daarvoor strengere welstandseisen vaststellen, vindt het CDA. Als een van de waardevolle gebieden, noemt zij de Amsteloever.

Lees ook:Anna-, Dorps- en Apostolische kerk nu monumenten
Lees ook:Gemeentelijke promotiefilms monumenten
Lees ook:Dit jaar 30 mille subsidie gemeentelijke monumenten
Lees ook:Rijksmonument Kruiskerk: 30 mille subsidie van NH
Lees ook:CDA wil hogere vergoeding voor verbouwing monumenten

6 reacties op “CDA wil eindelijk zuiniger omgaan met cultureel erfgoed

 1. Harry

  Als ze niet oppassen zijn ze straks zelf cultureel erfgoed:)

    /   Beantwoorden  / 
 2. mientje

  Volgens de CDA kunnen wij het gemeentelijk cultureel erfgoed beschermen met 0,25 Euro per jaar per Amstelvener. Ik ben benieuwd wat we daar nu allemaal van kunnen doen.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Zwaffelaar

  20000 Euro , daar kunnen ze weer een leuke studiereis van maken om te kijken hoe ze het in Berlijn doen , lekker duur Hotel boeken , gezellig dineren met je collega wethouders in een sterren restaurant en na afloop een wazig rapport schrijven hoe wij het in Amstelveen het beste kunnen aanpakken , vervolgens gaat het rapport onder in de la maar ja ze hebben er weer van genoten en dat is het belangrijkste nietwaar!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Als het CDA van dit bedrag op studiereis naar Berlijn moeten zullen gezien dit bedrag ook niet veel komen als de jeugdherberg en 2 broodjes bratwurst elk.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Bratwurst

    He bah wat zuur en sarcastisch Frank.

      /   Beantwoorden  / 
 4. knakworst

  Kijk als die Wursten nou zuur zouden zijn, dan was het pas sarcastisch. Ik twist toch niet over de kwaliteit van hun overheerlijke Bratwurst! Ik gun ze net zo veel als Maxime Verhagen en Rutte ons!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.